`

Το κουκούλι

Τις τελευταίες μέρες που πλήθυναν οι κουβέντες σχετικά με τις επερχόμενες διακοπές, περισσότερο...
αγχώνομαι παρά διασκεδάζω ακούγοντας συγγενείς, φίλους και συναδέλφους να μου περιγράφουν τα σχέδιά τους. 

Την υπερβολική αγωνία τους να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις ημέρες και τις νύχτες της καλοκαιρινής τους άδειας, δεν την παλεύω.
Δεδομένου του γεγονότος ότι, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, βρίσκονται ανάμεσα στο τυχερό 27% των Ελλήνων από το οποίο μάλιστα το 73% θα κάνει διακοπές το πολύ για πέντε μέρες, η ανακούφιση μάλλον θα έπρεπε να προηγείται της αγωνίας. Ωστόσο οι προβληματισμοί που επικρατούν έχουν άλλο περιεχόμενο. Οι γονείς σκέφτονται πώς θα γλιτώσουν όσο δυνατόν περισσότερη ταλαιπωρία κουβαλώντας πάνω-κάτω μπαγκάζια στην παραλία. Ομπρέλες, κουβαδάκια, αλλαξιές για τα παιδιά κ.ο.κ. Τα ζευγάρια που είναι αγαπημένα και θα πάνε μαζί διακοπές ψάχνουν το πιο ρομαντικό κατάλυμα με διπλό κρεβάτι -χωρίς το σπαστικό χώρισμα ανάμεσα- για να φιλοξενήσει τον έρωτά τους. Τα ζευγάρια που τρώγονται μεταξύ τους, ψάχνουν καμιά δεκαριά νοματαίους για να φύγουν όλοι μαζί διακοπές μήπως και περάσουν αναίμακτα τις μέρες αυτές, μήπως και δεν έρθουν στην επιφάνεια αυτά για τα οποία είτε αρνούνται είτε κουράστηκαν να αντιμετωπίσουν. Υπάρχουν και τα ζευγάρια που θα κάνουν και χωριστές διακοπές. Ο καθένας με τους φίλους του, με το άγχος του "κεράτου" να καραδοκεί. Τζάμπα άγχος, αφού λες και όποιος θέλει να απιστήσει, περιμένει τις διακοπές για να το κάνει. Όσο για τους αδέσμευτους, νιώθουν πως στα νησιά και στις παραλίες θα κάνουν ό,τι δεν έκαναν τον υπόλοιπο χρόνο.

Άγχη που εξ' ορισμού είναι αντίθετα με το νόημα των διακοπών. Τόση αγωνία για το ιδανικό πακέτο διακοπών. Τόση προσπάθεια να προβλεφθεί το απρόβλεπτο. Τόση αναμονή για να μονιάσουμε στο ακρογιάλι. Τι να σου κάνει ένα ηλιοβασίλεμα και ένα ποτηράκι ούζο από μόνο του, όταν τεμπελιάζεις όλο τον χρόνο; Όταν ξεχνάς τον εαυτό σου, όταν δεν φροντίζεις την καθημερινότητα που μοιράζεσαι με τους ανθρώπους σου, όταν δεν δίνεις σημασία στις στιγμές, τις χειρονομίες και τα λόγια που υφαίνουν το κουκούλι κάθε μέρα. Το κουκούλι που μέσα του προστατεύεται και θρέφεται η κατανόηση, η συντροφικότητα, ο ερωτισμός, η γλύκα. Τριακόσιες εξήντα μέρες το χρόνο. Συν τις πέντε των διακοπών.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...