`

Πού να σφίξουν και οι ζέστες

«Εάν έχει το Μάιο τέτοια θερμοκρασία, φανταστείτε 
τι θα γίνει τον Ιούλιο», λέγαμε πριν λίγους μήνες.


Είμαστε τυχεροί που ο καύσωνας δεν έχει εμφανιστεί ακόμη στις ηλεκτρονικές μακέτες του κ. Αρνιακού, αλλά τις συνέπειες τις ζούμε ήδη. Εδώ και ένα τριήμερο, η Βουλή έχει μετατραπεί σε φοιτητικό αμφιθέατρο εν ώρα Γενικής Συνέλευσης, σε προαύλιο νυχτερινού σχολείου, σε σκηνή τσαμπουκά οδηγών πίσω από μισάνοιχτα παράθυρα κολλημένων στην κίνηση αυτοκινήτων. Μην παρεξηγήσετε τις αναγωγές και τις συγκρίσεις, ίσα-ίσα οι τελευταίες περιπτώσεις έχουν και κάποια cult γοητεία ή αθωότητα. Θα πείτε «σιγά το νέο». Δεν θα διαφωνήσουμε απόλυτα, αλλά στο βαθμό που εκχυδαΐζεται η Βουλή και οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα εκεί δεν έχει υπάρξει ανάλογο στο πρόσφατο παρελθόν.
Το χειρότερο δεν είναι το γεγονός ως πράξη, ούτε η ρητορική. Δυνητικά θα μπορούσαν να είναι βαρύτερες οι εκφράσεις. Θα έχετε ακούσει χειρότερα από το περιβάλλον σας και θα έχετε πει, επίσης. Το πρόβλημα αρχίζει με το ότι δεν ενοχλούμαστε από το σόου.
Τα τελευταία χρόνια του περασμένου αιώνα, οι σκηνές από τα κοινοβούλια της Κορέας και της Ρουμανίας, μας έκαναν να γελάμε και να κάνουμε αναγωγές σε μια φαντασιακή περίπτωση στη δική μας Βουλή. Δεν ξέρω πόσο απέχουμε από αυτό. Πριν λίγο καιρό είχαμε όπλα μέσα στο κτίριο, τώρα τσαμπουκάδες που παραλίγο να φτάσουν στα χέρια. Τα χαστούκια έχουν δοθεί, ήδη, σε τηλεοπτικά στούντιο. Το σόου πουλάει. Τα γυμνασιόπαιδα θα χωριστούν σε ομάδες και θα κάνουν οι μεν τον γουναρά και οι δε την άμμο στον Γράμμο. Και η πολιτική θα συνεχίσει να κινείται στις ράγες του θεάματος. Χυδαίου αυτή τη φορά. Επικίνδυνα απλοϊκού και τραμπουκικού.
Εάν σκεφτείτε ποια είναι η επόμενη γενιά που θα μπει στο μπεζ κτίριο της Λεωφόρου Αμαλίας, τότε η τωρινή θα σας φανεί του κατηχητικού. Θυμηθείτε, είναι η ντροπή του μέλλοντός μας. Παιδιά που έχουν μάθει από τα φοιτητικά τους χρόνια να ανοίγουν κεφάλια για μια καλή αφισοκόλληση σε βάρος του «απέναντι» και να χτίζουν καθηγητές στα γραφεία τους. Ενήλικοι που έμαθαν να δικαιολογούν τον τραμπουκισμό με την πρώτη δικαιολογία. Και τα επόμενα καλοκαίρια, με τις καλές τις ζέστες, η εικόνα της Κορέας και της Ρουμανίας θα είναι φωτογραφία από κατηχητικό μπροστά στην αντίστοιχη της Αθήνας.
Υ.Γ. Η πράξη του Ε. Μεϊμαράκη να διαγραφούν από τα πρακτικά τα όσα ειπώθηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας είναι ακόμη πιο αισχρή από το ίδιο το γεγονός. Νομιμοποιεί και συγχωρεί, στρώνοντας το χαλί για την επόμενη επεισοδιακή συνεδρίαση. Και ξέρετε, μετά θα λέμε πως σηκώσαμε το χαλί και από κάτω είναι οι ακαθαρσίες χρόνων. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...