`

Ah this Little Land: Μιλώντας για ευκαιρίες

Ο Μιχάλης,πολυταξιδεμένος και πολυδιαβασμένος, πρόσφατα επισκέφτηκε 
ένα ορεινό χωριό της...
Ευρυτανίας που δεν είχε πάνω από 150 μόνιμους κατοίκους. 

Ξόδεψε αρκετές ώρες μέσα στο ένα από τα δύο μοναδικά καφενεία του χωριού και προς μεγάλη του έκπληξη, διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι παππούδες ήταν άνω των 80, καλαμπούριζαν μεταξύ τους ευχαριστημένοι, γέλαγαν, κέρναγαν ο ένας τον άλλον, έπιναν τσιπουράκι και τσιμπολογούσαν, αγαπημένοι και μονιασμένοι. Μάλιστα, ο Μιχάλης που πίστευε ότι στην επαρχία είναι αλλιώς τα πράγματα, εντυπωσιάστηκε όταν είδε πως στο καφενείο ήρθαν και πολλές γυναίκες κάθε ηλικίας που έπιναν και κάπνιζαν παρέα με τους άνδρες!

Ο ίδιος εξεπλάγην τόσο με τους ανθρώπους όσο και με τη φιλοξενία που δέχτηκε. Κατά κάποιο τρόπο είχε υποστεί τέτοια πλύση εγκεφάλου, ώστε πίστευε ότι το μοναδικό μέρος στον κόσμο που θα μπορούσε να συναντήσει σε εικόνες τις λέξεις «αγαπημένοι», «μακρόβιοι», «αλληλεγγύη» ήταν εκείνο το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου. Δε θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, αφού το είχαν δημοσιεύσει τόσα έγκυρα περιοδικά και εφημερίδες ανά τον κόσμο.

Ο Μιχάλης τα διάβαζε αυτά και ήταν τοοοοόσα πολλά. Και τότε μονολόγησε «αμάν πια με την μακροζωία, τον τρόπο ζωής των Ικαρίων και τη χαλαρότητα τους. Αμάν πια με την αλληλεγγύη και τα λοιπά γνωστά (τα μαγαζιά ανοίγουν το βράδυ, φτιάξε τον καφέ μόνος και άλλες πιασάρικες ιστορίες). Τελικά υπάρχουν και αλλού άνθρωποι αγαπημένοι μεταξύ τους που περνάνε καλά, κάνουν ταυτόχρονα πολλές δουλειές και ζουν ευτυχισμένοι με τα αναγκαία και απαραίτητα ως τα βαθιά γεράματα. Αυτή η θεματολογία γύρω από την Ικαρία έγινε λάστιχο».

Και μπορεί όλα αυτά που λέγονται, γράφονται και παρουσιάζονται για το νησί να έχουν πολλές δόσεις αλήθειας, συχνά όμως κινούνται και εκτός πραγματικότητας. Κραυγαλέο παράδειγμα το ότι έγκριτο περιοδικό συμπεριέλαβε στη λίστα με τα 10 δημοφιλέστερα νησιά για γαμήλιο ταξίδι, το νησί αυτό. Μα για γαμήλιο ταξίδι; Απλά να ενημερώσει κάποιος τα νιόπαντρα ζευγάρια το εισιτήριο, μην το βγάζουν με κοινή επιστροφή!

Τουλάχιστον όλο αυτό το σούσουρο, σκέφτηκε, είναι μια μεγάλη ευκαρία για το νησί και τους φημησμένους πλέον κατοίκους του. Είναι αλήθεια πως δεν του δόθηκαν και πολλές ευκαιρίες στο παρελθόν. Να επιτέλους μία...

Αφροδίτη Τσαμουδάκη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...