`

9 τρόποι για να αξιοποιήσετε τα... αποφάγια

Σε παγκόσμιο επίπεδο πετάμε έως και 50% 
των τροφίμων μας.


Περίπου το 20% αυτής της απώλειας είναι αναπόφευκτο, αλλά ένα επιπλέον ποσοστό είναι «δυνητικά» βρώσιμο. 

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα φαγητά εκείνα που σπαταλάμε και ας ανακαλύψουμε νέους τρόπους για να τα αξιοποιήσουμε.

Έχετε σκεφτεί ότι δε χρειάζεται να πετάτε τις φλούδες από τις πατάτες; Αν το φαγητό παρασκευάζεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, τότε μπορούν να καταναλωθούν. Και δεν είναι τα μόνα φαγητά που αντί για τον κάδο μπορούν να βρεθούν στο πιάτο μας. Τα αποφάγια μπορούν να χωρέσουν σε ένα κυρίως πιάτο και με την παρακάτω λίστα μπορεί να σας έρθει μια έμπνευση που δεν είχατε φανταστεί.

Πατάτες

Η τροφή που σπαταλάμε περισσότερο είναι οι πατάτες, αλλά υπάρχουν αρκετοί τρόποι να τις αξιοποιήσουμε. Αν είναι βρασμένες, μπορείτε να τις μετατρέψετε σε μια πατατοσαλάτα που θα διαρκέσει για μέρες στο ψυγείο. Εναλλακτικά, βράστε και πολτοποιήστε και προσθέστε ό,τι σας αρέσει ή αφήστε τες απλά ως πουρέ και παγώστε τες, για να ξαναζεσταθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα με διάφορες προσθήκες. Ένα μπολ από πουρέ στο ψυγείο είναι πάντα χρήσιμο.

Μήλα

Τις περισσότερες φορές τα μήλα οδηγούνται στον κάδο ανέγγιχτα. Μια μηλόπιτα μπορεί να φτιαχτεί με μερικά μόνο συστατικά στο ντουλάπι και στη συνέχεια να καταψυχθεί σε μερίδες. Διαφορετικά, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας φρέσκο χυμό (ο οποίος επίσης μπορεί να είναι παγωμένος) ή καθαρίστε τα μήλα πριν τα μαγειρέψετε με λίγο νερό, μερικές σταφίδες και κανέλα για μια νόστιμη, εύκολη πουτίγκα ή σερβίρετέ τα για πρωινό μαζί με γιαούρτι, πάλι παγωμένα.


Φέτες ψωμιού

Στην εμφάνιση του πρώτου πράσινου σημαδιού, οι περισσότεροι πετάμε το ψωμί χωρίς καν να ελέγξουμε αν το υπόλοιπο είναι εντάξει. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να χρησιμοποιήσετε το ψωμί που απέμεινε, από το να φτιάξετε φρυγανιές για να τις τρίψετε πάνω από το τυρί για τα μακαρόνια, μέχρι πουτίγκα από ψωμί και βούτυρο ή και να το συνδυάσετε με τα μήλα που απέμειναν, για μια βρετανική πουτίγκα.

Ρύζι

Όλοι ξέρουμε πόσο εύκολο είναι να μαγειρέψουμε το περισσευούμενο ρύζι, αλλά κατανοούμε επίσης τις ανησυχίες που πάνε μαζί με το μαγείρεμα και δικαίως. Χρειάζεται λοιπόν να του φερθούμε με… σεβασμό και δε θα πρέπει να το θερμαίνουμε περισσότερο από δύο φορές (μια φορά το μαγείρεμα και δεύτερη το ζέσταμα). Ως περίσσευμα κρυώνει γρήγορα και έχει αμέτρητες χρήσεις στην κουζίνα, από τις σαλάτες ρυζιού μέχρι το τηγανητό ρύζι με αυγό ή τα γεμιστά.

Ζυμαρικά


Μια από τις… αβεβαιότητες της ζωής είναι αν θα μαγειρέψετε περισσότερα ζυμαρικά απ’ ό,τι χρειάζεστε. Δε θα πρέπει πάντως να φοβάστε, αφού η σαλάτα ζυμαρικών είναι νόστιμη και μπορεί να ετοιμαστεί σε λίγα λεπτά, χρησιμοποιώντας διάφορα καλούδια από το ψυγείο και τα ντουλάπια. Ένας από τους ευκολότερους και πιο γευστικούς τρόπους είναι να προσθέσετε μια σάλτσα ντομάτας με λουκάνικα και να ανακατέψετε τα ζυμαρικά σας. Πασπαλίστε τα από πάνω με τυρί και βάλτε τα στο γκριλ μέχρι να αρχίσουν να κάνουν φυσαλίδες.

Σταφύλια

Μπορεί να μην περιμένατε τα σταφύλια να βρίσκονται σε αυτήν τη λίστα, αλλά είναι ένα από τα φρούτα που πετάμε πιο συχνά. Τείνουν να μαλακώνουν αρκετά γρήγορα και χαλάνε όταν εκτίθενται σε ήλιο ή σε θέρμανση. Μια μάλλον ασυνήθιστη αλλά νόστιμη λύση για να τα χρησιμοποιήσουμε, είναι να τα κάνουμε τουρσί ή μαρμελάδα ως συνοδευτικό των τυριών μας, να τα παγώσουμε και να τα βάλουμε σε ποτά ως παγάκια.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι συχνά αποτελεί παρελθόν μετά την ημερομηνία λήξης του και είναι δύσκολο να κάνουμε οτιδήποτε μαζί του. Μπορείτε πάντως να το μετατρέψετε σε παγωμένο γιαούρτι ή να του προσθέσετε μερικά φρούτα και να φτιάξετε μια γευστικότατη πουτίγκα που θα διατηρηθεί στην κατάψυξη.


Λουκάνικα

Αρκετοί αφήνουν τα λουκάνικα μέχρι να χαλάσουν, αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι να τα χρησιμοποιήσετε. Φτιάξτε τα με σάλτσα ντομάτας για να συνοδεύσετε τα ζυμαρικά σας ή κάντε τα γέμιση για το ψητό σας.

Μπανάνες

Τέλος, οι μπανάνες συνήθως πετιούνται όταν αρχίσουν να μαυρίζουν. Αυτό όμως είναι το σημείο που η μπανάνα φτάνει στο πιο νόστιμο σημείο της για πολλές συνταγές. Θα τις χρειαστείτε σε αυτή την κατάσταση για να φτιάξετε κέικ μπανάνας, παγωτό ή smoothie. Απλά παγώστε τες και… πετάξτε τες σε ένα μπλέντερ μαζί με γάλα. Μπορούν επίσης, να καταψυχθούν ολόκληρες μόλις αρχίσουν να μαυρίζουν και να χρησιμοποιηθούν όταν θα τις χρειαστείτε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...