`

Η άνοιξη του νέου ελληνικού σινεμά

Περίπου τριάντα ελληνικές ταινίες ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε διαδικασία γυρισμάτων και μοντάζ. Ο αριθμός είναι σημαντικός για μία χώρα, που μαστίζεται από την κρίση κι άλλο τόσο απατηλός για τον...
ελληνικό κινηματογράφο, που πλέον διαθέτει εκσυγχρονισμένο νόμο, αλλά όχι χρήματα.

Όσες ελληνικές ταινίες βγαίνουν στις αίθουσες από τονΣεπτέμβριο και μέσα στο 2012, έχουν γυριστεί το2010. Οι περισσότεροι σκηνοθέτες έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη κι ακόμα αναζητούν πόρους για να καλύψουν τα έξοδά τους.


Όσο για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου έχει να εγκρίνει σενάρια από πέρσι και λόγω καθυστερούμενης χρηματοδότησής του από το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη του.

Αναρωτιέται κανείς πότε θα πιάσει «λάστιχο» όσους σκηνοθέτες διαθέτουν ακόμη τη φόρα που ενέπνευσε τα τελευταία τρία χρόνια η λεγόμενη «Άνοιξη» του ελληνικού κινηματογράφου, να γυρίζουν ταινίες με «αντάρτικο» τρόπο παραγωγής, στηριζόμενοι δηλαδή στην αμέριστη αλληλεγγύη των συνεργατών τους.

Για τις διεθνείς πρεμιέρες των ελληνικών ταινιών, τα έως στιγμής νεότερα από το... μέτωπο των ξένων Φεστιβάλ δείχνουν ότι ο «Άδικος κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου θα διαγωνισθεί στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν (16-24/9), οι «Άλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου στο Φεστιβάλ της Βενετίας (31/8-10/9), ενώ η πρώτη μεγάλου μήκους του Ηλία Δημητρίου «Fish n’ chips» κάνει ντεμπούτο στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ (18 -28/9).

Το ντοκιμαντέρ «Πρώτη ύλη» του Χρήστου Καρακέπελη, που έκανε διεθνή πρεμιέρα στις αρχές του μήνα στο Κάρλοβι Βάρι της Τσεχίας θα διαγωνισθεί στο Φεστιβάλ του Ρέικιαβικ (22/9-2/10). Οι πολυταξιδεμένες «Αμνηστία» του Μπουγιάρ Αλιμάνι και «Wasted Youth» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου συμμετέχουν αυτές τις μέρες στο Φεστιβάλ του Σεράγεβο.

Στο μεταξύ, το «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη συμμετέχει στη δεκάδα που διεκδικεί το βραβείο Lux 2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις 26 του μηνός, θα ανακοινωθούν οι τρεις ταινίες που θα περάσουν στην τελική φάση του διαγωνισμού και η νικήτρια θα ανακοινωθεί στο Στρασβούργο στις 15 Νοεμβρίου. Την περασμένη χρονιά είχε διεκδικήσει το ίδιο βραβείο η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου.

Η φθινοπωρινή σεζόν στις ελληνικές αίθουσες εγκαινιάζεται την 1η Σεπτεμβρίου με το «DOS- Μια Ιστορία Αγάπης απ’ την ανάποδη», πρώτη μεγάλου μήκους του Στάθη Αθανασίου. Μια ιστορία αγάπης, γυρισμένη σε Αθήνα και Βαρκελώνη. Η ταινία απέσπασε βραβεία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Νέας Υόρκης 2011. Παίζουν οι Σταύρος Γιαγκούλης, Μαρίνα Καλογήρου, Ντέηβιντ Φερνάντεζ, Ινές Καστάνο.

Ακολουθούν οι ταινίες που έχουν, έως στιγμής, βρει διανομή και θα φιλοξενηθούν στις ελληνικές αίθουσες:

«Το γάλα» του Γιώργου Σιούγα, με τους Όμηρο Πουλάκη, Προμηθέα Αλειφερόπουλο, Ιωάννα Τσιριγκούλη, Ηρώ Μπέζου. Βασίζεται στο ομώνυμο βραβευμένο θεατρικό έργο του Βασίλη Κατσικονούρη.

«Άλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου, με τους Αριάν Λαμπέντ, Αγγελική Παπούλια, Άρη Σερβετάλη, Τζόνυ Βεκρή. Μια παράνομη εταιρεία με την προσωνυμία «Άλπεις» αναλαμβάνει με τους υπαλλήλους της (μία νοσοκόμα, μία γυμνάστρια, έναν οδηγό ασθενοφόρου) να αντικαθιστά έναντι αμοιβής, τους προσφιλείς νεκρούς συγγενείς.

«Λούφα και Παραλλαγή: Σειρήνες στη Στεριά» του Νίκου Περάκη, με τους Γιάννη Τσιμιτσέλη, Ορφέα Αυγουστίδη, Βίκυ Καγιά, Γιώργο Σεϊταρίδη, Ιωάννη Παπαζήση, Τζένη Θεωνά. Σίκουελ της εισπρακτικής επιτυχίας «Σειρήνες στο Αιγαίο».

«Αμνηστία», του Μπουγιάρ Αλιμάνι, με τους Λούλι Μπίτρια, Καραφίλ Σένα. Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη και πρώτη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αλβανικής ταινίας. Ελληνογαλλική και αλβανική συμπαραγωγή, γυρίστηκε σε φυλακές υψίστης ασφαλείας των Τιράνων. Ο Μπουγιάρ Αλιμάνι, που ζει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, κάνει το δικό του σχόλιο μέσα από μια ιστορία έρωτα, για την κοινωνία της σύγχρονης Αλβανίας.

«Δεμένη Κόκκινη Κλωστή» του Κώστα Χαραλάμπους, με τους Ανέστη Βλάχο, Θάνο Σαμαρά, Τάσο Νούσια, Στεφανία Γουλιώτη. Ο σκηνοθέτης της «Αγάπης στα 16», στην δεύτερή του μεγάλου μήκους, καταπιάνεται με τον εμφύλιο πόλεμο, σε μία προσπάθεια να δέσει την Ιστορία με την ιστορία των καθημερινών ανθρώπων της εποχής. Τα γυρίσματα έγιναν στις Πρέσπες.

«Τανγκό των Χριστουγέννων» του Νίκου Κουτελιδάκη, με τους Γιάννη Μπέζο, Αντίνοο Αλμπάνη, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιάννη Στάνκογλου. Μια ιστορία ανεκπλήρωτων ερώτων σε ακριτικό στρατόπεδο του Έβρου, την εποχή της χούντας. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο ευπώλητο του Γιάννη Ξανθούλη.

«Λάρισα Εμπιστευτικό» του Στράτου Μαρκίδη, με τους Δημήτρη Σταρόβα, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Κώστα Βουτσά, Ελένη Γερασιμίδου. Μετά την εμπορική επιτυχία «Ι Love Karditsa», η κωμωδία συνεχίζεται στη Λάρισα, όπου το σχέδιο «Καλλικράτης» ενώνει δύο χωριά κάνοντας «μαλλιά κουβάρια» τα τοπικά συμφέροντα.

«Νήσος 2: Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού» του Αντώνη Αγγελόπουλου, με τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Μιχάλη Μαρίνο, Ελένη Καστάνη. Σίκουελ της επιτυχημένης κωμωδίας, που σκηνοθέτησε πριν δύο χρόνια ο Χρήστος Δήμας, σπάζοντας ταμεία. Με άλλον σκηνοθέτη τώρα και το ίδιο καστ στη Σίφνο, οι πρωταγωνιστές εξαπολύονται σε ένα ξέφρενο κυνήγι χαμένου θησαυρού, που φημολογείται ότι είναι θαμμένος στο νησί, από την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Ο «Άδικος κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου, με τους Αντώνη Καφετζόπουλο, Θεοδώρα Τζήμου. Η τρίτη μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη της βραβευμένης «Ακαδημίας Πλάτωνος», βγαίνει στις αίθουσες τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς. Ο σκηνοθέτης χαρακτηρίζει την ταινία του «τραγικωμικό αστυνομικό λαβ στόρι», με χιούμορ και απλότητα.

Επίσης, μέσα στο 2012 θα «βγουν» και ταινίες που ακόμη γυρίζονται ή βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας. Αυτές είναι:

«Poker face» του Χρήστου Δήμα με τους Άλκη Κούρκουλο, Εύη Σαουλίδου, Αντώνη Καφετζόπουλο, Δημήτρη Πιατά. Μία ρομαντική κομεντί με ντεκόρ καζίνο και ρουλέτα, όπου μία κοπέλα, κόρη χαρτοπαίκτη, διαπρέπει στην τσόχα, διεκδικώντας το γούρι της, ένα λούτρινο κουκλάκι. Αναμένεται στη συνέχεια εάν θα χάσει στα χαρτιά και θα κερδίσει στην αγάπη.

«Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι», η πολυσυζητημένη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τη ζωή του εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη, θα ξεκινήσει γυρίσματα τον Σεπτέμβριο και θα διανεμηθεί την επόμενη χρονιά. Με πειρατές στο Αιγαίο, πολιτικά παιχνίδια στην αυλή της τσαρίνας Αικατερίνης, η ανακάλυψη και η εκμετάλλευση του χαβιαριού από τον Βαρβάκη, οι συνωμοσίες των μεγάλων δυνάμεων, έρωτες και προδοσίες, ιδιοτέλεια αλλά και υψηλό αίσθημα καθήκοντος, συνθέτουν τη μυθιστορηματική ζωή του Έλληνα ευεργέτη. ‘Ένα μεγάλο μέρος της ταινίας θα γυριστεί σε ρωσικό έδαφος.

«Το τομάρι του σκύλου» του Κώστα Κουτσομύτη βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο παραγωγής και θα βγει στις ελληνικές αίθουσες, επίσης, την ερχόμενη χρονιά. Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου» και είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους, από το 1987, ταινία του Κώστα Κουτσομύτη στον κινηματογράφο, μετά τον «Κλοιό».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ, Νατάσσα Δομνάκη
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...