`

8 ανθυγιεινοί τρόποι (που δεν ενδείκνυνται) για να κερδίσετε χρόνο

Η έλλειψη χρόνου, 
λόγω των σκληρών απαιτήσεων της καθημερινότητας, 
δυστυχώς έχει τις 
συνέπειές της και 
στην υγεία μας.

Τακτική γυμναστική και σωστή διατροφή είναι τα πρώτα που παραλείπουμε, προκειμένου να κερδίσουμε έστω και λίγα λεπτά. 

Ποιες άλλες ανθυγιεινές συνήθειες «υιοθετούμε» για χάρη του χρόνου;


Οδοντικό νήμα; Πού χρόνος;

Έπειτα από μία πολύ κουραστική μέρα, η απόφαση να παραλείψετε το οδοντικό νήμα είναι, αν μη τι άλλο, αναμενόμενη. Ωστόσο, το βούρτσισμα από μόνο του δεν αρκεί για τη σωστή στοματική υγιεινή, καθώς αφήνει περίπου το 40% της επιφάνειας των δοντιών ανέγγιχτο.

Η οδοντόβουρτσα δεν σας επιτρέπει να φτάσετε σε γωνίες και σχισμές της στοματικής κοιλότητας, δημιουργώντας έτσι το ιδανικό περιβάλλον για τα μικρόβια να δημιουργήσουν πλάκα, τερηδόνα και κακή αναπνοή.

Επιπλέον, η σωστή στοματική υγιεινή είναι η πρώτη άμυνα του οργανισμού κατά των καρδιολογικών παθήσεων. Έρευνα στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Mailman στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια αποκάλυψε, ότι υπάρχει στενότατη σχέση μεταξύ της νόσου των ούλων και του αυξημένου κινδύνου σοβαρής αρτηριοσκλήρυνσης, μια κατάσταση κατά την οποία οι αρτηρίες αποφράσσονται.
Εάν παρόλα αυτά, δε βρίσκετε χρόνο καθημερινά για να χρησιμοποιήσετε οδοντικό νήμα, κάντε γαργάρες με νερό μετά το βούρτσισμα, μία κίνηση που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα βακτήρια.


Κοιμάστε με τους φακούς επαφής;

Όταν δε βγάζετε τους φακούς επαφής το βράδυ πριν κοιμηθείτε, στην ουσία εμποδίζετε τη ροή του οξυγόνου, που χρειάζονται οι κερατοειδείς για να παραμείνουν υγιείς.

Μια μελέτη, που έγινε σε 557 χρήστες φακών επαφής και δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine έδειξε, ότι οι πιθανότητες ανάπτυξης βακτηριακής λοίμωξης από την καθημερινή φθορά (συμπεριλαμβανομένης της λήψης των φακών την ώρα του ύπνου) ήταν 1 στις 2.500.

Καλό θα ήταν, εάν επιμένετε να μη βγάζετε τους φακούς σας πριν τον ύπνο, να χρησιμοποιείτε τους φακούς σιλικόνης υδρογέλης, οι οποίοι επιτρέπουν να φτάσει περισσότερο οξυγόνο στα μάτια. Σύμφωνα με μια μελέτη, στο British Journal of Ophthalmology, όσοι κοιμούνται με αυτούς τους φακούς μείωσαν τον κίνδυνο μόλυνσης μέχρι και πέντε φορές σε σχέση με εκείνους, που χρησιμοποιούσαν τους παραδοσιακούς μαλακούς φακούς επαφής.


Χυμό αντί για φρούτο;

Εάν ο χρόνος σας δεν σας φτάνει ούτε για να φάτε ένα φρούτο και επιλέγετε αντί αυτού κάποιον χυμό του εμπορίου, πρέπει να γνωρίζετε, ότι οι περισσότεροι χυμοί, ακόμα κι αν διαφημίζονται ως 100% φυσικοί, είναι συχνά φορτωμένοι με ζάχαρη και αποστραγγισμένοι από τις φυτικές ίνες των φρούτων.

Την επόμενη φορά, που θα θελήσετε έναν χυμό φρούτων ή λαχανικών, δώστε ιδιαίτερη σημασία στην ετικέτα που αναγράφει τα συστατικά και επιλέξτε εκείνον, που περιέχει φυσικά γλυκαντικά (όπως στέβια) αντί ζάχαρης.


Αντηλιακό μία φορά τη μέρα;

Ακόμα κι αν αλείψετε ολόκληρο το σώμα σας με τη συνιστώμενη ποσότητα αντηλιακού, αυτό δεν είναι αρκετό να σας προστατεύσει για αρκετές ώρες. Θα χρειαστεί μάλιστα να εφαρμόζετε το αντηλιακό εκ νέου τουλάχιστον κάθε 2 1/2 ώρες.

Σύμφωνα με μελέτες, στην περίπτωση, που αμελήσετε να ξαναβάλετε αντηλιακό, αυξάνετε κατά πέντε φορές τις πιθανότητες να καείτε από τον ήλιο. Εκτός από το γεγονός, ότι ρισκάρετε με ρυτίδες και καφέ κηλίδες, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη δυνητικά θανατηφόρων μορφών καρκίνου του δέρματος, που σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία αποτελούν τις πιο κοινές εκδηλώσεις καρκίνου.

Επιλέξτε ένα ευρέως φάσματος αντηλιακό, που περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου (ή avobenzone) και παρέχει ενισχυμένη προστασία για περισσότερη ώρα. Επιπλέον, να θυμάστε ότι υψηλότερος δείκτης προστασίας δε σημαίνει, ότι δε χρειάζεται να εφαρμόζετε το αντηλιακό συχνά, είτε είστε στην παραλία, είτε όχι.


«Τρώτε» τα νύχια σας;

Πρόκειται για μία ανθυγιεινή συνήθεια, η οποία δίνει πρόσφορο έδαφος στα μικρόβια να εισχωρήσουν στον οργανισμό σας. Εάν μάλιστα είστε από τους «φανατικούς», που ροκανίζουν και τα πετσάκια, τότε αυξάνετε τον κίνδυνο να πάθετε μόλυνση των νυχιών.

Όπως οι περισσότεροι «εθισμοί», έτσι και το να μασάτε τα νύχια σας είναι δείγμα συναισθηματικών προβλημάτων, όπως είναι το άγχος και το στρες.
Για να μπορέσετε να σταματήσετε, η πιο απλή λύση είναι να αγοράσετε από ένα φαρμακείο τα ειδικά άχρωμα βερνίκια νυχιών, τα οποία έχουν ιδιαίτερα πικρή και αηδιαστική γεύση, κάτι που θα σας αποτρέψει από το να συνεχίσετε να ροκανίζετε τα νύχια σας. Μία λίμα νυχιών στην τσάντα, στο γραφείο ή σε ένα προσβάσιμο συρτάρι θα μπορούσε επίσης να σας βοηθήσει.


Η εύκολη λύση του fast food

Η επιλογή ενός έτοιμου φαγητού μετά από μία κοπιαστική μέρα φαντάζει ιδανική για να ικανοποιήσετε την πείνα σας, αλλά τα καταστροφικά αποτελέσματα για την υγεία σας είναι αναπόφευκτα.

Έχετε παρατηρήσει φυσικά, ότι έστω και μετά την κατανάλωση αυτών των φαγητών, αισθάνεστε σύντομα ξανά πεινασμένοι. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα τρόφιμα αυτά περιέχουν ελάχιστες (ως καθόλου) ίνες και θρεπτικά συστατικά, τα οποία χρειάζεται ο οργανισμός για να νιώσει χορτάτος.
Αντίθετα, το αλάτι, η ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά, που βρίσκονται σε αφθονία στα έτοιμα φαγητά, προσφέρουν πρόσκαιρη ικανοποίηση και πολλές θερμίδες, οι οποίες σύντομα θα σας οδηγήσουν σε ιατρικά προβλήματα εξαιτίας του αυξημένου βάρους.

Την επόμενη φορά, θυμηθείτε να προγραμματίζετε το φαγητό σας πριν πεινάσετε, ώστε να κάνετε πιο ορθολογικές και λιγότερο συναισθηματικές επιλογές. Επιπλέον, για να μην αισθάνεστε πεινασμένοι, καταναλώστε υγιεινά σνακ, όπως φρούτα και ξηρούς καρπούς, κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Εάν βέβαια, παρόλα αυτά, το έτοιμο φαγητό είναι η μόνη σας επιλογή επιλέξτε για παράδειγμα, κοτόπουλο σχάρας με σαλάτα, αποφεύγοντας τις διάφορες σάλτσες, που επιβαρύνουν την υγεία σας.


Πού πήγαν όλοι οι φίλοι;

Η καθημερινότητα μπορεί να μη σας δίνει την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθείτε και να βρεθείτε με τους φίλους σας, όσο θα θέλατε, αλλά η κακή συνήθεια της επικοινωνίας (μόνο) μέσω τηλεφώνου, email και μηνυμάτων θα μπορούσε να αποβεί ιδιαίτερα ανθυγιεινή.

Μια μεγάλη μελέτη του Αμερικανικού Ινστιτούτου Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος διαπίστωσε, ότι οι γυναίκες, που είχαν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, μείωσαν σημαντικά τις πιθανότητες, όσο είχαν γύρω τους ένα δυνατό δίκτυο υποστήριξης από ανθρώπους του περιβάλλοντός τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχει μία ισχυρή σύνδεση μεταξύ των καρδιαγγειακών παθήσεων και της χαμηλής κοινωνικής υποστήριξης, ενώ μία εν εξελίξει μελέτη στο Χάρβαρντ, έρχεται να επικυρώσει το ίδιο και για τους άνδρες.
Αντικαταστήστε την ώρα που αφιερώνετε στο τηλέφωνο και τα μηνύματα και δείτε φίλους και την οικογένειά σας, απομακρύνοντας τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων.


Δεν αφαιρείτε το μακιγιάζ πριν τον ύπνο;

Όταν αμελείτε να αφαιρέσετε το μακιγιάζ πριν από τον ύπνο, στην πραγματικότητα φράσετε τους πόρους σας, δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν σπυράκια και στίγματα στο πρόσωπό σας.
Ωστόσο, μια πιο σοβαρή συνέπεια είναι, ότι η μάσκαρα μπορεί να εισχωρήσει στα μάτια σας, ενώ κοιμάστε, προκαλώντας ενδεχομένως επώδυνα γδαρσίματα στον κερατοειδή.

Για να το αποφύγετε, επιλέξτε μαντηλάκια εμποτισμένα με υγρό αφαίρεσης μακιγιάζ, που είναι εύκολα και γρήγορα στη χρήση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...