`

Οι 3 λόγοι που το φαγητό... κουράζει

Υπάρχουν τροφές, που 
μας στερούν, παρά μας προσφέρουν ενέργεια.


Οι απλοί υδατάνθρακες, οι επεξεργασμένες τροφές, ακόμα και οι τσίχλες, μας «κουράζουν» παρά μας δίνουν ενέργεια.

Θυμάστε τις φορές που γυρίσατε κατάκοποι στο σπίτι και καταβροχθίσατε ένα πιάτο μακαρόνια και μόλις σκουπίσατε τη σάλτσα με την τελευταία μπουκιά ψωμί, συνεχίσατε να νιώθετε… κατάκοποι;

Μάθετε, ότι γι’ αυτή την αδικαιολόγητη απώλεια ενέργειας, κύριος υπεύθυνος ήταν τα μακαρόνια και όχι κάποιο θέμα υγείας.

Υπάρχουν τροφές, που μας στερούν, παρά μας προσφέρουν ενέργεια. Οι απλοί υδατάνθρακες, οι επεξεργασμένες τροφές, ακόμα και οι τσίχλες, μας «κουράζουν» παρά μας δίνουν ενέργεια. Οι κατηγορίες τροφών που μας «κουράζουν», είναι τρεις…

1. Απλοί υδατάνθρακες


Τα αμυλούχα τρόφιμα όπως είναι τα μακαρόνια, το ρύζι, το ψωμί και τα πατατάκια, η ζάχαρη και οι τροφές πλούσιες σε ζάχαρη όπως τα μπισκότα, οι καραμέλες και τα κέικ, έχουν υψηλότερο αναπνευστικό πηλίκο απ’ ό,τι οι πρωτεϊνες και τα υγιή λιπαρά. Αναπνευστικό πηλίκο είναι η αναλογία μεταξύ του διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέουμε, σε σχέση με την ποσότητα του οξυγόνου που εισπνέουμε και καταναλώνουμε.

Οι τροφές με υψηλότερο αναπνευστικό πηλίκο, μεταβολίζονται σε διοξείδιο του άνθρακα πιο γρήγορα. Τα υψηλά επίπεδα σε διοξείδιο στον οργανισμό είναι υπεύθυνα για το αίσθημα κούρασης και αδυναμίας που αισθανόμαστε αφού καταναλώσουμε ανάλογες τροφές. Οι απλοί υδατάνθρακες που αναφέρουμε στην αρχή, είναι τροφές με υψηλό αναπνευστικό πηλίκο γι’ αυτό και μετά από ένα πιάτο μακαρόνια, νιώθουμε περισσότερη κούραση παρά ευεξία και πέφτουμε πιο εύκολα για ύπνο.

Αν λοιπόν, θέλετε να καταναλώσετε υδατάνθρακες, προτιμήστε τους σύνθετους, όπως είναι όλα τα λαχανικά, τα φρούτα, τα φασόλια, οι φακές και όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης που έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ενώ ταυτόχρονα αποδίδουν ουσιαστική ενέργεια και δύναμη στον οργανισμό.

2. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο


Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου ή έχουν υποστεί έντονη επεξεργασία (που οδηγεί σε περισσότερο νάτριο στη σύστασή τους), αυξάνουν την κατακράτηση υγρών στον οργανισμό κατά την κατανάλωσή τους, προκαλώντας έτσι αίσθημα κόπου και ταλαιπωρίας. Το νάτριο είναι ηλεκτρολύτης του σώματος που απορροφά νερό και η υψηλή περιεκτικότητα αυτού του στοιχείου στον οργανισμό, περιορίζει το νερό σε μέρη του σώματος που δεν χρειάζεται, όπως είναι η ροή του αίματος (προκαλώντας υψηλή αρτηριακή πίεση) και οι διάμεσοι ιστοί των πνευμόνων. Και σε αυτή την περίπτωση ο οργανισμός αντιμετωπίζει δυσκολία στην αναπνοή και νιώθει κούραση και αδυναμία, εξαιτίας του βάρους του περίσσιου νερού στο σώμα.

Νάτριο περιέχουν όλες οι τροφές, ακόμα και τα λαχανικά και τα φρέσκα φρούτα, αλλά όχι στις ποσότητες που περιέχουν τα επεξεργασμένα προϊόντα του εμπορίου. Καλό είναι να ελέγχετε τις ετικέτες των προϊόντων, πριν τα αγοράσετε και να προτιμάστε αυτά που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

3. Ανθρακούχα


Τα ανθρακούχα αναψυκτικά και οι τσίχλες, προκαλούν κατακράτηση αέρα στο στομάχι σας, το οποίο είναι ακόμα ένας λόγος φαινομενικά αναίτιας κόπωσης. Ένα γεμάτο στομάχι, πιέζει το διάφραγμα, που είναι ο βασικός μυς ο οποίος βοηθά τους πνεύμονες στην καλή λειτουργία και αναπνοή. Με τις τσίχλες, καταπίνουμε περισσότερο αέρα και οι φυσαλίδες των αναψυκτικών σκάνε στο στομάχι γεμίζοντάς το με ακόμα περισσότερο αέρα, καταλήγοντας σε φουσκωμένο στομάχι που με τη σειρά του προκαλεί τα προβλήματα στην αναπνοή μέσω του πιεσμένου διαφράγματος.

Τα ανθρακούχα αναψυκτικά ακόμα, περιέχουν διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα που και αυτό με τη σειρά του ανεβάζει τα αντίστοιχα επίπεδα στον οργανισμό, για τα αποτελέσματα των οποίων αναφερθήκαμε παραπάνω. Αν δε, επιλέξετε ένα αναψυκτικό με καφεΐνη, τότε η πτώση ενέργειας μετά την επίδρασή της σε συνδυασμό με το διοξείδιο του άνθρακα, καταλήγουν σε «πραγματική» εξάντληση.

Αν θέλετε να αποφύγετε το «οξύμωρο» αίσθημα της κόπωσης που προκαλείται από ορισμένες τροφές, προτιμήστε μικρά γεύματα με τα οποία δεν θα καταλήγετε με παραγεμισμένο στομάχι και επιλέξτε καθαρές πρωτεΐνες όπως είναι το στήθος κοτόπουλο, υγιή λιπαρά όπως είναι οι ξηροί καρποί και κυρίως σύνθετους υδατάνθρακες και προϊόντα ολικής άλεσης.

Μείνετε μακριά από ζάχαρη, αλάτι, αναψυκτικά και τις τσίχλες! Πολύ μακριά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...