`

Πώς θα προστατευτούμε από τα μικρόβια;

Πρόληψη και προστασία 
είναι οι λέξεις-κλειδιά 
για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τον...
εαυτό μας από τα μικρόβια. 

Οι καιρικές συνθήκες τα ευνοούν, γι' αυτό και το καλοκαίρι χρειάζεται λίγη περισσότερη προσοχή, προκειμένου να μην έρθουμε αντιμέτωποι με τις «αόρατες» αυτές απειλές της υγείας μας.

Τα μικρόβια είναι μικροοργανισμοί, που προκαλούν λοιμώξεις και ασθένειες. Η καλύτερη άμυνα είναι η σωστή υγιεινή και ο τακτικός καθαρισμός, είτε πρόκειται για το σπίτι ή το σώμα μας.

Όταν τα μικρόβια έρθουν σε επαφή με το σώμα, παράγουν τοξίνες που προκαλούν μόλυνση και / ή φλεγμονή, που οδηγεί σε συμπτώματα όπως πυρετό, συνάχι, εξανθήματα, βήχα, έμετο και διάρροια. Εάν μάλιστα αφεθεί χωρίς θεραπεία, σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει και σε θανατηφόρα ασθένεια. 

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε λοιπόν;

Πλένουμε ξανά και ξανά

Η φροντίδα της υγείας μας πάει… χέρι με χέρι με την άψογη υγιεινή των χεριών μας. Το επιμελές πλύσιμο των χεριών πρέπει να σας γίνει συνήθεια είτε όταν έρχεστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους, είτε όταν αγγίζετε επιφάνειες κοινής χρήσης.

Το καλοκαίρι ειδικά με τον ιδρώτα, που προκαλούν οι υψηλές θερμοκρασίες, επιβάλλεται να καθαρίζετε συχνά και με προσοχή τα χέρια σας. Η σωστή τεχνική σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να χρησιμοποιείτε ειδικά απολυμαντικά σαπούνια και να πλένετε τα χέρια σας (με προσοχή ανάμεσα από τα δάχτυλα και μέχρι τον καρπό) για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.


Μη ξεχνάτε την απολύμανση

Ενώ το συχνό πλύσιμο των χεριών μπορεί να σας απαλλάξει από τα μικρόβια, η σωστή υγιεινή επιβάλλει να χρησιμοποιείτε και τα σωστά προϊόντα, όχι μόνο στα χέρια σας αλλά και στις επιφάνειες που ακουμπάτε.

Για παράδειγμα, να θυμάστε ότι το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας είναι από τις βασικότερες πηγές μικροβίων. Θυμηθείτε να το καθαρίζετε με τα ειδικά απολυμαντικά προϊόντα.

Το ίδιο κάντε και με το ποντίκι, το κινητό σας τηλέφωνο, το γραφείο και το τιμόνι του αυτοκινήτου σας. Χρησιμοποιήστε τα ειδικά αντιβακτηριακά υγρά μαντηλάκια, που είναι εύχρηστα και ιδανικά για τέτοιες περιπτώσεις.

Καλύψτε το στόμα σας

Όταν αισθάνεστε τα ιγμόρειά σας να τσούζουν, φαινόμενο συχνό ειδικά με την εναλλαγή της θερμοκρασίας από έναν κλειστό κλιματιζόμενο χώρο στο εξωτερικό περιβάλλον, καλό θα είναι να καλύπτετε το στόμα σας με ένα χαρτομάντιλο ή έστω το μανίκι σας. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσετε να καταπνίξετε το φτέρνισμα, μέσω του οποίου μεταφέρονται τα μικρόβια από το στόμα σας στο περιβάλλον.


Αντιμικροβιακή ...διατροφή

Ορισμένες τροφές έχουν τη μοναδική ικανότητα να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες άμυνες σε κάθε ενδεχόμενη μικροβιακή επίθεση. Τα αμύγδαλα, η κολοκύθα, η κουρκούμη, το σκόρδο και φυσικά όλα τα εποχικά φρούτα και λαχανικά, είναι πηγές ενέργειας για τον οργανισμό σας, πλούσιες σε φυτικές ίνες και με σημαντική αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση.

Ξεκούραση…

Οι υψηλές θερμοκρασίες ταλαιπωρούν τον οργανισμό, ο οποίος πρέπει να λειτουργήσει ακόμη πιο σκληρά για να σας κρατήσει υγιείς και να αισθάνεστε καλά. Για τον λόγο αυτό, το σώμα σας χρειάζεται και την ανάλογη ξεκούραση, προκειμένου να χαλαρώσει και να φροντίσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, οι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουν σε επτά με οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα και τα παιδιά σε οκτώ με δέκα.


Ωραίες οι αγκαλιές αλλά…

Οι διακοπές είναι ιδανική περίοδος χαλάρωσης και συναναστροφής με την οικογένεια και με αγαπημένους φίλους. Οι αναπόφευκτες όμως εκδηλώσεις χαράς, όπως είναι η χειραψία και οι αγκαλιές, μπορούν εύκολα να γίνουν το «όχημα» για τα μικρόβια να μεταφερθούν από τον έναν στον άλλο.
Όσο δύσκολο και αν είναι, προσπαθήστε να περιορίσετε την όποια σωματική επαφή τέτοιου είδους και αντικαταστήστε την με ένα ζεστό χαμόγελο.

Προσοχή στις διακοπές

Αυτό που πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα είναι ο χώρος, που θα επιλέξετε για τις διακοπές σας. Φροντίστε να καθαρίσετε και εσείς οι ίδιοι το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου για παράδειγμα, γιατί όσο καθαρό και αν φαίνεται πως είναι, πάντα καραδοκούν μικρόβια. Έχετε μαζί σας τα δικά σας σεντόνια και πετσέτες για περισσότερη ακόμη προστασία.

Στην περίπτωση δε, που επιλέξετε να κάνετε κάμπινγκ, να έχετε πάντα μαζί σας αντιβακτηριακά μαντηλάκια για τους κοινόχρηστους χώρους και ειδικά τις τουαλέτες και μη ξεχάσετε να έχετε μιας χρήσεως κουζινικά σκεύη (πιρούνια, μαχαίρια κ.λπ). Προσοχή χρειάζεται επίσης, όταν δανείζετε αντικείμενα σε άλλους. Καθαρίστε τα επιμελώς πριν τα ξαναχρησιμοποιήσετε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...