`

Είμαστε μόνη μας στην άκρη της Μεσογείου, στο πιο σημαντικό σύνορο της Ευρώπης

Σε πρόσφατη ανάλυσή του το αμερικανικό ινστιτούτο «Stratfor», δημοσίευσε μια ανάλυση για την Ελλάδα. Η χώρα μας είναι από τα αγαπημένα θέματα του συγκεκριμένου, αμερικανικών συμφερόντων ινστιτούτο.





 Δεν ξέρω αν πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά αυτές τις δημοσιεύσεις, σίγουρα όμως είναι μια εικόνα που περνούν οι αμερικανοί σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Διαβάζοντας την ανάλυση που έκανε το αμερικάνικο ινστιτούτο stratfor θα βρούμε περισσότερες αλήθειες παρά υπερβολές. Αυτά συζητούν και δημοσιεύουν σε άρθρα τους οι ξένοι μεταξύ τους. Αυτά διαβάζουν και οι πολίτες άλλων χωρών. Εμείς τελικά βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας. Αντί να προσπαθήσουμε να τους διαψεύσουμε βάζουμε τα δυνατά μας για να μας υποβαθμίζουν και να μας στριμώχνουν στην γωνία μας. Τελικά, είμαστε μόνη μας στην άκρη της Μεσογείου

«Με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το τέλος των πολέμων στα Βαλκάνια και το βομβαρδισμό της Σερβίας από το ΝΑΤΟ, η πολιτική γεωγραφία της περιοχής άλλαξε για άλλη μια φορά. Αυτή η αλλαγή είναι δυσμενής για την Αθήνα, αφού η δύση έχασε το ενδιαφέρον της και η Ελλάδα την ιδιότητα του στρατηγικού συμμάχου. Μαζί με αυτά, η Αθήνα έχασε την πολιτική και οικονομική στήριξη, που της επέτρεπαν να ξεπερνά τα προβλήματά της. Αυτό το φανερό σε όλους, πλην των Ελλήνων!

Η Αθήνα αρνήθηκε να κατανοήσει την γεωπολιτική υποβάθμιση. Αντίθετα, έκανε ότι μπορούσε για να παραμείνει μέλος του κλαμπ των πρώτων, δανειζόμενη τεράστια ποσά για τα πιο εξελιγμένα όπλα και παραποιώντας στοιχεία για την είσοδό της στην Ευρωζώνη. Παρά τα όσα γράφονται στο δυτικό τύπο για την τεμπελιά και ανικανότητα των ελλήνων, μετά την απώλεια ενδιαφέροντος των συμμάχων της, η Ελλάδα δεν είχε εναλλακτική λύση από το να δανειστεί. Τώρα και αυτή η διαδικασία έχει γίνει αβέβαιη.


Το ερώτημα για την Ελλάδα είναι αν θα αποδεχτεί τον υποβαθμισμένο γεωπολιτικό της ρόλο. Η Τουρκία είναι μια ανερχόμενη δύναμη και στοχεύει στην αύξηση της επιρροής της στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. Αναγκαστικά, η Ελλάδα θα πρέπει να βρει έναν τρόπο για να γίνει χρήσιμη σε μια ή περισσότερες μεγάλες δυνάμεις, να επιτύχει μια βιώσιμη ειρηνική συμβίωση με την Τουρκία και να μάθει να ζει με την αληθινή γεωπολιτική της σημασία.

Τα επόμενα 3 χρόνια μπορεί να μείνουν στην Ιστορία. Το πρόγραμμα σωτηρίας των 110 δισ. ευρώ είναι πιθανόν να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, λόγω του συνδυασμού του με σκληρά μέτρα. Η αποτυχία του είναι σχεδόν σίγουρη, μ’ ένα χρέος που σύντομα θα ξεπεράσει το 150% του Α.Ε.Π. Είναι μόνον ερώτημα του πότε και όχι του εάν οι Ευρωπαίοι θα τραβήξουν το καλώδιο επιβίωσης απ’ την πρίζα. Πιθανότατα μόλις βεβαιωθούν ότι η Ελλάδα δεν απειλεί πλέον ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Τότε η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει κατάρρευση του πολιτικού ελέγχου και κοινωνική βία, που είχε να γνωρίσει απ’ την επιβολή της χούντας του 1967."

Η χώρα μας βρίσκεται σε μια ασυνήθιστη κατάσταση. Πρώτη φορά απ’ το 1820 βρίσκεται αληθινά μόνη. Είμαστε μόνη μας στην άκρη της Μεσογείου, στο πιο σημαντικό σύνορο της Ευρώπης









pantepoptis.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...