`

Οι σχέσεις με όρους...οικονομίας

Η λογική λέει ότι οι σχέσεις χρειάζονται μόνο αγάπη 
και συναισθήματα.


Η ιστορία από την άλλη έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι απαιτείται υπομονή, σκληρή δουλειά και λίγη…οικονομία. 

Τελικά, μπορούν οι σχέσεις να λειτουργήσουν με οικονομικούς όρους;


Σύμφωνα με το prevention.com, η σύγχρονη κοινωνία επιβάλλει οικονομικούς όρους και στην προσωπική ζωή. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση, η σχέση μπορεί να έχει καλύτερη τύχη από το... Χρηματιστήριο.

Οι δουλειές μισές μισές

Συχνά θεωρείται ο πιο δίκαιος τρόπος για μία συμβίωση, είτε πρόκειται για το πλύσιμο των πιάτων ή για τα σκουπίδια, τη βόλτα του σκύλου κ.λπ. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει, ότι πρέπει να ακολουθείτε αυτό το σύστημα με αυστηρά μαθηματική ακρίβεια.

Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «συγκριτικό πλεονέκτημα», όπου ο καθένας από εσάς έχει την ευθύνη για τον τομέα στον οποίο είναι καλύτερος, σε σχέση με άλλα καθήκοντα, που δεν μπορείτε να αναλάβετε. Μπορεί για παράδειγμα εσείς να χειριζεστε όλους τους λογαριασμούς, τα ψώνια και το πλυντήριο, ενώ ο/ σύντροφός σας να σφουγγαρίζει και να διορθώνει τα οικιακά «μερεμέτια».
Άλλοτε ο ένας ενδεχομένως να επωμίζεται ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των οικιακών εργασιών και άλλοτε πάλι να είναι η δική σας η σειρά να αναλάβετε τα ηνία. Πάντως η μοιρασιά είναι πολύ πιο δίκαιη και αποδοτική.


Ο τσακωμός δεν είναι το τέλος του κόσμου

Οι σχέσεις κάνουν κύκλους. Έχουν τα πάνω και τα κάτω τους, όπως ακριβώς και στην οικονομία. Η διαδικασία αυτή δεν είναι μόνο αναπόφευκτη, αλλά είναι πραγματικά υγιής, καθώς «αναγκάζει» και τους δύο συντρόφους να δουν πιο καθαρά κάθε φορά τι πρέπει να αλλάξει στη συμπεριφορά και τι όχι.
Με οικονομικούς όρους, αυτό σημαίνει «δημιουργική καταστροφή» ή καινοτομώντας για την αντιμετώπιση της κρίσης, μία περίοδος που σύμφωνα με τους ειδικούς ενδείκνυται για νέες λύσεις σε θέματα που διαιωνίζονται.


Μέχρι το πρωί

Το να μείνετε εσείς και ο/η σύντροφός σας ξύπνιοι όλο το βράδυ, προκειμένου να επιλύσετε ένα (οποιοδήποτε) πρόβλημα, είναι μία πολύ κακή ιδέα. Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι το ζευγάρι δεν πρέπει να πηγαίνει για ύπνο θυμωμένο, αλλά μάλλον κάνουν λάθος.

Απλά σκεφτείτε, ότι μία μεταμεσονύχτια διαμάχη, όσο περνά η ώρα και κουράζεστε γίνεται όλο και πιο απογοητευτική και ανυπόφορη.
Αντίθετα, εάν ακολουθήσετε τη λογική της «αποστροφής προς την απώλεια», που λένε και οι οικονομολόγοι τότε θα βγείτε κερδισμένοι. Η τακτική αυτή εστιάζει στο γεγονός ότι κανείς δε θέλει να χάνει.

Αναγνωρίζοντας πόσο μισεί κάποιος να χάνει, θα πρέπει να λάβει μέτρα για την ελαχιστοποίηση των ζημιών που προσπαθεί να κερδίσει με κάθε κόστος και για να το πετύχει αυτό, χρειάζεται ξεκούραση και σωστή σκέψη. Ένας 8ωρος ύπνος και η ηρεμία που προσφέρει, είναι ιδανική λύση και από το πρωί το…ξανασυζητάτε.


Ποιος είναι το μέντιουμ;

Περιμένοντας να διαβάσει το μυαλό σας ο/η σύντροφός σας, μόνο καλή τακτική δεν είναι. Το αντίθετο μάλιστα, αν σκεφτεί κανείς ότι ποτέ (μα ποτέ) δε θα μπορέσει κάποιος να καταλάβει τι θέλετε (ή ακόμα χειρότερα τι υπονοείτε ότι θέλετε). Στην περίπτωση αυτή, αντιλαμβάνεστε ότι απλά χάνετε τον χρόνο και χαλάτε τη διάθεσή σας άσκοπα.

Η λύση είναι να ακολουθήστε την οικονομική αρχή της διαφάνειας. Δώστε στον/ στην σύντροφό σας τις πληροφορίες που χρειάζεται για να αποκωδικοποιήσει το μυαλό και κυρίως τα «θέλω» σας και μην ταλαιπωρείστε.


Ερωτική διάθεση κατά παραγγελία

Μπορεί να λένε ότι η αναμονή κάνει την απόλαυση καλύτερη αλλά δεν πρέπει να επαναπαύεστε σε αυτό, τουλάχιστον σε ότι αφορά στην προσωπική σας ζωή.
Ο οικονομολόγος George Loewenstein ανέπτυξε μια θεωρία που ονομάζεται «ζεστή-κρύα ενσυναίσθηση», η οποία λέει ότι ο άνθρωπος έχει δύο εαυτούς: έναν κρύο, νηφάλιο και ορθολογικό, που θα μπορούσε να πει «απόψε εγώ θα συνευρεθώ με τον ερωτικό μου σύντροφο επειδή τον αγαπώ και είναι καλό για τη σχέση μας» και έναν ζεστό, παρορμητικό, που δρα με βάση το συναίσθημα και μόνο όταν έχει πραγματική διάθεση για σεξ.

Για να κρατηθεί ζωντανή μία σχέση, χρειάζεται και τους δύο τύπους. Μπορεί να μην έχετε την απαιτούμενη ερωτική διάθεση, αλλά αν περιμένετε να νιώσετε έτσι, είναι πολύ πιθανό η ρουτίνα να σας καταβάλλει και να αποξενωθείτε με τον /την σύντροφό σας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...