`

Ιστορία και Λογοτεχνία: Μαθήματα γραφής & ζωής στην Ικαρία

Μαθήματα λογοτεχνίας 
υπό τους ήχους κιθάρας, μπουζουκιού, ούτιου, 
βιολιού και τσαμπούνας; Γιατί όχι!

Απόφαση της τελευταίας στιγμής, που δικαίωσε την Κίνηση Πολιτών Ικαρίας, αφού συμμετείχαν περισσότεροι από δέκα μαθητές. Κάποιοι ήρθαν ειδικά για αυτό το μάθημα, από την Θεσσαλονίκη.

Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής, λοιπόν, από τον συγγραφέα Άρη Μαραγκόπουλο, στο πλαίσιο του 2ου  Μουσικού Σεμιναρίου Ικαρίας (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Ο Άρης Μαραγκόπουλος, έγινε από την πρώτη στιγμή «δάσκαλος» και μάλλον έτσι θα συνεχίσουν να τον αποκαλούν για πάντα οι μαθητές του. Σα μελίσσια μαζεύονται γύρω του, να πάρουν απ΄αυτόν γνώση για τη γραφή, την ανάγνωση, την ιστορία.

Τι είχε να τους πει;;;; Πολλά!!! «Η λογοτεχνία… το γράψιμο και η ανάγνωση θέλουν το χρόνο τους. Μας έχουν μάθει να καταναλώνουμε “fast food” λογοτεχνία....»

Και έτσι απόλαυσαν το χρόνο που είχαν να περάσουν όλοι μαζί, εκεί στη Βιβλιοθήκη Ραχών, του Θοδωρή Ξ. Κόχιλα, Iατρού, που ιδρύθηκε το 1979 και την προηγούμενη εβδομάδα ζωντάνεψε ξανά, μέσα απ τις ιστορίες που σκάρωσαν οι μαθητές, με πρωταγωνιστή τον υπέροχο Ερμή, έναν κατάλευκο, αδέσποτο κούκλο, που κούρνιαζε στα πόδια του δασκάλου...
Αδύνατον να μη μπερδευτούν όλα αυτά με την ιστορία... Την ιστορία του τόπου. Αναπόφευκτο, καθώς και ο χώρος που φιλοξενεί δάσκαλο και μαθητές, κουβαλάει τη δική του ιστορία. Σανατόριο, που φιλοξενούσε εξόριστους... και η απόδειξη χαραγμένη στο πρεβάζι του παραθύρου, εκεί που ρίχνει τον αγέρωχο ίσκιο της, μια μουριά (φωτό 1).

«ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΖΟΛΩΤΑΣ ΜΟΣΧΑΤΟ ΠΙΝΔΟΥ 65 15.9.1947»

Ο Άρης Μαραγκόπουλος, έχει πει: «Η λογοτεχνία διαθέτει μια σπουδαία ιδιότητα. Διηγείται ψέματα για να πει αλήθειες. Αξιοποιώντας αυτή την ιδιότητα μπορείς να ξαναμιλήσεις για την Ιστορία, την επίσημη Ιστορία που κατά κανόνα κάνει το αντίθετο: διηγείται ψέματα για να κρύψει αλήθειες».

Αυτές τις αλήθειες αναζήτησαν όλοι, ανάμεσα σε δύο χιλιάδες τίτλους βιβλίων, μιλώντας για λογοτεχνία και όχι μόνο και χαμογελώντας με τη σκέψη ότι μάλλον το ραντεβού, που δίνουν για την επόμενη χρονιά, θα γίνει στη νέα πλέον Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραχών Ικαρίας, στην οποία θα προστεθούν ακόμη τρεις χιλιάδες βιβλία, προσφορά του δασκάλου- Άρη Μαραγκόπουλο, σε έναν τόπο που αγαπά. Μια αγάπη, που δεν έχει σχέση με την καταγωγή, αλλά με τους ανθρώπους και τα συναισθήματα που του προκαλoύν...

Γράφει κάπου ο Άρης Μαραγκόπουλος για την Ικαριά «Αυτό το νησί είναι η Ελλάδα στις σπάνιες στιγμές της. Εκείνη που αντιδρά... [ ]. Αυτό εδώ το νησί δεν είναι τέλειο. Κανείς δεν είναι. Αλλά παραμένει, αδιαπραγμάτευτα, με τόλμη και κρυφό μεγαλείο, ο εαυτός του. Και σήμερα, που όλα ξεπουλιούνται, η επαφή με αυτό το νησί και τους διδακτικούς του ανθρώπους, ξεπερνάει, για όποιον αντέχει να γνωρίσει τον άλλο του εαυτό, κάθε όνειρο αληθινών διακοπών. Αποτελεί υπενθύμιση ενός κόσμου που αντιστέκεται ακόμα στη βαρβαρότητα. Μιλώ για την Ιστορία. Μιλώ για την Ικαρία».

Κρίκο- κρίκο, φτιάχνουμε την αλυσίδα της ιστορίας μας.... και φτάνουμε στην πλατεία του Χριστού, στο Ρεμπίκο. Πέμπτη βράδυ, μ ένα ποτήρι τσίπουρο και με μεζέδες της Ελευθερίας... Η μανία με την Άνοιξη, έχει την τιμητική της. Η ιστορία έχει την τιμητική της. Η Ικαρία έχει την τιμητική της.

Από νωρίς στο πρώτο τραπέζι, οι μαθητές του Άρη Μαραγκόπουλου, περιμένουν υπομονετικά να τον ακούσουν να μιλά για το βιβλίο του Η μανία με την Άνοιξη...

Τον παρακολουθούν να μιλά για τον Μπεν Σανιδόπουλος, έναν κουρασμένο επαναστάτη και τη Φλώρα, την ηρωίδα του Στρατή Τσίρκα, στη Χαμένη Άνοιξη, που τώρα την κάνει δική του. Φλογισμένη και δυναμική, βρίσκει τον φυσικό της χώρο και εγκαθίσταται σ’ ένα νησί, που αν και στο βιβλίο δεν κατονομάζεται, οι..... μυημένοι το αναγνωρίζουν από τη μαεστρία των περιγραφών. Η Φλώρα, λεει ο ίδιος ο συγγραφέας, είναι ταυτόχρονα και η Ουτοπία της επανάστασης, της κάθε επανάστασης. Κάθε πολιτικής, κοινωνικής φαντασίωσης.

Είναι η ιστορία όλων εκείνων που επιμένουν να προσδοκούν μια Άνοιξη παρά και ενάντια στους δύστροπους καιρούς, όπως λεει και ο Άρης Μαραγκόπουλος, απευθυνόμενος στο ακροατήριο που έχει κατακλύσει την πλατεία και με προσοχή παρακολουθεί την εξιστόρηση του.... Εμφύλιου Θυμού.

Και εμείς λέμε ότι τα λόγια, οι θέσεις, οι απόψεις, οι συμπεριφορές, οι σχέσεις συμβατικές ή μη, των πρωταγωνιστών, δημιουργούν το πολύχρωμο και πολυεπίπεδο ψηφιδωτό των χαρακτήρων τους, των χαρακτήρων όλων αυτών που κινούνται ανάμεσα μας. Οι πρωταγωνιστές του Άρη, είτε μιλούν, είτε σιωπούν, είτε ενεργούν, είτε είναι αδρανείς, είτε δρουν, είτε είναι παρατηρητές,  είναι οι παππούδες μας, είναι οι γονείς μας, είμαστε εμείς.... είναι η Ιστορία μας...

Η ιστορία, του μαθήματος δημιουργικής γραφής, δεν τελείωσε. Συνεχίζουν μέσω διαδικτύου να επικοινωνούν και ανανεώνουν το ραντεβού τους για του χρόνου, με την πρόποση του Μπεν Σανιδόπουλου:

«Στην αλήθεια και την ομορφιά....».

Δήμητρα Κόχιλα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...