`

Ένας Έλληνας για Νόμπελ

O Δημήτρης Π. Κρανιώτης είναι γιατρός, ποιητής και υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης ως ένας από...
τους 76 συγγραφείς από 26 χώρες- μέλη του οργανισμού Global Harmony Association - που έγραψαν το βιβλίο για την παγκόσμια ειρήνη "The ABC of Harmony". 

Η υποψηφιότητά του μας κάνει εθνικά υπερήφανους, μας δίνει δυνατές δόσεις αισιοδοξίας στις δύσκολες μέρες που διανύουμε ως χώρα, λένε τα κλισέ. Ο ίδιος και το έργο του τα λένε σαφώς καλύτερα και είμαι πολύ χαρούμενη που θα τον γνωρίσουμε παρέα.
-Ποια είναι η «άλλη» σχέση σας με την Ιατρική; Χρησιμοποιείτε την επιστήμη σας για ανθρωπιστικούς σκοπούς;
Καταρχήν η Ιατρική είναι λειτούργημα. Γι’ αυτό, πολύ συχνά χρησιμοποιώ την επιστήμη μου για ανθρωπιστικούς σκοπούς, καθώς πιστεύω ότι αυτός είναι ο πρωταρχικός ρόλος ενός γιατρού, να βοηθά το συνάνθρωπο, να προσφέρει τις υπηρεσίες του, χωρίς να βάζει την επάγγελμα πάνω από το λειτούργημα, για το οποίο έδωσε τον όρκο του Ιπποκράτη.

-Πότε πρωτοήρθε η ποίηση στη ζωή σας;
Άρχισα να γράφω διηγήματα και ποιήματα από την ηλικία των 11 χρόνων και από το 1980 να τα δημοσιεύω σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά. Μόλις τέλειωσα το λύκειο, εκδόθηκε η πρώτη μου ποιητική συλλογή «Ίχνη» (1985).

-Με ποιον τρόπο διαπλέκονται η Ιατρική, η ποίηση και η ειρήνη στο έργο σας;
Η Ιατρική, η ποίηση και η ειρήνη έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Μέσα από την Ιατρική έρχομαι καθημερινά πολύ κοντά στο συνάνθρωπο, νιώθω τις ανησυχίες του, τον πόνο του. Η ποίηση είναι τρόπος έκφρασης, ένας τρόπος επικοινωνίας με τους συνανθρώπους μου, για όσα σκέφτομαι και θέλω να φωνάξω δυνατά για να μ’ ακούσουν. Η ειρήνη είναι έμπνευση στην ποίηση και βασική προϋπόθεση για την ευημερία, πρόοδο κι ευτυχία του ανθρώπου.

-Διαβάζω στο βιογραφικό σας ότι έχετε επισκεφθεί πολλές χώρες και έχετε βραβευθεί από αυτές. Ποια είναι τα βαθιά στοιχεία που υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε πολιτισμό;
Ο κάθε άνθρωπος σέρνει τον δικό του πολιτισμό από τις ρίζες του, αλλά σε κάθε πολιτισμό βρίσκεις κοινά βαθιά στοιχεία σε ανθρώπους διαφορετικής φυλής, εθνικότητας, θρησκείας. Η ελευθερία, η ειρήνη, η αγάπη, η ελπίδα, η φιλία, η αξιοπρέπεια, η αλληλεγγύη είναι μερικά από τα βασικά κοινά στοιχεία σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε πολιτισμό.

-Πώς βλέπετε στη χώρα μας την έξαρση των ξενοφοβικών και ρατσιστικών κινήσεων; 
Με θλίβει το γεγονός αυτό. Είμαι απόλυτα εναντίον της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, καθώς όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είμαστε ισότιμοι κάτω από τον ίδιο ουρανό. Βέβαια η κρίση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια οδήγησε σε μια παροδική -πιστεύω- έξαρση τέτοιων κινήσεων, που όμως δεν έχουν καμιά σχέση με την Ιστορία μας και την ελληνική παράδοση.

-Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με το Global Harmony Association;
Ο Leo Semashko, πρόεδρος του οργανισμού, το 2008, μου πρότεινε να γίνω μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Global Harmony Association για την προώθηση της αρμονίας και της παγκόσμιας ειρήνης μέσω της ποίησης και το αποδέχτηκα, γιατί γνώριζα τις πρωτοβουλίες του οργανισμού σε διεθνές επίπεδο. Μάλιστα το 2010 συναντήθηκα στην Αγ. Πετρούπολη της Ρωσίας μαζί του και συζητήσαμε για τις μελλοντικές δράσεις του οργανισμού στον αγώνα για την αρμονία μεταξύ των ανθρώπων και για την αδελφοσύνη και ειρήνη μεταξύ των λαών.

-Πείτε μου, παρακαλώ, δυο λόγια για το βιβλίο «The ABC of Harmony»...
Το βιβλίο «The ABC of Harmony» αποτελεί το απαύγασμα θεωριών για το πώς μπορεί να επιτευχθεί ο σκοπός της παγκόσμιας ειρήνης και στη συγγραφή του έχουν συμβάλει 76 συγγραφείς από 26 χώρες μεταξύ των οποίων προσωπικότητες με σημαντικούς αγώνες για την ειρήνη, ένα γεγονός που καθιστά το βιβλίο ως ένα «μανιφέστο της ειρήνης».

Το βιβλίο περιέχει μελέτες και κείμενα κοινωνιολογικού, φιλοσοφικού και λογοτεχνικού περιεχομένου, που προωθούν το πνεύμα της αρμονίας κι ενισχύουν τον αγώνα για την αδελφοσύνη μεταξύ των λαών και την παγκόσμια ειρήνη με τον καλύτερο τρόπο. Εγώ συμμετέχω στο λογοτεχνικό μέρος του βιβλίου με ποιήματά μου για την ειρήνη.

-Πόσο δύσκολη υπόθεση είναι η παγκόσμια ειρήνη; Ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη όταν μάθατε για την υποψηφιότητά σας;
Η παγκόσμια ειρήνη δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά ελπίζω ότι θα σταματήσουν οι συγκρούσεις και τα γεγονότα που καθημερινά την απειλούν. Μόνο όταν ο άνθρωπος συνάψει ειρήνη με τον εαυτό του, μέσα από το θαύμα της αγάπης, τότε μόνο μπορεί να ελπίζει σε παγκόσμια ειρήνη.

Όσο αφορά τη συμμετοχή μου στην υποψηφιότητα, μετά την αρχική έκπληξή μου, η πρώτη μου σκέψη ήταν να το πω στη γυναίκα μου και στους γονείς μου, να μοιραστώ μαζί τους τη συγκίνηση και τη χαρά μου, καθώς είναι μεγάλη τιμή για μένα μια τέτοια υποψηφιότητα.

-Τι είναι για εσάς «αρμονία»;
Η αρμονία δημιουργεί ισορροπημένους ανθρώπους, σωματικά, ψυχικά και πνευματικά. Για μένα η «αρμονία» εμπεριέχει την ελευθερία, την ειρήνη, την αγάπη, την ισότητα, τη φιλία, τον έρωτα, την υγεία, τη μόρφωση, τη δικαιοσύνη και το σεβασμό στη φύση και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αρμονία βρίσκεται στο πάντα και στο ποτέ, στο όχι και στο ναι, την ίδια στιγμή, στον ίδιο άνθρωπο.

-Στο ποίημά σας «Λευκή Επιταγή» γράφετε «το άτολμο «υπέρ πάντων» και το νευρικό «κατά πάντων» υπέγραψε προδοσίες στη λευκή επιταγή του μέλλοντός μας». Ποιες είναι αυτές οι προδοσίες;
Το ποίημα μπορεί να φαίνεται επίκαιρο λόγω της κρίσης, όμως γράφτηκε παλιότερα και συμπεριλαμβάνεται στην ποιητική μου συλλογή «Ενδόγραμμα», που εκδόθηκε το 2010. Αναφέρομαι στις προδοσίες του καθενός μας που πολλές φορές στη ζωή μας με άτολμα «ναι» και νευρικά «όχι» υποθάλπουμε οι ίδιοι το μέλλον μας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΗΜΗΤΡΗ Π. ΚΡΑΝΙΩΤΗ


Ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης είναι γιατρός και ποιητής. Γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1966 στο Νέσσωνα Λάρισας και κατάγεται από το Στόμιο Λάρισας, όπου μεγάλωσε. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ζει και εργάζεται στη Λάρισα ως ιατρός ειδικός παθολόγος. Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού.
Έχει εκδώσει 7 ποιητικές συλλογές: «Ίχνη» (Λάρισα 1985), «Πήλινα Πρόσωπα» (Λάρισα 1992), «Νοητή Γραμμή» (ποιήματα στα ελληνικά και μεταφρασμένα στα αγγλικά και γαλλικά, Λάρισα 2005), «Dunes (Θίνες)» (μεταφρασμένα ποιήματα στα γαλλικά και ρουμάνικα, Βουκουρέστι, Ρουμανία 2007), «Edda (Έδδα)» (μεταφρασμένα ποιήματα στα γαλλικά και ρουμάνικα, Βουκουρέστι, Ρουμανία 2010) και «Iluzione (Ψευδαισθήσεις)» (μεταφρασμένα ποιήματα στα αλβανικά, Βουκουρέστι, Ρουμανία 2010) ) και «Ενδόγραμμα» (Εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία, Θεσσαλονίκη 2010). Επίσης, το 2011, επιμελήθηκε την έκδοση της ανθολογίας του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών «World Poetry 2011» (205 ποιητές από 65 χώρες).
Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε 20 γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ρουμάνικα, ιταλικά, αραβικά, βουλγάρικα, αλβανικά, τούρκικα, σέρβικα, ολλανδικά, ισπανικά, πορτογαλικά, τσέχικα, κινέζικα, ιαπωνικά, μπενγκάλι, κ.ά.) και δημοσιεύθηκαν σε διάφορες χώρες του κόσμου. Επίσης συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια και φεστιβάλ ποίησης στο εξωτερικό, μετά από επίσημη πρόσκληση των διοργανωτών.
To 2007 στην Ινδία ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Λογοτεχνίας από τη World Academy of Arts and Culture. Το 2008 αναγορεύτηκε Ακαδημαϊκός από τη Διεθνή Ακαδημία Micenei της Ιταλίας. Το 2009 αναγορεύτηκε Ακαδημαϊκός από την Ακαδημία Tiberina της Ρώμης. Το 2007 εκλέχθηκε στις ΗΠΑ Πρόεδρος του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών (World Congress of Poets), το οποίο διοργάνωσε το 2011 για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ίδρυσε το Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης στη Λάρισα.
Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών του Ελληνικού Κέντρου PEN και διεθνών οργανισμών (WPM, IWA, UMEM, Poetas del Mundo, κ.ά.), Αντιπρόεδρος της United Poets Laureate International, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας και μέλος της συντακτικής επιτροπής του λογοτεχνικού περιοδικού «Γραφή» του Δήμου Λαρισαίων. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Γεν. Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Λάρισας και Διευθυντής Σύνταξης του ιατρικού περιοδικού «Ιπποκράτης» Λάρισας.
Για την ποίησή του βραβεύτηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην Ελλάδα του απένειμαν τιμητικές πλακέτες ο Νομάρχης Λάρισας, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, ο Δήμαρχος Ευρυμενών (Λάρισας) και η Ένωση Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας. Στις Η.Π.Α το 2005 βραβεύτηκε στην Ουάσινγκτον με το «International Poet of Merit Award», το 2006 βραβεύτηκε με το «Muses Prize» («καλύτερο πολύγλωσσο ποιητικό βιβλίο της χρονιάς 2005») και το 2011 βραβεύτηκε με το «Golden Seal Book Award». Το 2011 το ποίημά του «Illusions», πρώτο στη διαδικτυακή ψηφοφορία στο Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης για την Ειρήνη «Poetry for Peace» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στην Ινδία το 2013 τιμήθηκε με το «Mahatma Fule International Award for Poetry». Στη Ρουμανία το 2007 ήταν ένας από τους δύο υποψήφιους για το «Μεγάλο Βαλκανικό Βραβείο Ποίησης» (The Balkan Grand Prize for Poetry). Στην Ελβετία το 2007 ανακηρύχθηκε Παγκόσμιος Πρεσβευτής της Ειρήνης (Universal Peace Ambassador) από τον οργανισμό Universal Peace Embassy. Στην Ισπανία συμπεριλήφθηκε στην έκδοση «Elogio de la palabra» μαζί με κορυφαίους συγγραφείς (José Saramago, Mario Vargas Llosa, Paulo Coelho, κ.ά.) και 11 Νομπελίστες (Λογοτεχνίας, Ιατρικής, Ειρήνης, κ.ά.). Στην Τσεχία γυρίστηκε ντοκιμαντέρ-πορτρέτο του ποιητή, το οποίο προβλήθηκε το 2012 από την Κρατική Τσέχικη Τηλεόραση.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...