η γνωστή εταιρία η οποία είχε απασχολήσει τον Τύπο κατά την απαρχή της οικονομικής κρίσης των Η.Π.Α. και των περισσότερων οικονομιών, στοχεύει στην προσφορά 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τη Facebook Inc.
Αυτή η οικονομική κίνηση έχει βέβαια αφυπνίσει την προσοχή του Securities and Exchange Commission (SEC), δηλαδή της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Το SEC είναι υπεύθυνο για τη "διαιτησία" και την επίβλεψη των αγορών των Ηνωμένων Πολιτειών συμπεριλαμβανομένου και των χρηματιστηριακών συναλλαγών της Wall Street.
Σύμφωνα με τους κανόνες που εφαρμόζει η εν λόγω ομοσπονδιακή υπηρεσία, οποιαδήποτε επιχείρηση η οποία έχει άνω των 499 επενδυτών, επιβάλλεται να δημοσιοποιεί τις οικονομικές αναφορές της.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η ίδια υπηρεσία ήδη εστιάζει στο γεγονός πως υπάρχει ένα είδος "insider trading" με μετοχές οι οποίες αφορούν εταιρίες όπως το Facebook.
Η Goldman Sachs έχει ήδη επενδύσει 450 εκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α. στο Facebook και ήδη προγραμματίζει να σχεδιάσει ένα επενδυτικό σχήμα για τους πελάτες της για περαιτέρω επένδυση 1,5 δισεκατομμυρίων.
Οι πληροφορίες που προβάλλει το Bloomberg έχουν ως πηγή δύο ανθρώπους οι οποίοι είναι γνώστες του σχεδίου και οι οποίοι έχουν ζητήσει να παραμείνουν ανώνυμοι, αφού η συμφωνία δεν έχει ανακοινωθεί δημόσια.
Ο νόμος περί της γνωστοποίησης στοιχείων εταιριών με 500 και πλέον επενδυτών έχει θεσπιστεί προς ενημέρωση των επενδυτών και προφανώς για αποφυγή των "pyramid" ή "Ponzi schemes", σχέδια τα οποία έχουν ως απώτερο σκοπό της προσέλκυση επενδυτών και τη διαφυγή των "κεφαλιών" των σχεδίων αυτών με τα επενδυτικά κεφάλαια.
Ο φυλακισμένος πια Bernie Madoff ήταν ο εγκέφαλος πίσω από ένα παρόμοιο σχέδιο χρόνια πριν...
Ο Zuckerberg είχε πάρει απαλλαγή…
Οι κανόνες του συγκεκριμένου νόμου ισχύουν μόνο όταν οι εταιρίες κατέχουν άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία. Άξιο λόγου είναι πως η επένδυση της Goldman Sachs αποτιμά την αξία του Facebook σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια!
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί και το γεγονός πως το 2005 το Facebook είχε αναφέρει στο ομοσπονδιακό SEC πως είχε κάτω των 500 μετόχων, ζητώντας απαλλαγή από το νόμο περί των ελεύθερα προσβάσιμων οικονομικών στοιχείων, την οποία και το SEC της έδωσε.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι εάν το επενδυτικό σχέδιο της Goldman Sachs στοχεύει μόνο προς επένδυση στο Facebook, τότε το SEC μπορεί να το εκλάβει ως προσπάθεια παράκαμψης του νόμου. Εάν συμβεί αυτό, τότε η ομοσπονδιακή υπηρεσία έχει κάθε δικαίωμα να εμβαθύνει στην έρευνά της.
Το Facebook πρόκειται να δεχθεί πολλούς επενδυτές μέσω του σχεδίου της Goldman Sachs, και μπορεί κατά λάθος να ξεπεράσει τους 500 μετόχους. Σε συνδυασμό με την έρευνα του SEC, αυτομάτως η εταιρία του Ζuckerberg θα μετατραπεί σε δημοσίως μετοχική, χάνοντας έτσι το προτέρημα της αρχικής δημόσιας προσφοράς για τη μετοχή της, κάτι το οποία θα ήταν απίστευτα ζημιογόνο, δεδομένου της πολύ καλής και ανοδικής πορείας της επιχείρησης.
Τέλος, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, ο εκπρόσωπος του SEC John Nester, ενώ και ο εκπρόσωπος του Facebook Larry Yu αρνήθηκαν να σχολιάσουν όταν ερωτήθηκαν.
Είτε λοιπόν το σχέδιο της Goldman Sachs "μετρήσει" ως ένας επενδυτής (αφού γίνεται υπό την αιγίδα της εταιρίας) είτε το Facebook θα έχει... τραβήγματα με το SEC.
Είτε λοιπόν το σχέδιο της Goldman Sachs "μετρήσει" ως ένας επενδυτής (αφού γίνεται υπό την αιγίδα της εταιρίας) είτε το Facebook θα έχει... τραβήγματα με το SEC.
christossainis.blogspot.com