`

8 διατροφικά -και όχι μόνο- tips για καλύτερη υγεία

Υπάρχει τρόπος για 
να βελτιώσετε την 
υγεία σας μέσω της διατροφής σας,χωρίς μεγάλες θυσίες; 
Κι όμως, ναι! 
Ακολουθήστε τις 
παρακάτω...
συμβουλές και θα δείτε τα αποτελέσματα σύντομα.

Συμπληρώνοντας το πρώτο δεκαήμερο το νέου έτους – και αφού έχει ήδη αρχίσει η αποτοξίνωση από τα κρέατα και τα γλυκά- ήρθε η ώρα να σκεφτείτε τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να είστε το 2013 πιο υγιείς από πέρυσι.
1. Θέστε μικρούς στόχους
Θέστε εφικτούς και μικρούς στόχους που αφορούν στην υγεία σας. Τα πράγματα δεν αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη, γι αυτό εάν για παράδειγμα θέλετε να χάσετε περισσότερα από 20 κιλά, ξεκινήστε με 5 και όταν το πετύχετε συνεχίστε με τα επόμενα 5. Με τον τρόπο αυτό θα δείτε αλλαγές στο σώμα σας και στην ψυχολογία σας, που θα κάνουν τη συνολική σας προσπάθεια εφικτή.
2.Έλεγχος στις μερίδες
Παρακολουθήστε τις μερίδες φαγητού που καταναλώνετε, ειδικά στα αγαπημένα σας (ίσως και πιο λιπαρά) φαγητά, προκειμένου να έχετε μεγαλύτερο έλεγχο του βάρους σας. Οι μεγαλύτερες μερίδες περιέχουν περισσότερες θερμίδες . Ο έλεγχος των μερίδων που καταναλώνετε σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι θα τρώτε πάρα πολύ λίγο φαγητό, απλά θα περιορίσετε την υπερκατανάλωση τροφών, τα οποία έχουν υψηλή θερμιδική αξία, όπως είναι το dressing σε μία σαλάτα και τα ανθρακούχα ροφήματα για παράδειγμα. Τα καλά νέα ωστόσο, είναι ότι με τον τρόπο αυτό μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα μεγαλύτερες μερίδες φρέσκων λαχανικών και φρούτων.
3. Κρατήστε ημερολόγιο θερμίδων
Το να εντοπίσετε τι λάθη κάνετε με τις επιλογές των τροφών που καταναλώνετε, είναι το πρώτο βήμα προς την πραγματοποίηση σημαντικών αλλαγών. Δοκιμάστε να κρατάτε ένα ημερολόγιο -ακόμη και για μόλις ένα μήνα- για να δείτε τα λάθη σας. Προσπαθήστε να είστε προσεκτικοί στο τι τρώτε, πόσο τρώτε, πότε τρώτε και αν τρώτε επειδή είστε πραγματικά πεινασμένοι ή για κάποιο άλλο λόγο.
4. Κάντε μικρές αλλαγές
Στοχεύστε σε μία με δύο μικρές αλλαγές κάθε φορά. Είναι πιο πιθανό να επιτύχετε αυτό που θέλετε, αν ορίζετε μικρούς στόχους. Πρώτα προσπαθήστε να αποφεύγετε τις θερμίδες από υγρά, όπως τα αναψυκτικά. Μετά από μια εβδομάδα περίπου, όταν τα καταφέρετε με αυτό, βάλτε στόχο να περιορίσετε τα τηγανητά για παράδειγμα. Και ούτω καθεξής. Και επιβραβεύστε κάθε φορά τη συμπεριφορά σας, αλλά όχι με… φαγητό!
5. Ακολουθήστε μια… πολύχρωμη διατροφή
Προσπαθήστε να τρώτε ποικιλία από φρούτα και λαχανικά και με διαφορετικά χρώματα. Είναι καλύτερο να επιλέγετε τροφές όλων των χρωμάτων, καθώς υπάρχουν διαφορετικά αντιοξειδωτικά στο κάθε χρώμα. Και βέβαια δε μιλάμε για τα χρώματα στα γλυκά!
6. Αφεθείτε στην αγαπημένη σας λιχουδιά, μια στο τόσο
Με το να τρώτε μία φορά το τόσο το αγαπημένο σας –όχι και τόσο υγιεινό- φαγητό ή λιχουδιά, θα είναι λιγότερο πιθανό να το λαχταράτε συνεχώς και να κάνετε λάθη. Απολαύστε τα που και που, χωρίς ενοχές.
7. Γυμναστείτε!
Κάνετε μια δραστηριότητα που απολαμβάνετε πραγματικά και που μπορείτε να την συνεχίζετε σταθερά στη ζωή σας. Διαλέξτε κάτι που σας αρέσει και που μπορείτε να αντέξετε. Αν δε σας άρεσε να πηγαίνετε στο γυμναστήριο πέρυσι, φέτος θέστε ως στόχο να κάνετε ένα διαφορετικό είδος της άσκησης. Και να θυμάστε: έχουν σημασία και μικρές ασκήσεις που αφορούν τον τρόπο ζωής. Πάρτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, περπατήστε για μερικά τετράγωνα μετά το μεσημεριανό γεύμα ή παρκάρετε το αυτοκίνητό σας λίγα τετράγωνα πιο μακριά από τον προορισμό σας. Έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για το γυμναστήριο, αλλά σας αρέσει η γιόγκα; Βάλτε την στο πρόγραμμά σας!
8. Ξεχάστε τις ακραίες δίαιτες
Ξεχάστε τις δίαιτες της μόδας, τις πλούσιες σε πρωτεΐνες δίαιτες ή τους «μαγικούς» συνδυασμούς τροφίμων. Είναι πιο πιθανό να επιτύχετε αυτό που θέλετε αν τρώτε τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων και ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Και η καλύτερη δίαιτα μπορεί να είναι αυτή που ποτέ δεν περιμένατε, με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.
Και τέλος, πιστέψτε στον εαυτό σας. Πάρτε απόφαση πως θα πετύχετε και θα γίνει!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...