`

Η Cesaria Evora απόψε στο Λυκαβηττό

Έναν ολόκληρο χρόνο έμεινε εκτός μουσικών δρώμενων, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, η βασίλισσα της Ethnic μουσικής από το Πράσινο Ακρωτήρι...
Cesaria Evora, η οποία επιστρέφει με μια παγκόσμια περιοδεία. Το ελληνικό κοινό την έχει λατρέψει κα όσες φορές έχει επισκεφθεί τη χώρα μας, οι συναυλίες της γεμίζουν κόσμο.

Η ιστορία της ζωής της, θα μπορούσε να γίνει Best Seller, μιας και η 70χρονη τραγουδίστρια παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε, κατάφερε να καταξιωθεί και να κερδίσει το σεβασμό όλων. Γεννήθηκε στην πόλη Μιντέλο, του νησιού Σάο Βισέντε, στο Πράσινο Ακρωτήριο, στις 27 Αυγούστου του 1941. Στην ηλικία των επτά, έχασε τον πατέρα της και η οικογένεια της φυτοζωούσε. Τελικά κατέληξε να μεγαλώσει σε ορφανοτροφείο, όπου εκεί συμμετείχε στην χορωδία του ιδρύματος και ήταν η πρώτη της επαφή με το τραγούδι.

Με το πέρασμα των χρόνων, στάθηκε στα πόδια της και έκανε τη μεγάλη της αγάπη το τραγούδι, επάγγελμα. Όμως ο αλκοολισμός, ήταν ακόμα ένα εμπόδιο για την ίδια. Έπειτα από την ενθάρρυνση ενός εξόριστου μουσικού και προστάτη των τεχνών από το Πράσινο Ακρωτήριο, ο οποίος ζούσε στην Πορτογαλία, η Evora ξανάρχισε να τραγουδά. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Μπάνα, ο οποίος προσκάλεσε τη Σεζάρια να τραγουδήσει σε συναυλίες σε πορτογαλικό έδαφος, με τη χρηματοδότηση μιας τοπικής οργάνωσης γυναικών. Έτσι ήρθε η παγκόσμια καταξίωση και η ανάδειξή της σε εκπρόσωπο τα Ethnic μουσικής.

Το έυρος της μουσικής της Evora απλώνεται από την μπόσα ως την τζαζ και από το λάτιν ως το ευρωπαϊκό feeling. Δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία ως η «ξυπόλυτη ντίβα», μιας και έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας σπουδαίας ερμηνεύτριας, αλλά συγχρόνως είναι χαραγμένη στις καρδιές των ανθρώπων, ως μια απλή γυναίκα. Το «Eclipse» είναι ο πιο πρόσφατος δίσκος της και την τοποθετεί στην πρώτη γραμμή της σύγχρονης μουσικής του Cabo Verde.

Όσοι λατρεύουν τη μουσική και την προσωπικότητα της Cesaria Evora, έχουν μια μοναδική ευκαιρία να την απολαύσουν στο Θέατρο του Λυκαβηττού, απόψε. Μαζί της στη σκηνή, η Lura με το συγκρότημά της, η αλλιώς η ερμηνεύτρια που πολλοί χαρακτηρίζουν ως διάδοχο της Evora.



http://www.protothema.gr/life-style/politismos/article/?aid=126504
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...