«Αποποινικοποιείται πλήρως για πρώτη φορά η χρήση ναρκωτικών ουσιών ως συμπεριφορά ενέχουσα αποκλειστικά και μόνο αυτοπροσβολή του ίδιου του χρήστη.
Διατηρείται εντούτοις, αλλά μειωμένο, σε βαθμό πταίσματος, το αξιόποινο της προμήθειας και της κατοχής ναρκωτικών, ως και της καλλιέργειας φυτών κάνναβης, σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται για την αποκλειστική χρήση του δράστη, λόγω της έστω και μικρής επικινδυνότητας που ενέχουν για τρίτους, αλλά και προκειμένου να διευκολυνθεί η ελεγκτική δραστηριότητα των αρχών για τη διερεύνηση σοβαρότερων εγκλημάτων».
Αυτό προβλέπει διάταξη του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά, τους βασικούς άξονες του οποίου παρουσίασε πριν από λίγο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Ειδικότερα ο κ. Παπαϊωάννου παρουσίασε τις προτεινόμενες από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης μεταρρυθμίσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
Ανοικτά σε χρήστες ναρκωτικών μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής
Χρήστες ναρκωτικών που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα υποκατάστατων (Μεθαδόνη), θα υποδέχονται τα νοσοκομεία από 15 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη τύπου, με θέμα τη δημιουργία θεραπευτικών μονάδων φαρμακευτικής υποστήριξης του ΟΚΑΝΑ σε δημόσια νοσοκομεία.
Στη συνέντευξη, που παραχωρήθηκε στο κτίριο του ΕΚΕΠΥ, έδωσαν το «παρών» δήμαρχοι της Αττικής.
Τα νοσηλευτικά ιδρύματα – υποδοχείς είναι τα εξής: Ελπίς, Έλενα (μόνον για γυναίκες), Πατησίων, Σπηλιοπούλειο, Ευαγγελισμός, Παμμακάριστος, Λαϊκό, Ερυθρός, Ιπποκράτειο, Γεννηματάς, ΚΑΤ, Σισμανόγλειο, Φλέμινγκ, και Αγία Όλγα.
Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε να προστεθεί και το νοσοκομείο Άγιος Σάββας, ενώ πρότεινε να εξεταστεί παράλληλα η ένταξη των πανεπιστημιακών νοσοκομείων στον σχετικό κατάλογο.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων θα τεθεί επί τάπητος εν ευθέτω χρόνω, σε συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτη Μπεγλίτη.
Στα σχέδια του υπουργού, συγκαταλέγεται επίσης η ενεργοποίηση γιατρών και φαρμακοποιών, πιστοποιημένων από τον ΟΚΑΝΑ, με στόχο την εξάλειψη της λίστας ντροπής. Το 2004, η λίστα που παραδόθηκε στον τότε Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή αριθμούσε 2.500 χρήστες, οι οποίοι αυξήθηκαν σε 5.000 το 2009, για να φθάσουν σήμερα τους 7.000.
Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε επίσης ότι στις 2 Οκτωβρίου κλείνει η μονάδα του ΟΚΑΝΑ στον Πειραιά.