`

Έμεινε μόνο η προσευχή

Ακολουθούν βίντεο με σκληρές σκηνές και αντίστοιχες περιγραφές.
Δεν συνδέονται με κανέναν τρόπο με τον Μεσαίωνα, δεν έχουν να κάνουν με καμία εθνική αντιπαράθεση, δεν έχουν τις ρίζες τους με οικονομικές διαφορές. Όλα αρχίζουν από ένα κατασκεύασμα του ανθρώπου. Τη θρησκεία. 
Κάτι μεταξύ Παρισιού του 2005, Αθήνας του 2008, Λονδίνου του 2011, Μαδρίτης του 2011. Είπαμε, οι συγκρίσεις δεν έχουν να κάνουν με την πολιτική ή την κοινωνία, αλλά με την εικόνα των πόλεων πριν και μετά τις ταραχές. Για να έχετε την εικόνα της Μεϊκτίλα στη Βιρμανία, πρέπει να προσθέσετε νεκρούς. Αρκετούς νεκρούς. Βασανισμούς. Αποτρόπαιους βασανισμούς. Τόσο μάλιστα, ώστε τα ανθρώπινα σώματα να αφήνονται στο δρόμο, πεταμένα, τυλιγμένα σε φλόγες. Μετά από ώρες, το δέρμα τσιτσιρίζει και η σάρκα είναι κολλημένη πάνω στο κόκαλο, ανίκανη να κινήσει τους μύες για να σηκωθεί και να σωθεί το θύμα. Πρόκειται για θρησκευτικό πόλεμο στη νοτιοανατολική Ασία. Και δεν τον κάνουν μουσουλμάνοι, αλλά βουδιστές απέναντι στους πρώτους.
Οι Ροχίνγκια είναι μια μικρή φυλή, η οποία ασπάζεται το Ισλάμ και μιλά τη δική της διάλεκτο. Τα περισσότερα μέλη της ζουν στη Βιρμανία, το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν. Συνολικά, ίσα που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο και με βάση τον ΟΗΕ είναι μια από τις πιο διωκόμενες εθνικές μειονότητες στον πλανήτη. Αρκετά από τα μικρά παιδιά της φυλής που μένουν στα κεντρικά της χώρας έχουν κατακρεουργηθεί, γυναίκες έχουν βιαστεί ομαδικά και άντρες έχουν εκτελεστεί, αφού πρώτα έχουν ουρλιάξει κάτω από μαδέρια, σίδερα, κλωτσιές και πέτρες. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός θέλει 12.000 Ροχίνγκια να έχουν αφήσει τα καταλύματά τους και να βρίσκονται στα σύνορα, αναζητώντας τρόπο να επιβιώσουν. Το παράδοξο έχει να κάνει πως στη Μεϊκτίλα, μουσουλμάνοι και βουδιστές ζουν εδώ και δεκαετίες αρμονικά.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε την έκθεση του Human Right Watch, να δείτε το σχετικό βίντεο του BBC, αυτό για την απάθεια της αστυνομίας. Κάντε τα, αλλά με τα μικρά παιδιά μακριά από την οθόνη.
Ο πρόεδρος της Βιρμανίας θα βρίσκεται από την Κυριακή και για τέσσερις ημέρες στην Ευρώπη, πραγματοποιώντας επίσημες επισκέψεις σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία. Μάλιστα, στο Λονδίνο θα πατήσει πάνω σε κόκκινο χαλί, με την Downing Street να τον χαρακτηρίζει μεταρρυθμιστή και να εισηγείται την άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από πέρυσι εξαιτίας παρομοίων γεγονότων. Το εμπάργκο στα όπλα θα παραμείνει, αλλά τα «αγκάθια» στο εμπόριο θα φύγουν. Βλέπετε, ο ίδιος θέλει να κολλήσει στη χώρα του την ταμπέλα του επενδυτικού παραδείσου. Ωστόσο, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις ιστορικά, αποδεικνύεται πως οι γενοκτονίες και οι εθνοκαθάρσεις δεν γίνονται εν αγνοία των κυβερνήσεων. Στη Βιρμανία, οι Ροχίνγκια απαγορεύεται να κάνουν πάνω από δύο παιδιά, ενώ για να παντρευτούν απαιτείται ειδική άδεια από το κράτος. Δεν τους θέλουν, είναι ξεκάθαρο.
Την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, λογικά, κάποιος Ροχίνγκια τρέχει να σωθεί ή προσπαθεί να γλιτώσει από μια πέτρα που εκτοξεύεται κατά πάνω του εξαιτίας του πιο σκούρου δέρματός του και των θρησκευτικών του «πιστεύω». Ο Τέιν Σέιν, ο πρόεδρος της χώρας, θα μιλά με τις πολυεθνικές για να μεταφέρουν τα εργοστάσια παραγωγής τους στη χώρα του. Ξέρετε, smartphones και παπούτσια με κόστος παραγωγής ίσα με τον φρέντο στις ελληνικές πλατειές. Για όλα τα άλλα μένει μόνο η προσευχή. Είτε στον Βούδα, είτε στον Αλλάχ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...