`

Τα εν Δήμω και μερικές απορίες.. του Νίκου Ορφανού

Δε γνωρίζω ακριβώς τα κριτήρια πρόσληψης 
των υπηρετούντων στις δημοτικές αστυνομίες.


Πιθανόν υπάρχει μεγάλη ρουσφετοκατάσταση, κυρίως αν κρίνουμε από τις ενδείξεις: Παρακολουθώντας το μεσημεριανό δελτίο του Mega, τη Δευτέρα 15 του μήνα, άναυδος κοιτάζω την κα Μπακογιάννη, η οποία εξέρχεται των γραφείων του κόμματός της με ύφος αρχοντικό και απευθύνεται στους συγκεντρωμένους που διαμαρτύρονται με στυλ πατρικό λέγοντας κάτι του τύπου: «εγώ γνωρίζω τα προσόντα του καθενός σας, και τα πτυχία που έχετε και τις σπουδές σας, γιατί εγώ σας διάλεξα όταν ήμουν δήμαρχος». Προσέξατε τα πολλά «εγώ», έτσι; Στο καπάκι που λένε, βγαίνει και ο αδερφός της, ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος διατείνεται, με ύφος στριμωγμένο, ότι δε θα πειράξει τους με ΑΣΕΠ προσληφθέντες, (εννοώντας ότι υπάρχουν κι άλλοι), και μάλιστα στο Βήμα της Κυριακής, μια μέρα πριν, εμμέσως παραδέχεται τις ρουσφετολογικές προσλήψεις του πατέρα του και της αδερφής του! Οποίον οικογενειακό δράμα!
Πάμ’ παρακάτω:
Η δημοτική αστυνομία έχει, ανά πόλη, ελαφρώς διαφορετικά καθήκοντα. Στην Αθήνα ασχολείται πρωτίστως με την ελεγχόμενη στάθμευση, η οποία είναι μέτρο εξαιρετικά αποτελεσματικό και οικονομικό για τον επισκέπτη, σας το λέω ως κάτοικος του ιστορικού κέντρου. Πριν την εφαρμογή του επικρατούσε χάος. Και χάος επικρατούσε και όλη την προηγούμενη εβδομάδα που, με τις κινητοποιήσεις, μπλοκάρισαν όλοι οι έλεγχοι στην πόλη. Δοκιμάστε να διασχίσετε τη Χαριλάου Τρικούπη το πρωί, είτε πεζοί, είτε εποχούμενοι και θα με θυμηθείτε.
Επίσης «πραιτοριανή» συμπεριφορά δεν έχω αντιμετωπίσει από τους Αθηναίους δημοτικούς αστυνομικούς. Και ενίοτε τους έχω δει να κυνηγιούνται με αλλοδαπούς λαθρέμπορους πέριξ του Συντάγματος και της Ομονοίας. Απλώς, οι δημοτικοί αστυνομικοί δεν υπάρχουν έξω από το κέντρο της πόλης, και βεβαίως το απόγευμα σχολάνε. Οπότε είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικοί από ό,τι θα μπορούσαν.
Και μη μου πείτε ότι θα κάνει τους αντίστοιχους ελέγχους η Τροχαία ή η ΕΛ.ΑΣ., τώρα που θα τους εντάξουν στην Αστυνομία, αμφιβάλλω σφόδρα, άρα ξανά χάος, στην Αθήνα και αλλού με τη στάθμευση.
Βλέπω στο ίδιο δελτίο του Mega επίσης, να διαδηλώνουν οι δημοτικοί αστυνόμοι με τα υπηρεσιακά τους οχήματα και ερωτώ; Είναι νόμιμο αυτό; Δηλαδή, πάνε στο αμαξοστάσιο του Δήμου, παίρνουν εν ώρα υπηρεσίας το όχημά τους και αντί για δουλειά πάνε με αυτό στην πορεία; Περίεργο δεν είναι; Καθότι δεν είναι ακριβώς περιουσία τους, έτσι; Αντίστοιχα οι αστυνομικοί θα δικαιούνταν να κάνουν πορεία με περιπολικά σε κομβόι και με αστυνομικές μοτοσικλέτες, ή οι στρατιωτικοί να κατέβαιναν σε διαμαρτυρία με άρματα μάχης, και τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού (τα λεγόμενα και «παπάκια» στη φανταρίστικη διάλεκτο), θυμίζοντας ρίγη άλλων εποχών; Εκτός βεβαίως εάν γέμισαν τα ρεζερβουάρ τους από την τσέπη τους, που μάλλον απίθανο μου φαίνεται.
Από την άλλη, βεβαίως, το θέμα είναι: Με τις κλήσεις που η δημοτική αστυνομία μοίραζε, έβγαινε τίποτα υπολογίσιμο; Τα έξοδα μισθοδοσίας της, ας πούμε; Διότι αν δεν έβγαινε τίποτα αξιοσημείωτο, μάλλον ασύμφορη ήταν η ίδρυσή της. Αλλά εάν μάζευε χρήμα, μήπως να το ξανασκεφτούμε, γιατί ποιος θα το μαζεύει τώρα;
Όπου και να ταξιδέψω, τελικά, η Ελλάδα με κάνει να αναρωτιέμαι. Αλήθεια, με τους αγρονόμους του Πολύδωρα, τι γίνεται; Υπάρχουν ακόμα;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...