`

Ποιες είναι οι τροφικές δηλητηριάσεις του καλοκαιριού;

Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι ένα σύνηθες καλοκαιρινό φαινόμενο.


Οι εξορμήσεις μας στην ύπαιθρο, οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία είναι συνήθως οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν σε τροφική δηλητηρίαση. 

Oι πιο κοινές από αυτές είναι η λιστερίωση, η σαλμονέλα και η μόλυνση από E.coli.

Λιστερίωση

Ωμά φρούτα και λαχανικά
Το επικίνδυνο ξέσπασμα λιστερίωσης του 2011 έκανε πολλούς να επανεξετάσουν τους κανόνες ασφαλείας των τροφίμων. Τα βακτήρια της λιστερίωσης μολύνουν τα φρέσκα προϊόντα, όπως τα πεπόνια που καλλιεργούνται στα αγροκτήματα. Τα συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνουν: πυρετό, μυϊκούς πόνους, στομαχικές διαταραχές ή διάρροια , δύο ημέρες έως δύο μήνες μετά την έκθεση.
Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται από νωπό γάλα είναι το γιαούρτι και τα μαλακά τυριά όπως η φέτα. Επειδή τα βακτηρίδια της λιστερίωσης μπορούν να ζήσουν σε ψυχρότερες θερμοκρασίες, η απλή ψύξη αυτών των τροφίμων δεν θα τα σκοτώσει. Οι άνθρωποι που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από λιστερίωση είναι: οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Αλλαντικά
Μερικές φορές τα βακτήρια της λιστερίωσης βρίσκει τον τρόπο να ζήσουν σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας τροφίμων για χρόνια. Η θερμότητα σκοτώνει τα βακτήρια, αλλά η μόλυνση μπορεί να εμφανιστεί και πριν από τη συσκευασία.

Σαλμονέλα

Πουλερικά και αυγά
Τα βακτήρια της Salmonella μπορούν να μολύνουν οποιοδήποτε τρόφιμο, αν και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος στα ζωικά προϊόντα, λόγω της επαφής με τα περιττώματα των ζώων. Στα κοτόπουλα, μπορεί να μολύνει τα αυγά με τέτοιο τρόπο που ακόμη και καθαρά, φρέσκα αυγά ενδέχεται να φέρουν σαλμονέλα. Τα συμπτώματα της σαλμονέλας περιλαμβάνουν κράμπες στο στομάχι, πυρετό και διάρροια 12 έως 72 ώρες μετά την έκθεση. Η ασθένεια συνήθως διαρκεί τέσσερις έως επτά ημέρες.
Φρέσκα προϊόντα
Η αιτία μόλυνσης των φρέσκων προϊόντων μοιάζει με εκείνη των πουλερικών. Τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε τομάτες, καυτερές πιπεριές, χόρτα σαλάτες και παπάγια. Οι νεαροί βλαστοί, επίσης, ενδέχεται να φέρουν σαλμονέλα επειδή καλλιεργούνται σε θερμές, υγρές συνθήκες – και συχνά τρώγονται ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα. Οι λοιμώξεις μπορεί να είναι σοβαρές ή ακόμη και θανατηφόρες σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως τα μωρά και οι ηλικιωμένοι με εύθραυστη υγεία.
Επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα πατατάκια, τα κράκερ, οι σούπες, το φυστικοβούτυρο, ακόμη και κατεψυγμένα γεύματα μπορεί να κρύβουν κίνδυνο για λοίμωξη από σαλμονέλα. Η επιδημία σαλμονέλας τους 2009 συνδέεται με το φυστικοβούτυρο και συσκευασμένα τρόφιμα που γίνονται με φιστίκια, όπως το μούσλι και τα μπισκότα. Σε περιπτώσεις όπως αυτές, τα βακτήρια της σαλμονέλας το εργοστάσιο επεξεργασίας μολύνουν πολλά προϊόντα.
Ωμό κρέας
Το ωμό κρέας και ιδιαίτερα ο κιμάς, είναι επικίνδυνο για μόλυνση από σαλμονέλα. Η γαλοπούλα έχει επίσης συνδεθεί με διάφορα κρούσματα σαλμονέλας.

E. coli

Μοσχαρίσιος κιμάς
Το βακτήριο E. coli ζει στο έντερο των ζώων και μπορεί να μολύνει το βόειο κρέας κατά τη διαδικασία σφαγής. Το βόειο κρέας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, επειδή τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν . Τα συμπτώματα της λοίμωξης από Ε. coli περιλαμβάνουν σοβαρές κοιλιακές κράμπες, διάρροια και έμετο. Η ασθένεια αναπτύσσεται συνήθως αρκετές ημέρες μετά την έκθεση και μποροεί να είναι σοβαρή σε ευάλωτα άτομα. Διαρκεί περίπου μία εβδομάδα.
Χυμοί και το γάλα
Η παστερίωση χρησιμοποιεί τη θερμότητα για να σκοτώσει τα βακτήρια. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι χυμοί που θα βρείτε στο εμπόριο έχουν παστεριωθεί, δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο. Ωστόσο, οι μη παστεριωμένοι χυμοί χρειάζονται προσοχή. Τα βακτήρια μπορούν επίσης να περάσουν στο νωπό γάλα.
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να είναι μολυσμένα με E. coli, εάν το λίπασμα ή το νερό που χρησιμοποιείται για να αναπτυχθούν φέρει τα βακτήρια. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...