`

7 παραλίες σε ψήνουν για απόδραση το τριήμερο!

Δεν πρέπει να υπάρχει καλύτερη στιγμή σε ολόκληρο τον χρόνο, 
από εκείνη που βουτάς για πρώτη φορά στη θάλασσα.

Ανοίγεις τα μάτια, αντικρίζεις το απέραντο γαλάζιο και ξεχνάς τα πάντα. Ποια κρίση, ποιες εκλογές και ποια τιμή της βενζίνης που την πλήρωσες χρυσάφι για να φτάσεις ως εδώ; Ο δύτης του Λικ Μπεσσόν, βέβαια, στη σχετική ταινία θα απαντούσε ότι «το δύσκολο είναι να σκεφτείς έναν καλό λόγο για να ξαναβγείς». Ευτυχώς για εμάς που βουτάμε χωρίς μπουκάλες, η έλλειψη οξυγόνου είναι από μόνη της ένας πολύ καλός λόγος. Μέχρι την επόμενη βουτιά.

Το ρίχνουμε, λοιπόν, στην οικονομία για λίγο καιρό, γεμίζουμε το ρεζερβουάρ και πεταγόμαστε για το πρώτο μπάνιο της χρονιάς σε μία από τις επτά υπέροχες (και κοντινές, και «στεριανές») παραλίες που ακολουθούν.

Μυλοπόταμος, Πήλιο 
Τι και αν τα νερά του είναι παγωμένα όλο το καλοκαίρι; Τι και αν η γεμάτη στροφές διαδρομή που καταλήγει στις όχθες του δεν είναι το όνειρο του Αθηναίου οδηγού; Του τα συγχωρούμε όλα, αμέσως μόλις αντικρίζουμε τα διαυγή, πρασινογάλαζα νερά του, την παραλία με το ψιλό, ανοιχτόχρωμο βοτσαλάκι, την πράσινη κορνίζα από φουντωτά πεύκα και τα επιβλητικά βράχια που τη χωρίζουν στα δύο. Περπατήστε -ή... τσαλαβουτήξτε, αναλόγως πού φτάνει το νερό την ημέρα που θα έρθετε- ανάμεσα στα βράχια, για να περάσετε στη δεύτερη, πιο ήσυχη (και με νερά που βαθαίνουν λίγο πιο απότομα) παραλία.

Αγία Βαρβάρα, (Λακωνική) Μάνη 
Θα τη βρείτε στο δρόμο από το Γύθειο προς τον Κότρωνα, περί τα εννιά χιλιόμετρα πριν την είσοδο του χωριού. Στρίβετε αριστερά στην πινακίδα που γράφει απλά «παραλία» και ακολουθείτε το στενό δρομάκι. Ψιλή, ολόχρυση άμμος, κρυστάλλινα νερά, φουντωτές πικροδάφνες που προσφέρουν την απαραίτητη σκιά, κι ένα ταβερνάκι που σερβίρει ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά σε γαλάζια τραπεζάκια κυριολεκτικά επάνω στο κύμα. Ακριβώς δίπλα του, το μικρό, ιδιόμορφο εκκλησάκι που έδωσε στην παραλία το όνομά της, κρύβει -σύμφωνα με τον θρύλο- έναν πειρατικό θησαυρό.

Καϊάφας, Ηλεία 
Περισσότερα από εξήντα χιλιόμετρα κινηματογραφικής αμμουδιάς, που ακουμπούν στα τρικουάζ νερά του Ιονίου. Εξωτικοί αμμόλοφοι διάσπαρτοι με λευκά κρινάκια, και αμέτρητα χωριουδάκια στην απέναντι «όχθη» της αμμουδιάς, για να διαλέξετε πού θα (πρωτο)μείνετε. Η παραλία που μόνο οι Αθηναίοι λέμε «Καϊάφα» (από το όνομα του σταθμού του τραίνου στον οποίο αποβιβάζονταν, απέναντι από την ομώνυμη λίμνη, οι πρώτοι weekenders-λάτρεις της περιοχής) μπορεί να έχασε στις φωτιές του 2007 το υπέροχο πευκοδάσος που έκανε κορνίζα στους αμμόλοφούς της, παραμένει, όμως, μια από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου.

Χιλιαδού, Εύβοια 
Καταγάλανοι διαδοχικοί κολπίσκοι, καστανή άμμος, επιβλητικά βράχια που διακόπτουν το γαλάζιο που αγγίζει τη γραμμή του ορίζοντα. Μικρά νησάκια και μυστηριακές σπηλιές που περιμένουν να αποκαλύψουν μυστικά που εκτείνονται μέχρι το σημείο των prive παραλιών πίσω τους. Αυτή είναι η Χιλιαδού, η δημοφιλέστερη ίσως παραλία της Εύβοιας. Θα την ανακαλύψετε μετά τη χιλιοστή στροφή της διαδρομής Χαλκίδα - Νέα Αρτάκη - Στενή - Στρόπωνες - Λάμαρη, η οποία καταλήγει σε μια πνιγμένη στις καστανιές και τα πλατάνια ρεματιά. Ακολουθήστε το ποταμάκι που πάει να συναντήσει τη θάλασσα: θα σας δείξει το δρόμο προς την παραλία.

Κονδύλι, Αργολίδα 
Τα Σαββατοκύριακα εμπίπτει στην κατηγορία «λαϊκό προσκύνημα». Οι επαΐοντες, όμως, κολυμπούν -ή τσαλαβουτούν στα ρηχά- λίγα μέτρα στην άκρη της, για να περάσουν στη μυστική, λιλιπούτεια αμμουδιά δίπλα της. Αν δεν είστε φαν της απομόνωσης, θα πιάσετε ξαπλώστρα, ή θα στρώσετε πετσέτα στη μεταξένια άμμο της μεγάλης παραλίας. Ή μήπως προτιμάτε βότσαλο; Θα βρείτε κι απ' αυτό, μπροστά στο beach bar Café del Mar, που στήνει εξωτικές αιώρες και ψάθινες ομπρέλες στην άλλη άκρη της παραλίας. Σημειώστε ότι, για τους δραστήριους της παρέας, «παίζουν» και κάθε είδους beach και water sports. Στα συν, η απόσταση αναπνοής -ένα διωράκι αν οδηγείτε χαλαρά, απολαμβάνοντας τη διαδρομή- από την Αθήνα.

Βοϊδοκοιλιά, Μεσσηνία 
Την αδικία του μάλλον άχαρου ονόματός αποκαθιστούν οι αεροφωτογραφίες που την έχουν κάνει διάσημη. Η λωρίδα άμμου που φαίνεται να χωρίζει τις δύο καταγάλανες πλευρές της δεν είναι το ίδιο εντυπωσιακή από κοντά, αλλά ακόμη κι έτσι η παραλία είναι υπέροχη. Διαθέτει τέλειο κυκλικό σχήμα, που εγγυάται ζεστά νερά αυτήν την εποχή, βελούδινη, ανοιχτόχρωμη άμμο, τιρκουάζ, διάφανα νερά και αρχαιολογικό ενδιαφέρον: Οι δύο λόφοι που την οριοθετούν φιλοξενούν ο μεν νότιος το Παλιόκαστρο, βυζαντινό κάστρο της Πύλου, ο δε βόρειος τον μυκηναϊκό θολωτό τάφο του Θρασυμήδη.

Μύτικας, Αιτωλοακαρνανία 
Η διαδρομή από τον Αστακό προς τη Βόνιτσα είναι γεμάτη λιλιπούτειους κολπίσκους που βρέχουν τις άκρες τους στα διάφανα, τιρκουάζ νερά του Ιονίου. Απολαμβάνει, επίσης, το μέγιστο πλεονέκτημα της ησυχίας, και της αίσθησης πως είστε οι πρώτοι που φτάσατε ως εδώ. Η παραλία του χωριού Μύτικας (τον οποίο δεν πρέπει να μπερδέψετε με τον άλλο, φημισμένο Μύτικα της Πρέβεζας) είναι ουσιαστικά δύο παραλίες που αγκαλιάζουν τη μύτη της στεριάς η οποία χάρισε στο χωριό το όνομά του: η μεγάλη αμμουδιά με την ανοιχτόχρωμη, σχεδόν λευκή άμμο, από την πλευρά του Αστακού, και η μικρότερη, βοτσαλωτή παραλία προς την πλευρά της Παλαίρου. Στη δεύτερη θα βρείτε ταβερνάκια, ομπρέλες και όλη την απαραίτητη οργάνωση, ενώ στην γαλήνια απεραντοσύνη της πρώτης θα βρείτε την... ησυχία σας.
Πηγή: in2life.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...