`

Πως δεν θα παχύνω με τη διακοπή του τσιγάρου;

Παρόλα τα πολλαπλά οφέλη που παρουσιάζει η διακοπή του τσιγάρου στην υγεία 
μας, έρευνες δείχνουν...
ότι η προσπάθεια αυτή συνοδεύεται και με την αύξηση του βάρους μας. 

Πιο συγκεκριμένα περίπου το 80% των καπνιστών που διακόπτουν το κάπνισμα παρουσιάζει αύξηση βάρους κατά 5-6 κιλά, μέσα στα δύο πρώτα χρόνια.
Ξέρετε όμως γιατί παχαίνουμε;
Η διακοπή του καπνίσματος προκαλεί αύξηση της όρεξης. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η νικοτίνη, το πιο ενεργό συστατικό του καπνού, προκαλεί καταστολή της όρεξης. Πιο συγκεκριμένα η νικοτίνη έχει βρεθεί ότι αναστέλλει την παραγωγή στον υποθάλαμο του νευροπεπτιδίου Υ (ΝPY), ενός ισχυρού διεγερτικού της όρεξης. Έτσι, όταν διακόπτεται το κάπνισμα πιθανόν σε ορισμένους ανθρώπους αυξάνεται η όρεξή τους. Η τάση αυτή όμως έχει και ψυχολογική διάσταση, καθώς πολλοί πρώην καπνιστές προσπαθούν να καταπολεμήσουν την επιθυμία τους για το τσιγάρο με αυξημένο τσιμπολόγημα.
● Η νικοτίνη αυξάνει ελαφρά το μεταβολισμό μας. Υπολογίζεται ότι 20 τσιγάρα προκαλούν αύξηση του βασικού μεταβολισμού κατά 8%-11%, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 100 θερμίδες/ ημέρα.
● Όλοι οι καπνιστές συμφωνούν στο γεγονός ότι τα περισσότερα τσιγάρα καπνίζονται αφηρημένα, από συνήθεια και χωρίς ιδιαίτερη ικανοποίηση. Διακόπτοντας το κάπνισμα, γίνεται αντικατάσταση της μηχανικής αυτής κίνησης με το τσιμπολόγημα των τροφών.
Ξέρατε ότι υπάρχουν τροφές που… αντιπαθούν τη νικοτίνη;
Οι πρόσφατες έρευνες κατέληξαν στην ύπαρξη τροφών, που μειώνουν την επιθυμία για τσιγάρο και μπορούν να συντελέσουν στη διατήρηση του βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος.
Για αυτό το λόγο:
● Επιλέξτε άπαχα κρέατα και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.
● Προτιμήστε φυσικό χυμό λεμονάδας και πορτοκαλάδας, όσπρια αλλά και η κανέλα, που φημίζονται για τις «αντικαπνιστικές» τους ιδιότητες.
● Μην ξεχνάτε ο καφές, τα γλυκά, οι βαριές σάλτσες και τα τηγανητά κάνουν έντονη την επιθυμία για τσιγάρο.
● Στις νέες διατροφικές σας συνήθειες πρέπει να προσθέσετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας (η οποία μπορεί να εμφανιστεί με το κόψιμο του τσιγάρου).
Και για τις «δύσκολες» ώρες μην ξεχνάτε:
● Μπορείτε να καταφύγετε στο μάσημα τσίχλας (χωρίς ζάχαρη) ή
● Στο τσιμπολόγημα φρούτων και λαχανικών ή
● Σε κράκερ και κριτσίνια διαίτης
● Αποφεύγετε τους καφέδες και τους χώρους, όπου συχνάζουν καπνιστές
● Πλένετε συχνά τα δόντια σας. Η επιθυμία για κάπνισμα μειώνεται όταν αισθάνεστε το στόμα σας καθαρό.
Μιλώντας με αριθμούς:
Αν κόβοντας το τσιγάρο, συνεχίζεις να τρως όσο έτρωγες ως καπνιστής και δεν κάνεις καμία αλλαγή στις καθημερινές σου συνήθειες (ούτε καν μια σύντομη βόλτα), τότε σύμφωνα με τις στατιστικές:
● Έχεις 74% πιθανότητες να πάρεις 3-5 κιλά
● Έχεις 10% πιθανότητες να βάλεις γύρω στα 15 κιλά
● Έχεις 3-4% πιθανότητες να παίρνεις 2 κιλά το μήνα για αρκετό διάστημα
● Έχεις μόνο 3% πιθανότητες να μην πάρεις ούτε γραμμάριο.

Δημήτριος Πέτσιος ,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...