`

Λιπομέτρηση:Τι είναι,τι δείχνει και πως μπορεί αν βοηθήσει στην δίαιτα.


Το σωματικό λίπος έχει άμεση επίδραση στην 
υγεία του ανθρώπου 
και η σωστή εκτίμηση 
του μπορεί να βοηθήσει 
σε πολλούς τομείς. Σε 
άτομα με υψηλό ποσοστό λίπους η κύρια διάγνωση είναι η παχυσαρκία ,που αποτελεί μάστιγα της εποχής καθώς σχετίζεται με πολλά μεταβολικά…
νοσήματα και υψηλή θνησιμότητα. Αντιθέτως όταν τα ποσοστά λίπους ενός ατόμου είναι εξαιρετικά χαμηλά μπορεί να υποδείξει ότι πάσχουν από κάποια άλλη ασθένεια που θα διερευνηθεί με άλλες εξετάσεις.
Το ζύγισμα από μόνο του και ο ΔΜΣ (που είναι η σχέση του βάρους με το τετράγωνο του ύψους), δεν αποτελούν ακριβείς δείκτες μέτρησης παχυσαρκίας καθώς σε αθλητές και αθλούμενους με αναπτυγμένο μυϊκό ιστό, συναντάται αυξημένο σωματικό βάρος αλλά μειωμένο ποσοστό σωματικού λίπους.
Το ποσοστό λίπους από άνθρωπο σε άνθρωπο διαφέρει ανάλογα με κληρονομικότητα, ορμονικούς παράγοντες, ηλικία, φύλο, φυλή, διατροφή και φυσική δραστηριότητα.
Η λιπομέτρηση είναι η διαδικασία με την οποία μετράμε το ποσοστό λίπους στο σώμα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ευρέως διαδεδομένες είναι 2 μέθοδοι λιπομέτρησης. Η πρώτη πραγματοποιείτε με το δερματοπτυχόμετρο και η δεύτερη με συσκευές βιοηλεκτρικής αντίστασης. Λιγότερο διαδεδομένες είναι η υποβρύχια ζύγιση και η DEXA αφού κοστίζουν και είναι χρονοβόρες.
Το δερματοπτυχόμετρο βασίζεται στην αρχή ότι το υποδόριο λίπος αντικατοπτρίζει το 50% του ολικού λίπους στο σώμα.
Πλεονεκτεί διότι εφαρμόζεται εύκολα και γρήγορα, είναι οικονομικό καθώς δεν έχει αναλώσιμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο αριθμό ατόμων π.χ. αθλητές, σχολεία, έρευνες, έχει ποσοστό λάθους 3,5% το οποίο σχετίζεται με το ανθρώπινο σφάλμα καθώς χρησιμοποιείτε από τον εκάστοτε εξεταστή με το χέρι. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άτομα με βηματοδότη.
Μειονεκτεί γιατί χρειάζεται εξειδικευμένο εξεταστή. Η μέτρηση διαφέρει από τον ένα εξεταστή στον άλλο. Οι εξεταζόμενοι πρέπει να απέχουν αρκετές ώρες από έντονη άσκηση και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε εξαιρετικά παχύσαρκα άτομα.
Η βιοηλεκτρική αντίσταση βασίζεται στο γεγονός ότι οι ιστοί του σώματος άγουν το ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο και ακολουθεί το δρόμο με την μικρότερη αντίσταση δηλαδή την άλιπη μάζα του σώματος και κατόπιν υπολογίζει το σωματικό λίπος αφαιρώντας την από το συνολικό βάρος.
Πλεονεκτεί ως το ότι δεν απαιτεί μεγάλη ειδίκευση, είναι πιο βολική για τους εξεταζόμενους, είναι εύχρηστη και σε πολύ παχύσαρκα άτομα .Επίσης αν η συσκευή είναι πολλαπλών συχνοτήτων υπολογίζονται τα ενδοκυττάρια και τα εξωκυττάρια υγρά πράγμα που βοηθά στην κατανόηση διαφόρων ασθενειών . Το ποσοστό λάθους είναι 3,5% -5% .
Μειονεκτεί ως προς την ιδιαίτερη προετοιμασία που απαιτεί η διαδικασία ,αφού το αποτέλεσμα επηρεάζεται από το επίπεδο ενυδάτωσης του εξεταζόμενου ,την διατροφή , το ποσό της αφυδάτωσης κατά την άσκηση και κατακράτηση υγρών του έμμηνου κύκλου.
Χρειάζεται: (μπορεί να υπάρχουν διαφορές ανάλογα με την συσκευή)
Αποχή τις τελευταίες 12 ώρες από γυμναστική
12-24 ώρες χωρίς αλκοόλ
Να μην έχει ληφθεί το χάπι της πίεσης αν πρόκειται για πρωινή μέτρηση
3 ώρες χωρίς λήψη τροφής και καφέ
Πριν την λιπομέτρηση ο/η υποβαλλόμενος/η πρέπει να έχει ουρήσει.
Οι γυναίκες δεν πρέπει να βρίσκονται σε κύκλο εμμηνόρροιας.
Είναι χρήσιμη στη δίαιτα;
Η λιπομέτρηση πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός προγράμματος διατροφής καθώς τυχαίνει αρκετές φορές να μεταβάλλεται το λίπος προς το καλύτερο (να αυξάνεται ή να μειώνεται ανάλογα την περίσταση) χωρίς να αλλάζει το βάρος προς το στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Πολλές φορές τυχαίνει ένα άτομο να ακολουθεί ικανοποιητικά ένα πρόγραμμα διατροφής για μείωση βάρους και ενώ το λίπος του μειώνεται το βάρος φαίνεται να μένει σταθερό έως και αυξάνεται ελαφρώς.
Αυτό μπορεί να συμβαίνει πολύ συχνά λόγω μιας μικρής αύξησης των υγρών που μπορεί να υπάρχει στο σώμα και να σχετίζεται με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας επιτραπέζιου αλατιού, καφεΐνης, αλκοόλ ή ασπάρτάμης, λήψη ορισμένων φαρμάκων (όπως αντισυληπτικά, κορτιζόνη, αγχολυτικά, αντισταμινικά, αντικαταθληπτικά) . Σε νεφρικές ασθένειες και ορμονικές διαταραχές που σχετίζονται με τον θυρεοειδή αδένα, τα επινεφρίδια ή το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Στις γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση και σε περίπτωση μείωση λήψης πόσιμου νερού.
Συνεπώς η λιπομέτρηση αποτελεί δείκτη για το σωστό τρόπο που ακολουθείτε ένα πρόγραμμα, για το αν ταιριάζει στο συγκεκριμένο διαιτώμενο, κρούει το καμπανάκι για πολλά επιμέρους προβλήματα αλλά και βοηθάει ψυχολογικά το άτομο να συνεχίσει την προσπάθεια του.
Αντιστοίχως σημαντική είναι η λιπομέτρηση σε άτομα που επιθυμούν να αυξήσουν το βάρος τους καθώς καλό θα ήταν να υπάρχει ομοιόμορφη αύξηση της λιπώδους και της άλιπης μάζας για να υπάρχει ομοιομορφία στο αποτέλεσμα.
Απαραίτητη είναι η λιπομέτρηση και στους αθλούμενους που ακολουθούν προγράμματα διατροφής καθώς πολλές φορές συμβαίνει να μειώνεται η λιπώδης μάζα χωρίς να αλλάζει το βάρος στην ζυγαριά σημαντικά. Αυτό συμβαίνει γιατί αυξάνεται η μυϊκή μάζα κατ’ επέκταση και τα υγρά στον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι ο όγκος του σώματος να μειώνεται καθώς ο όγκος του λίπους είναι μεγαλύτερος από την αντίστοιχη σε κιλά μυϊκή μάζα.
Συνεπώς το βάρος που πρέπει να χάνεται ακολουθώντας ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής, πρέπει να είναι κυρίως λίπος σε ποσοστό περίπου 90% από το συνολικό βάρος που χάθηκε. Το υπερβολικό λίπος είναι επιβλαβές για την υγεία και τα λιποκύταρα είναι υπερτροφικά αφού μπορούν να αναπτυχθούν απεριόριστα .Ενώ η μείωση της μυϊκής μάζας συνεπάγεται αδυναμία, πολλές φορές αναιμία και μείωση του μεταβολικού ρυθμού καθώς αποτελεί ενεργειακό υπόστρωμα. Και η λιπομέτρηση είναι η μέθοδος που μας βοηθά να το διερευνήσουμε.
diatrofi.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...