`

Ποιες διακοπές;

Άλλες χρονιές -και υπό 
άλλες οικονομικές συνθήκες
- θα μετρούσες ημέρες για να φύγεις για τις...
καλοκαιρινές σου διακοπές. 

Όμως, το σωτήριον έτος 2013, δεν έχεις λεφτά.
Ναι, σίγουρα, θα το έχεις ακούσει, «δε χρειάζονται χρήματα, απαραίτητα, για να πας διακοπές», «η διάθεση μετράει», «παντού μπορείς να περάσεις καλά, αν υπάρχει όρεξη για ξεκούραση» και άλλα τέτοια. Αυτά ίσως να τα ασπαζόσουν κι εσύ κάποτε, ασχέτως εάν δεν τα εφάρμοσες ποτέ, όπως -πιθανώς- και οι υπόλοιποι που χρησιμοποιούσαν την ίδια «κασέτα». Ή μπορεί και να τα έκανες, αλλά έχεις μεγαλώσει, πια, πάρα πολύ για να γυρίσεις την Ευρώπη με auto-stop. Αντίστοιχα, ανέκαθεν υπήρχε κόσμος που μπορεί να μην είχε παραθαλάσσιο ή... παραβουνίσιο εξοχικό σπίτι ή λεφτά για βασιλικές διακοπές, κάπου, όμως, θα έβρισκε να μείνει. Σε κάποιο σπίτι φίλων, συναδέλφων, συγγενών, γειτόνων, σε εκείνες τις αξέχαστες χρονιές που κάναμε διακοπές και 30 άτομα σε ένα σπίτι και περνούσαμε θαυμάσια. Αν το καλοδείς, τις καλύτερες καλοκαιρινές σου αναμνήσεις τις έχεις από κάποιο σπίτι, σε κάποιο χωριό, στις πιο κοινοβιακές, θερινές μαζώξεις που έχεις ζήσει. Όλοι από κάτι τσόνταραν και έβγαιναν οι διακοπές, τα καλοκαίρια του ρεφενέ μας.
Τώρα, όμως, που τα καλοκαίρια και οι ήλιοι τους έχουν κάψει πολύ φιλμ από τη ζωή σου, διαπιστώνεις πόσο νοσταλγείς εκείνες τις ημέρες. Και τις νύχτες...
Τότε, μπορεί να θεωρούσες ότι δεν έκανες και τις πιο χλιδάτες διακοπές, αλλά είχαν ποιότητα, γέλια, ομαδικότητα, μοίρασμα τροφίμων και στιγμών. Φέτος, δεν έχεις λεφτά να διαθέσεις ούτε για τη βενζίνη να πας μέχρι «εκεί», ούτε για τα εισιτήρια, με ό,τι μέσο μεταφοράς κι αν χρησιμοποιήσεις. Παίζει αναδουλειά, ανεργία, καθυστερήσεις πληρωμών, ενώ τα χρήματά σου στην τράπεζα είναι κάτι σαν 23,50 ευρώ. Και δεν ξέρεις και πότε θα πληρωθείς, ξανά.
Το καλοκαίρι ανέκαθεν ήταν μια εξαιρετικά ειδική κατάσταση για την Ελλάδα, μια ειδική περίπτωση. Και φέτος, λοιπόν, θα ζήσουμε μια τέτοια περίπτωση, μια κατάσταση που άρχισε να διαφαίνεται από πέρυσι, αλλά φέτος γίνεται ξεκάθαρη. Φέτος, λοιπόν, θα καθίσεις αναγκαστικά εντός των τειχών, στο κλεινόν άστυ, αλλά δε θα παίζει μοναξιά, θα είναι πολύς κόσμος εδώ. Ποιες διακοπές και ποιοι εκδρομείς και ποια «μεγάλη έξοδος»; Διακοπές θα κάνεις στην πόλη που μένεις, η οποία -στις κλασικές, ελληνικές ημερομηνίες- θα σταματήσει να βοά από την κίνηση, αλλά δε θα νεκρώσει, δε θα ερημώσει, όπως άλλες χρονιές.  
Πολλοί θα μείνουμε να φυλάμε την πόλη, αναπολώντας εκείνες τις παλιές εποχές των διακοπών μας όχι με στεναχώρια για αυτές που ήρθαν, αλλά με μια γλυκιά νοσταλγία για αυτά που περάσαμε και μας έφεραν μέχρι εδώ, σήμερα. Οι διακοπές του τότε θα αποκτήσουν την αξία που δεν έλαβαν τότε. Πάντως, θα τα λέμε και με φίλους σε βρεγμένες βεράντες, με κεριά σιτρονέλες ολόγυρα και καμιά «πράσινη» στα ποτήρια, σε βραδιές καλοκαιρινού Ελύτη, ανάμεσα στα μπετόν που φλέγονται από επιθυμία για μια πιο δροσερή ζωή.
Άλλωστε, τα καλύτερα ταξίδια και τα μεγαλύτερα όνειρα μπορείς να τα κάνεις ακόμα κι από τον καναπέ σου, πρώτη θέση - και με καλό καφέ, όχι «καραβίσιο». Να κλείνεις τα μάτια και να σκέφτεσαι παραλίες ερημικές, γυμνά κορμιά τσουρουφλισμένα, καράβια να μεταφέρουν τουρίστες, την «αρμάδα» του θέρους να έχει ξεχυθεί σε νησιά, βουνά, καστροπολιτείες που καίγονται υπό σκιάν.
Μπορείς, επίσης, να κάνεις όνειρα-ονειράκια και για την επόμενη χρονιά. Να σκέφτεσαι ότι όλα θα πάνε καλά, ότι θα πας διακοπές, ότι του χρόνου το καλοκαίρι δε θα έχει λήξει προτού καν αρχίσει, όπως το φετινό. Άλλωστε, ανέκαθεν στα ελληνικά καλοκαίρια, η διάθεση δε μετράει;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...