`

Φαρμακοποιοί: πρώτα εξόφληση, μετά πίστωση

Να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και να ξαναρχίσουν να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του Δημοσίου...
από τη στιγμή που ο ΟΠΑΔ αποπληρώσει τις οφειλές του, καλούν τους φαρμακοποιούς οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.



Νωρίς το μεσημέρι, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο και τον υφυπουργό κ. Μ. Τιμοσίδη. Στη σύσκεψη συμμετείχε τηλεφωνικά, σε ανοιχτή ακρόαση, και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα καταβληθούν άμεσα στους φαρμακοποιούς 100 εκατομμύρια ευρώ για συνταγές που εκτελέσθηκαν από τα φαρμακεία τους δύο πρώτους μήνες του 2011. Επίσης, στα μέσα του Απριλίου θα εξοφληθούν τα χρέη του 2010 (Ιανουάριος - Οκτώβριος 2010) και τον Αύγουστο οι δύο τελευταίοι μήνες του περασμένου έτους. Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη, για την εξόφληση των χρεών του 2010 θα καταβληθούν συνολικά 250 εκατομμύρια ευρώ.

Μία περιουσία για τα φάρμακά τους
Πάντως, μέχρι και σήμερα οι ογκολογικοί ασθενείς και οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας δίνουν σε μηνιαία βάση από 1.000 ευρώ έως και 1.500 ευρώ, προκειμένου να προμηθευτούν τα άκρως απαραίτητα γι' αυτούς φάρμακα. Μετά το «εμπάργκο» τριών φαρμακευτικών εταιρειών προς τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ (σ.σ. μία εκ των τριών εταιρειών δίνει μόνο πρωτότυπα φάρμακα και όχι αντίγραφα), οι πάσχοντες υποχρεούνται να λαμβάνουν τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Εκεί όμως, πληρώνουν τοις μετρητοίς, εκτός κι αν είναι ασφαλισμένοι σε Ταμείο που οι οφειλές του προς τους φαρμακοποιούς δεν είναι μεγάλες.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών κυρία Ζωή Γραμματόγλου, τον τελευταίο καιρό υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη διάθεση των ογκολογικών φαρμάκων από τα Νοσοκομεία. «Οι ασθενείς τα αγοράζουν από τα φαρμακεία – όταν τα βρίσκουν κι εκεί — τα πληρώνουν κανονικά και στη συνέχεια καταθέτουν την απόδειξη στο Ταμείο τους. Τα χρήματά τους θα τα πάρουν από το Ταμείο έπειτα από έξι ή οκτώ μήνες», δηλώνει η κυρία Γραμματόγλου. «Οι θεραπείες κοστίζουν ακριβά. Για την αγορά χημειοθεραπευτικών φαρμάκων καταβάλλουν 1.000 - 1.300 ευρώ κάθε τρεις εβδομάδες», προσθέτει.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας. «Παλαιότερα οι πάσχοντες προμηθεύονταν τα φάρμακά τους από τα Νοσοκομεία και έκαναν την ίδια ημέρα τη θεραπεία. Σήμερα, πρέπει να ψάχνουν φαρμακείο το οποίο θα είναι σε θέση να τους εξυπηρετήσει», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας κ. Ι. Θεοδωράκης. «Ο ασθενής πρέπει να πάει τη συνταγή του γιατρού στο Ταμείο του για θεώρηση, μετά να πάει στο φαρμακείο και να το παραγγείλει. Πολλά απ' αυτά τα φάρμακα διατηρούνται σε ψυγεία και τα φαρμακεία δεν μπορούν να προμηθεύονται κάθε φορά μεγάλες ποσότητες. Αρα, ο πάσχων συχνά πρέπει να το παραγγέλνει. Ο φαρμακοποιός επειδή πληρώνει τοις μετρητοίς τη φαρμακευτική εταιρεία ζητάει τα λεφτά από τον πάσχοντα, Ο τελευταίος όταν πάρει το φάρμακο δίνοντας από την τσέπη του κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ μηνιαίως, πηγαίνει στο Νοσοκομείο για να κάνει τη θεραπεία του και την επομένη πρέπει να κάνει αίτηση στο Ταμείο του για να εισπράξει τα χρήματά του», εξηγεί και σχολιάζει: «Υποτίθεται ότι οι ασθενείς αυτοί δεν πρέπει να στρεσάρονται λόγω της πάθησής τους...».

http://www.tovima.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...