`

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα

Η ψήφισή του θα στείλει στο δρόμο αμέτρητα κατοικίδια, σύμφωνα με φιλοζωικές Συνέντευξη Τύπου οργάνωσαν η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία...
η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, προκειμένου να διατυπώσουν τις θέσεις του ενάντια στο σχέδιο νόμου για την προστασία των ζώων, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο εγκρίθηκε στις 6 Ιουλίου από το υπουργικό συμβούλιο. 

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφέση, δήλωσε: «Αν βρεις στο δρόμο ένα αδέσποτο, με το νέο νόμο πρέπει να το παραδώσεις στην υπηρεσία του δήμου. Αν ο δήμος δεν έχει χώρο να το περιθάλψει, δεν υπάρχει πρόβλεψη στο νομοσχέδιο. Εσύ, αν το πάρεις, πρέπει να αγοράσεις και να τοποθετήσεις την ειδική σήμανση (τσιπ), είτε για να το κρατήσεις είτε για να το βάλεις αγγελία. Αν, μάλιστα, έχεις ήδη δύο κατοικίδια, θα πληρώσεις πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε παραπάνω ζώο. Έτσι καθίσταται η υιοθεσία αδέσποτων ζώων αδύνατη και ο ρόλος των φιλοζωικών οργανώσεων ποινικοποιείται σε κάθε στάδιο της δράσης τους».

«Δημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια δεν λειτουργούν, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, και μέχρι τώρα οι φιλοζωικές οργανώσεις και οι εθελοντές κάλυπταν το κενό. Μέσα στην οικονομική κρίση, οι δήμοι δεν μπορούν να προβούν σε νέα έξοδα, αλλά ο νόμος δεν προβλέπει κυρώσεις για όσους δεν εφαρμόσουν πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων. Ο νέος νόμος απαγορεύει στις οργανώσεις και σε ιδιώτες κτηνιάτρους να περιθάλπουν πάνω από δύο ζώα. Το μέτρο της σήμανσης είχε αποτύχει στο παρελθόν, λόγω του μεγάλου κόστους. Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα στείλει στο δρόμο αμέτρητα κατοικίδια που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα», επεσήμανε η κ. Μολφέση.

Επιπλέον, ο νόμος δεν περιέχει κανένα περιορισμό των εισαγωγών και των εκτροφών κατοικίδιων, ούτε απαγορεύει την πώληση ζώων από pet shops, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, ή την απαγόρευση συμμετοχής ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις, γεγονός που οδηγεί τις φιλοζωικές οργανώσεις να κάνουν λόγω για ικανοποίηση των συντεχνιακών συμφερόντων.

Στην Ελλάδα, ο ρυθμός αναπαραγωγής των ζώων εκτροφής είναι ασυνήθιστα υψηλός. Δηλώνονται ετησίως 15.000 γέννες στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδας για πιστοποίηση καθαροαιμίας και πάνω από 20.000 κουτάβια εισάγονται, επισήμως, κάθε χρόνο. Το πρόβλημα των αδέσποτων έγκειται, σύμφωνα με τις οργανώσεις, στο εκτεταμένο εμπόριο κατοικίδιων που επιδεινώνεται λόγω των ασυνείδητων που εγκαταλείπουν τα ζώα. 

Αντί η πολιτεία να πατάξει τη αδιαφάνεια και την παρανομία, απελευθερώνει το εμπόριο ζώων, θεσπίζει μέτρα κατ' όνομα που δεν μπορεί να υλοποιήσει, και καταργεί όσους μέχρι τώρα φρόντιζαν τα αδέσποτα. Έτσι, χιλιάδες νέα αδέσποτα θα πλημμυρίσουν τη χώρα και το τραγικό αποτέλεσμα θα είναι ότι θα οδηγηθούμε για τη μείωσή τους σε δηλητηριάσεις και την αναβίωση του μπόγια.



newsbeast.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...