`

Ντύθηκε κόρη της

Μια μάνα 52 ετών στο 
Παρίσι υποδύθηκε την κόρη της και πήγε να δώσει αγγλικά στη θέση της, στις εξετάσεις του baccalauréat.

Η παρατηρητικότητα μιας καθηγήτριας που επιτηρούσε, οδήγησε στην αποκάλυψη της ιστορίας και η γυναίκα συνελήφθη.
Αυτή είναι η περίληψη της υπόθεσης, που μοιάζει απίστευτη. Οι σχετικές ανταποκρίσεις αναφέρουν ότι, επειδή η 19χρονη μαθήτρια έδινε εξετάσεις μαζί με άλλους συνομηλίκους της από διάφορα σχολεία κι επειδή η μάνα της μακιγιαρίστηκε προσεκτικά και ντύθηκε με αθλητική αμφίεση, η παράνομη παρουσία της δεν έγινε αισθητή. Η παρατηρητικότητα μιας καθηγήτριας όμως, που την ώρα της επιτήρησης έκοβε βόλτες στην αίθουσα και κοίταζε τις ταυτότητες, αλλά και τα αντανακλαστικά της -πως το συγκεκριμένο όνομα έφερε μια άλλη κοπέλα που είχε δώσει δυο μέρες πριν Φιλοσοφία και τη φυσιογνωμία της οποίας η επιτηρήτρια θυμόταν- ξετύλιξαν το κουβάρι.
Η καθηγήτρια ήρεμα ενημέρωσε τους αρμόδιους και, όταν τέλειωσε ο χρόνος της εξέτασης και η μάνα παρέδωσε την κόλλα, έξω από την αίθουσα την περίμεναν αστυνομικοί που την οδήγησαν στο τμήμα - όπου και παραδέχθηκε την αλήθεια.
Τα γαλλικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να ‘ναι σύμπτωση πως λίγες μέρες νωρίτερα, ο δημοφιλής τηλεοπτικός παραγωγός και παρουσιαστής Σίριλ Χανούνα είχε πει στην εκπομπή του, «Μην αγγίζετε τη θέση μου», πως στο Λύκειο είχε εξαπατήσει τους δασκάλους του, καθώς είχε στείλει στη θέση του να δώσει αγγλικά ένας φίλος του, που του έμοιαζε. «Είναι αλήθεια» είπε, «κανείς δεν κατάλαβε πως δεν ήμουν εγώ».
Κατά τα δημοσιεύματα η μαθήτρια πλέον δεν θα μπορέσει να ξαναδώσει τις εξετάσεις του baccalauréat τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ πιθανολογείται ότι θα επιβληθεί στη μάνα και την κόρη ένα πρόστιμο ύψους 9.000 ευρώ.
Παιδιά δεν έχω και προσέχω τι λέω. Ποιος μπορεί να αρνηθεί, όμως, το πασιφανές: πώς προβληματικοί γονιοί μεγαλώνουν προβληματικά παιδιά. Τι μυαλό κουβαλά τώρα τούτη η γυναίκα, που ντύθηκε έφηβη, για να αποδώσει στην κόρη τις γνώσεις που δεν είχε; Πώς διανοήθηκε να κάνει το παιδί της να μη τη σέβεται, να εκπέμψει το μήνυμα της απόλυτης ασυδοσίας υπό τον μανδύα της «μητρικής αγάπης», να ευνουχίσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού της και τελικά να το χαντακώσει, χαρίζοντάς του μια θέση στο περιθώριο; Κι όπως σήμερα η μάνα έδωσε αγγλικά, αύριο θα βγει στη γύρα να βρει πρέζα για τη ναρκομανή κόρη της και μεθαύριο θα γίνει μάνα στο εγγόνι της – σε μια διαρκή εναλλαγή ξένων ρόλων και σε μια άρρωστη εξάρτηση.
Η εφημερίδα «Guardian» είχε την ιδέα να ανοίξει το θέμα προς συζήτηση και κάλεσε τους γονιούς να δηλώσουν «πόσο μακριά έχουν πάει, για να «βοηθήσουν» το παιδί τους». Θέλετε;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...