`

Οι 6 βασικοί παράγοντες που υπονομεύουν την υγιή ερωτική σας ζωή

Μία φυσιολογική ερωτική ζωή είναι επιβεβλημένη 
για την καλή υγεία.

Ωστόσο, οι ρυθμοί της καθημερινότητας, η ψυχολογία και ορισμένοι παθολογικοί παράγοντες μπορούν να την καταστρέψουν πιο γρήγορα από ό,τι θα μπορούσατε να φανταστείτε.

Σύμφωνα με το health.com, ο σύγχρονος άνθρωπος αφιερώνει λιγότερο χρόνο στην ερωτική του ζωή, από όσο αφιέρωνε τη δεκαετία του 1950. Στην περίπτωση των παντρεμένων μάλιστα, οι έρευνες κάνουν λόγο ακόμα και για συνευρέσεις, που είναι λιγότερες από 10 φορές το χρόνο.

Ωστόσο, μια τακτική σεξουαλική ζωή είναι ευεργετική για την υγεία, καλύπτοντας τις συναισθηματικές και σωματικές ανάγκες, που χρειάζεται ο άνθρωπος. Γιατί όμως τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο; Εκτός από τη γνωστή αιτία ενδεχομένως και δικαιολογία, της έλλειψης ελεύθερου χρόνου, υπάρχει μια πληθώρα άλλων λόγων, που εμποδίζουν την ύπαρξη μίας υγιούς ερωτικής ζωής.


Τα φάρμακα σας «κλέβουν» τη σεξουαλική ορμή;

Ειδικά στην περίπτωση των γυναικών, τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ο εχθρός της ερωτικής διάθεσης. Περιέχουν οιστρογόνα, τα οποία αυξάνουν την παραγωγή μιας πρωτεΐνης, που ονομάζεται δεσμευτική σφαιρίνη ορμονών φύλων (SHBG), όπως αναφέρει ο καθηγητής και διευθυντής της σεξουαλικής κλινικής του Νοσοκομείου του Hoag, στο Newport Beach της Καλιφόρνια.

Η πρωτεΐνη αυτή μπορεί να παγιδεύσει την τεστοστερόνη, που επηρεάζει τη σεξουαλική ορμή. Επιπλέον, αρκετά φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, του άγχους, της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης αλλά και τα αντικαταθλιπτικά, μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ερωτική διάθεση. Ρωτήστε το γιατρό σας για τις σεξουαλικές παρενέργειες όλων των φαρμάκων σας.


Το κρεβάτι σας δεν είναι πια ερωτικό;

Οι ειδικοί επιμένουν, ότι το κρεβάτι πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για τον ύπνο και τις ερωτικές σας συνευρέσεις. Ωστόσο, ο σύγχρονος άνθρωπος επιμένει, με τη σειρά του να «φέρνει» laptop, τηλεόραση και κινητά τηλέφωνα στον χώρο, που κανονικά θα έπρεπε να είναι αυστηρά προσωπικός.
H τεχνολογία και η απόσπαση της προσοχής μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία και να βάλουν «φρένο» στην σεξουαλική σας ζωή. Μετά από όλα αυτά, είναι σίγουρα πολύ δύσκολο να ανέβει η ερωτική διάθεση, όταν ο ένας από τους συντρόφους ασχολείται με την τηλεόραση ή το διαδίκτυο, τη στιγμή που θα έπρεπε να ασχολείται με το έτερον του ήμισυ.

Οι ειδικοί προτείνουν να κρατήσετε την κρεβατοκάμαρά σας εκτός της «τεχνολογικής ζώνης», δίνοντας σε εσάς και τον/την σύντροφό σας την προσοχή που χρειάζεται.


Έχετε ασύλληπτα πολυάσχολη ζωή;

Σίγουρα, οι ρυθμοί και οι απαιτήσεις της καθημερινότητας δεν ευνοούν μία υγιή ερωτική ζωή. Εάν μάλιστα, προσθέσετε και το μόνιμο άγχος για να αντεπεξέλθετε σε όλα αυτά, το αποτέλεσμα είναι ένας χείμαρρος ορμονικών αλλαγών, που προκαλούν χάος στην ερωτική διάθεσή σας.

Δυστυχώς, σε αυτήν την περίπτωση χρειάζονται δραστικές αποφάσεις και κινήσεις. Προσπαθήστε να προσαρμόσετε το πρόγραμμά έτσι, ώστε να διαθέτετε χρόνο για εσάς και τον/την σύντροφό σας. Η προσπάθεια από μόνη της μπορεί να μην αρκεί, αλλά να είστε σίγουροι, ότι η διάθεση θα ακολουθήσει, βελτιώνοντας την κατάσταση της ερωτικής σας ζωής.


Δεν σας αρέσει το σώμα σας;

Η σύγχρονη κοινωνία επιβάλει σχεδόν ψυχαναγκαστικά ένα τέλειο πρόσωπο και ένα τέλειο σώμα, με ιδανικές αναλογίες και καλογραμμένους κοιλιακούς. Ωστόσο, αυτό αντιλαμβάνεστε, ότι είναι ουτοπικό και ανήκει μόνο στον χώρο της …διαφήμισης και της μεγάλης οθόνης.

Βέβαια, η αντίληψη αυτή έχει εισχωρήσει τόσο πολύ μέσα στην άποψη του καθενός για το πώς φαίνεται στον/στην σύντροφό του, δημιουργώντας αναστολές και δικαιολογίες για μία υγιή ερωτική συνύπαρξη, που το αποτέλεσμα είναι η αποξένωση του ζευγαριού και φυσικά η παντελής έλλειψη της ερωτικής ζωής.

Οι ειδικοί αναφέρουν, ότι συναισθηματικά, ο σύγχρονος άνθρωπος έχει εξιδανικεύσει το τι είναι πραγματικά ερωτικό βάσει των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Επιπλέον, τονίζουν ότι ειδικά οι γυναίκες έχουν την τάση να αντιπαθούν τα στοιχεία, που συνήθως οι άλλοι βρίσκουν ελκυστικά σε αυτές.
Σε μια πρόσφατη μάλιστα έρευνα του health.com, αποκαλύφθηκε ότι το 37% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η απώλεια βάρους τους έκανε να αισθάνονται πιο ελκυστικοί. Στην πραγματικότητα, ακόμη και η απώλεια μόλις 2 κιλών, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μία υγιή σεξουαλική ζωή.


Έχετε κατάθλιψη;


Όταν δεν αισθάνεστε καλά, δυστυχώς η ερωτική διάθεση ακολουθεί την ίδια πορεία, ανεξάρτητα από το γεγονός, ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, η ερωτική επαφή θα μπορούσε να λειτουργήσει ανασταλτικά σε μία τέτοια περίπτωση.
Ωστόσο, όταν η ψυχολογική διάθεση είναι «πεσμένη» οι άνθρωποι τείνουν να απομονώνονται. Ειδικά μάλιστα στην περίπτωση της διαγνωσμένης κατάθλιψης, ακόμη και η χορήγηση μιας αντικαταθλιπτικής αγωγής δρα εναντίον της ερωτικής ζωής.

Εάν παρατηρήσετε, αλλαγές στην ερωτική σας ορμή, την ίδια περίοδο που ξεκινήσατε να λαμβάνετε μία νέα φαρμακευτική αγωγή, ενημερώστε το γιατρό σας, προκειμένου να σας χορηγήσει ενδεχομένως κάποια εναλλακτική θεραπεία.
Μία ακόμη καλή λύση είναι η ψυχοθεραπεία, η οποία δεν προκαλεί σεξουαλική δυσλειτουργία και είναι αποτελεσματική, ειδικά σε περιπτώσεις ήπιας και μέτριας κατάθλιψης. Επίσης, η σωματική άσκηση βοηθά, καθώς βελτιώνει τη διάθεση και την ενέργεια, αυξάνοντας τη ροή του αίματος προς τα γεννητικά όργανα.


Έχετε κουραστεί;

Ορισμένοι άνθρωποι, που υποβάλλονται σε θεραπεία για τη χαμηλή λίμπιντο, καταλήγουν να παρουσιάζουν ενδοκρινολογικά προβλήματα, όπως η μη διαγνωσμένη νόσος του θυρεοειδούς, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση, κατάθλιψη, χαμηλή σεξουαλική επιθυμία και προβλήματα γονιμότητας.
Ειδικά μάλιστα στην περίπτωση γυναικών, οι οποίες πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, όπως η ινομυαλγία, η αναιμία, ο διαβήτης ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα, παρατηρείται ότι η σωματική κόπωση και ο πόνος, επηρεάζουν αρνητικά την ερωτική διάθεση.

Μιλήστε με τον γιατρό σας, προκειμένου να σας προτείνει εναλλακτικές λύσεις, που ταιριάζουν στην περίπτωσή σας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...