`

Προσοχή στις παρέες σας..


Όταν οι φίλοι σου είναι losers, τότε έχεις καλή παρέα για να μοιράζεσαι τη δυστυχία σου.
Έλα όμως που αυτοί  οι φίλοι είναι που μάλλον συντελούν στην αύξηση της δυστυχίας σου.
Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι αυτό που είμαστε είναι το αποτέλεσμα αυτών που συναναστρεφόμαστε. Οι φίλοι μας καθορίζουν τις αξίες μας, τα συναισθήματά μας, τη συμπεριφορά μας, και το πώς ατενίζουμε το μέλλον. Η επιρροή τους λειτουργεί σαν αόρατο χέρι που μας κατεβάζει, εμποδίζοντάς μας να ολοκληρωθούμε, ή μας ανεβάζει ψυχολογικά, βοηθώντας μας να πετύχουμε τους στόχους μας.
Οι ψυχολόγοι αποκαλούν αυτό το αόρατο χέρι «συναισθηματική μεταδοτικότητα» ή «κοινωνική μεταδοτικότητα», και όπως λένε ή μας βοηθά ή μας καταστρέφει. Αν μάθουμε να το αποφεύγουμε, η ζωή μας θα εμπλουτιστεί.
Το εισόδημά μας, το βάρος μας, η ευτυχία μας, ακόμη και η επαγγελματική μας καταξίωση, είναι το μέσο αποτέλεσμα των καλύτερων πέντε φίλων μας! Όποιος συναναστρέφεται με υγιείς, πλούσιους, ευτυχισμένους και πετυχημένους φίλους του, πετυχαίνει και αυτός. Πιο συγκεκριμένα, η συναισθηματική μεταδοτικότητα μας λέει πως τα δικά τους συναισθήματα και συμπεριφορές, γίνονται και δικά μας. Και είναι λογικό.
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι γονείς γνωρίζουν πολύ καλά, πως οι φίλοι του παιδιού τους καθορίζουν το μέλλον του. Ανάλογα με τις παρέες που έχει ένα παιδί, βαδίζει σωστά ή όχι. Βέβαια, πολλοί πιστεύουμε πως μεγαλώνοντας και ωριμάζοντας, μπορούμε να αποτρέψουμε κάποιους κακούς εξωγενείς παράγοντες που μας επηρεάζουν. Έτσι δεν είναι; Λάθος.
Τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές είναι μεταδοτικά. Όταν σκεφτόμαστε δημιουργικά παρέα με κάποιον δημιουργικό άνθρωπο, γινόμαστε ακόμη πιο δημιουργικοί. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τον κατάλληλο φίλο. Ο ένας επηρεάζει θετικά τον άλλο. Θέλεις για παράδειγμα να φας κάτι ανθυγιεινό, αλλά τη τελευταία στιγμή παραγγέλνεις αυτό που παράγγειλε ο αθλητικός και υγιέστατος φίλος σου.
Βέβαια, η συναισθηματική μεταδοτικότητα έχει και τη σκοτεινή της πλευρά. Αν συναναστρέφεσαι κενούς ανθρώπους, την πάτησες. Ποια δημιουργικότητα και σαχλαμάρες;
Πως λοιπόν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή τη μεταδοτικότητα για να βελτιώσουμε τη ζωή μας; Η απάντηση είναι ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με τους ποιους κάνουμε παρέα.
Όπως δεν αφήνουμε ένα ξένο να μπει στο σπίτι μας και να μας ληστέψει, έτσι δεν πρέπει να αφήνουμε να μπαίνουν στη ζωή μας άτομα που θα μας ληστέψουν ότι πιο πολύτιμο έχουμε: Την ίδια τη ζωή μας. Όσους λοιπόν μας τραβάνε προς τα κάτω, θα πρέπει να τους απομακρύνουμε πάραυτα.
Αν αυτό ακούγεται σκληρό, να θυμάστε ότι η θεωρία της συναισθηματικής μεταδοτικότητας υποστηρίζει πως τα συναισθήματα, οι συμπεριφορές, η διάθεση κλπ. είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά και εξαπλώνονται από άνθρωπο σε άνθρωπο με μεγάλη ταχύτητα, σαν ιός! Όπως αποφεύγουμε κάποιον ασθενή που μπορεί να μας μεταδώσει το μικρόβιο του, έτσι θα πρέπει να αποφεύγουμε και αυτούς που μπορούν να μας μεταδώσουν την αρνητική τους ενέργεια.
Πως όμως θα γνωρίζουμε ποιος είναι καλός και ποιος κακός; Υπάρχουν μόνο δυο τύποι ανθρώπων στο κόσμο, και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε τόσο πιο καλά θα είμαστε. Ακόμη κι αν αυτό απαιτεί να διώξουμε από κοντά μας το φίλο μας, τον γείτονα, ή ακόμη και τη … μητέρα μας.
Ο ένας τύπος ( ο καλός) είναι αυτός που μας φορτίζει με ενέργεια. Αυτός ο τύπος ανθρώπου μας ανεβάζει ψυχολογικά και συναισθηματικά, μας ωθεί στο να βελτιωθούμε, μας εμπνέει, μας κάνει να αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας, μας ενθαρρύνει να παίρνουμε ρίσκα και πρωτοβουλίες, και μας δίνει κίνητρα για να πετύχουμε στους στόχους και στα οράματά μας.
Ο άλλος τύπος (ο κακός) είναι σαν βδέλλα. Πρόκειται για αυτούς που ρουφάνε την ενέργειά μας, που μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα με τον εαυτό μας, και με τη ζωή μας, να γκρινιάζουμε, να είμαστε αρνητικοί, να κουτσομπολεύουμε, να παραμένουμε αδρανείς, και γενικά να μας ρίχνουν πιο κάτω, τραβώντας μας στο δικό τους χαμηλό επίπεδο.
Η λύση που έχουμε διαθέσιμη δεν είναι δα  και πυρηνική φυσική. Είναι απλούστατη.Ξεφορτωνόμαστε τις βδέλλες, και κάνουμε παρέα μόνο με όσους μας δίνουν θετική ενέργεια.
Μπορεί αυτό να μην είναι εύκολο, αλλά είναι απλό. Κι αν στενοχωριέστε που θα διώξετε τις βδέλλες, δεν χρειάζεται λύπηση. Μια χαρά θα τα πάνε. Θα έχουν πάρα πολλούς άλλους για να τους καταστρέψουν τη ζωή.
S.A. από iHaveNet

antinews.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...