`

Φτιάχνει το Facebook “πλασματική πραγματικότητα”;

(Κι αν ναι είναι 
αυτό κακό;)

Για μια νέα μορφή πόζας στα social media έγραψε ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος στο editorial του («Ψυχή και κώλος»), εκφράζοντας και την αμηχανία του στο ζήτημα του facebook.   

H Χριστίνα Λιβέρη τον διαβεβαίωσε: «Μην ανησυχείτε, φυσιολογικός είστε. Είναι όλα θέμα συνήθειας, εξάλλου. Για παράδειγμα, απέκτησα κινητό πριν από 3 χρόνια. Άρα, είμαι ακόμα σε "νηπιακή ηλικία" σε σχέση με τους άλλους χρήστες. Όταν σας βλέπω (ακόμα και σήμερα) όλους να φωνάζετε στον δρόμο μιλώντας στο κινητό, αισθάνομαι περίπου σαν κι εσάς με το f/b. Ούτε εγώ "ανησυχώ". Είναι θέμα χρόνου. Θα συνηθίσω...».   

«Tα λέτε εξαιρετικά εύστοχα» έγραψε η Amelia B. «Η επιτυχία του facebook συνίσταται στο ότι έδωσε τη δυνατότητα στον κόσμο να πρωταγωνιστήσει σε ένα είδος ταινίας με σκηνοθέτη, πρωταγωνιστή, φωτογράφο, φροντιστή και συνθέτη τον ίδιο. Μεγάλο δέλεαρ, δεν νομίζετε; Όπως και τα περισσότερα πλασματικά πράγματα όμως, έχει ήδη πάρει την κατιούσα. (Μόνο ο Μητσοτάκης το ανακάλυψε αργά και χαίρεται ακόμα.)».   

O Johnny_S διαφώνησε: «Τι θα πει "πλασματικά πράγματα"; Προφανώς, το f/b ανταποκρίνεται σε μια μεγάλη ανάγκη, για να είναι τόσο δημοφιλές. Τα πάντα πλάθονται, δημιουργούνται από κάτι. Μήπως η σωστή λέξη είναι "ανειλικρινή"; Πολλά, όμως, από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα είναι φτιαχτά. Και εμείς οι ίδιοι δεν βγαίνουμε στον δρόμο γυμνοί όπως είμαστε "πραγματικά" (έννοια που δεν υπάρχει), αλλά με ρούχα, μαλλιά κ.λπ. της επιλογής μας, που φτιάχνουν μια εικόνα του εαυτού μας, λίγο-πολύ όπως τη θέλουμε. Δέχομαι, βέβαια, ότι υπάρχουν οι ακραίες περιπτώσεις, όπως αυτή του αγάμητου που το παίζει υπεργκόμενος ή του φτωχού που το παίζει πλούσιος. Η επιλογή και της πόζας ακόμα γίνεται με τα συγκεκριμένα κριτήρια του κάθε ατόμου, που λίγο-πολύ δείχνουν τι μέρος του λόγου είναι. Με λίγα λόγια, πιστεύω πως είναι ένα αληθινό περιβάλλον, εξίσου αληθινό με όλα τα κοινωνικά περιβάλλοντα στα οποία κινούμαστε και επικοινωνούμε, απλώς έχει τους δικούς του κανόνες και τη δική του αισθητική, που μπορεί να μη μας κάνουν».     ☛ Το μαχητικό, πολυσυζητημένο άρθρο του Θοδωρή Αντωνόπουλου («Free Sakkas») στο έντυπό μας ανέδειξε το θέμα της άδικης συνέχισης της προφυλάκισης του αναρχικού Κώστα Σακκά.   

O/H sosta: σχολίασε: «Τα 'πες όλα. Δεν πρέπει να αποφυλακιστεί επειδή το λέει ο ίδιος αλλά επειδή το λέει ο νόμος. Σήμερα καταργούν τους νόμους για τον δίπλα, αύριο θα τους καταργήσουν και για σένα».   

Υπήρξαν, όμως, και αυτοί που ενοχλήθηκαν με την υποστήριξη της LifO στον Σακκά, όπως πχ. ο Αταξινόμητος: «H αλήθεια είναι πως η δίκη του Σακκά έχει αναβληθεί για γελοίους λόγους. O Σακκάς δεν θέλησε να δικαστεί, ελπίζοντας πως θα τη σκαπουλάρει μετά το 18μηνο σαν τον Μαζιώτη και ο συνήγορος Ραγκούσης άρχισε την κλασική τακτική των αναβολών. Όλα τα άλλα είναι γελοιότητες και λυπάμαι που η LifO επέλεξε να παρουσιάσει το θέμα με τον συγκεκριμένο τρόπο. ΕΛΕΟΣ!».   

Και ο peterp διαφώνησε με το άρθρο: «Όσον αφορά την παράταση της προφυλάκισής του, αρμόδιο είναι το Συμβούλιο των Εφετών, το οποίο σε προηγούμενη απόφασή του απήλλαξε πλήρως τον συγκατηγορούμενό του Δημήτρη Μιχαήλ. Υποθέτω, ήταν ήρωες τότε. Ο κατηγορούμενος επιδίωξε την αναβολή της δίκης του για να εκμεταλλευτεί τη λήξη της προφυλάκισης. Κατά τα άλλα, το "κράτος αρνείται να τον δικάσει"! Να υπενθυμίσω, φυσικά, ότι δεν συνελήφθη βγαίνοντας από αποθήκη όπου "φυλασσόταν εξοπλισμός" (!) (όπως έγραψε ο αρθρογράφος), αλλά "με δύο πιστόλια Gloc, ένα υποπολυβόλο Scorpion, ένα υποπολυβόλο άνευ ενδείξεων, μία χειροβομβίδα, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων (...)", ενώ και στην αποθήκη βρέθηκαν "3 πολεμικά τυφέκια τύπου Kαλάσνικοφ, 1 υποπολυβόλο Scorpion, 5 πιστόλια, 3 χειροβομβίδες και 50 (!) κιλά εκρηκτικής ύλης (...)"».   

Μια ρήση του Καμύ χρησιμοποίησε ο Fxbi για να απαντήσει: «Μία από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σε αυτό που σε συνθλίβει».   

Και συμπλήρωσε: «Σεβασμός σε έναν άνθρωπο που ρισκάρει τη ζωή του για την ελευθερία. Λυσσάξτε νοικοκυραίοι, βγάλτε όλη τη μιζέρια και το μίσος σας στον Σακκά. Αυτά σας μάθανε ο χριστιανισμός και η δημοκρατία σας».   

Τέλος, ο ΤΝΚΣ έγραψε: «Επιτρέψτε μου να θεωρώ το άρθρο πραγματικά ατυχές και αμετροεπές (όπως και τα περισσότερα σχόλια), που, παρ' όλα αυτά, αναδεικνύει ευτυχέστατα τις αντιφάσεις της υπόθεσης. (...) Εμάς, όμως, ως πολίτες του κράτους, ένα πρέπει να μας ενδιαφέρει τώρα. Δικάστηκε; Όχι. Αυτό δεν έπρεπε να έχει γίνει για να είναι φυλακισμένος; Ναι. Τότε, γιατί κρατείται; Πριν τον κρίνει, λοιπόν, το οποιοδήποτε "νομιμόφρον" ή "αλληλέγγυο" λαϊκό δικαστήριο και μιλήσει εξ ονόματός του ο καθένας, πρέπει να κατακρίνουμε τις Αρχές που παραβαίνουν τον νόμο και τον κρατούν προφυλακισμένο παρανόμως, στερώντας του την ελευθερία του, που με βάση τον νόμο δικαιούται, και ο οποίος νόμος θα θέλαμε να εφαρμοστεί έτσι και σε εμάς, αν ήμασταν προφυλακισμένοι και εκκρεμούσε η δίκη μας». 

Πηγή: www.lifo.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...