Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις των εκπροσώπων των πιστωτριών τραπεζών της Ελλάδας στη Ρώμη, οι οποίες διοργανώθηκαν από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF). Την ελληνική πλευρά...
εκπροσωπεί ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου. Πηγές που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι υπάρχει αλλαγή στάσης της Ευρώπης όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα, ωστόσο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία για τον τρόπο συμβολής των ιδιωτών στην ανάληψη μέρους του κόστους του δεύτερου πακέτου βοήθειας.
Η αλλαγή στάση της Ευρώπης απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς η αύξηση στις αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων και οι περαιτέρω υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης έκαναν σαφές ότι η έλλειψη μίας συνολικής λύσης απειλεί να ωθήσει μεγαλύτερες χώρες στην κρίση χρέους.
Σύμφωνα με το Ρόιτερς, η Ευρώπη αλλάζει στάση όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα, καθώς η αύξηση στις αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων και οι περαιτέρω υποβαθμίσεις Πορτογαλίας και Ιρλανδίας από τους οίκους αξιολόγησης έκαναν σαφές ότι η έλλειψη λύσης απειλεί και τις μεγαλύτερες χώρες.
Η ευρωζώνη είναι ακόμη μακριά από τη συναίνεση, σημειώνει το Ρόιτερς, καθώς δεν έχει καταλήξει σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετέχουν οι ιδιώτες πιστωτές στη διάσωση της Ελλάδας, αλλά και ούτε έχει οριστεί μια ημερομηνία για την επόμενη σύνοδος κορυφής ώστε να συζητηθεί το ζήτημα. Ωστόσο, έχει γίνει ένα μικρό βήμα, αφού οι προτάσεις δείχνουν ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται τώρα σε μία συνολική διευθέτηση για να τερματιστεί άμεσα η αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με την Ελλάδα.
Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από διάφορες χώρες και τράπεζες είναι πολλές, αλλά βασικά προβλέπουν τα εξής:
Πρώτον, να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας, αντί να δίνονται δάνεια ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μέσω της ανάπτυξης. Η μείωση του χρέους μπορεί να γίνει μέσω της ανταλλαγής των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου με νέα, ή με τη μορφή της επαναγοράς ομολόγων. Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιώτες πιστωτές πιθανόν θα δεχθούν μείωση στην ονομαστική αξία των τίτλων τους.
Δεύτερον, να υπάρξουν μέτρα για ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, και ιδιαίτερα των ελληνικών, οι οποίες δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις ζημιές από τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Να υπάρξουν, επίσης, μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των τραπεζών που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές.
Τρίτον, να συνταχθεί μακροπρόθεσμο σχέδιο αναζωογόνησης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα επικεντρώνεται στη μείωση του ελλείμματός της.
Τέταρτον, να δοθούν περισσότερα δάνεια από δημόσιους φορείς με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.
Το Ρόιτερς σημειώνει στη συνέχεια ότι πρέπει να ξεπερασθούν μεγάλα τεχνικά και νομικά προβλήματα για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας μέσω της επαναγοράς των ομολόγων ή της ανταλλαγής τους με νέα. Για παράδειγμα, αναφέρει ότι για την επαναγορά των ομολόγων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με τα κοινοβούλια των χωρών που χρηματοδοτούν το Ταμείο, ενώ πρέπει να αλλάξει και η ελληνική νομοθεσία, για να δοθεί η δυνατότητα στους επενδυτές να αποδεχθούν την προσφορά.
Αν υπάρξει μια συμφωνία για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, τα άλλα σημεία μίας συνολικής λύσης μπορούν να συμφωνηθούν σχετικά εύκολα, συνεχίζει το δημοσίευμα, ενώ σημειώνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα μπορεί να είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία επέμεινε ότι δεν θα δεχθεί την επιλεκτική χρεοκοπία και ότι μπορεί να σταματήσει την αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
Ωστόσο, αναφέρει, ούτε αυτό θα είναι σημαντικό εμπόδιο, καθώς αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν υπονοήσει ότι θα παρακάμψουν την ΕΚΤ, αν επιμείνει στη θέση της, και θα βρει άλλους τρόπους για να χρηματοδοτηθούν οι ελληνικές τράπεζες –όπως, για παράδειγμα ένα πρόγραμμα έκτακτης ρευστότητας που θα διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.
Αμεση ανάληψη δράσης για Ελλάδα ζητεί το ΔΝΤ
Η αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης είναι επείγουσα, τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και καταλογίζει στην Ευρώπη αργοπορία στην εξυγίανση του τραπεζικού της συστήματος, δεδομένου του κινδύνου μετάδοσης της κρίσης.
Το ταμείο επισημαίνει, σε υπόμνημά του προς τις οικονομίες των χωρών του G20, ότι η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα απειλεί να ταράξει την αγορά, γεγονός που θα επηρέαζε τα επιτόκια δανεισμού και άλλων ευάλωτων χωρών.
Για τις τράπεζες – όχι μόνο της Ευρωζώνης – λέει ότι, έχουν μείνει πίσω στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για το 2011, κάτι που τις καθιστά ευάλωτες σε περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης.
«Να βγουν προσωρινά Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία από το ευρώ»
Ακόμα μια “πρωτότυπη” ιδέα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη έχει ο ισχυρός άνδρας της Pimco, της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων σε ομόλογα παγκοσμίως, κ. Μοχάμεντ Ελ Εριάν!
Με άρθρο του στους Financial Times ο κύριος Ελ Εριάν επιμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να … “αναδιαρθρώσει τα χρέη της περιφέρειας, να επανακεφαλαιοποιήσει την ΕΚΤ και να αποκαταστήσει τις συνθήκες ανάπτυξης”. Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπει πλήρη … εκτροπή των προσπαθειών της ΕΕ για περαιτέρω συνοχή και αύξηση της επιρροής της στη διεθνή σκηνή.
Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι οι Ευρωπαίοι, έστω και αργά, δείχνουν να αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, γράφει ο επικεφαλής της Pimco, στο άρθρο του. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να χρονοτριβεί στη λήψη αποφάσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο τώρα οι Ευρωπαίοι καλούνται να επιλέξουν “ανάμεσα στην μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση ή στη χορήγηση «εκπαιδευτικών αδειών» σε κράτη-μέλη, προκειμένου να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους”!
Με δυο λόγια επαναφέρει παλαιότερη πρότασή του για προσωρινή (;) έξοδο από το ευρώ της Ελλάδας (αλλά και της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας σε δεύτερο χρόνο), προκειμένου ΚΑΙ η ΕΕ να μην κινδυνεύσει με περαιτέρω αποσταθεροποίηση ΚΑΙ τα κράτη με προβλήματα να αποκτήσουν την ευελιξία να διαχειρισθούν εκτός “ενιαίας νομισματικής πολιτικής” τα προβλήματα χρέους τους.
Σε ανάλογους τόνους αλλά όχι με … θετική προοπτική “βλέπει” τις εξελίξεις της κρίσης στη ζώνη του ευρώ η Morgan Stanley. Η οποία, στο τελευταίο της report, προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη κυρίως λόγω των ισχνών έως μηδενικών προοπτικών ανάπτυξης στο ήμισυ σχεδόν των κρατών-μελών.
Στο ίδιο report εκτιμά ότι “οι πρωτοβουλίες των ευρωπαϊκών αρχών για την επίλυση της κρίσης είναι τελικά πιθανό να οδηγηθούν σε αποτυχία”, ενώ αμφιβάλλει ευθέως για την ικανότητα των πολιτικών να επιτύχουν μια τελική και ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της κρίσης!