`

Στέβια, αγαύη ή μελάσα: ποιο γλυκαντικό υπερέχει;

Νιώθεις αιχμάλωτη της ζάχαρης; Θέλεις να συνεχίζεις τη «γλυκιά» διατροφή σου;

Ποιο από τα πλέον δημοφιλή φυσικά γλυκαντικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο να προτιμήσεις και τι πρέπει να γνωρίζεις γι' αυτά;




Το νέκταρ αγαύης


Αποτελει τη νέα μόδα στα φυσικά γλυκαντικά. Το νέκταρ ή σιρόπι αγαύης προέρχεται από την αγαύη που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το κακτοειδές φυτό από το οποίο παίρνουμε και την τεκίλα. Το νέκταρ αγαύης ειναι πιο γλυκό από το μέλι αλλά χάρη στο χαμηλό γλυκαιμικό του δείκτη, δεν προκαλεί απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Το θετικό του στοιχείο είναι πως με ελάχιστη ποσότητα του νέκταρ παίρνεις την γλύκα που θέλεις. Στην περίπτωση της ζάχαρης, θα χρειαζόσουν 3 φορές μεγαλύτερη ποσότητα. Το κακό είναι πως εξαιτίας της σπανιότητάς του είναι πιο ακριβό και εύκολα θα υπάρξει σε έλλειψη.


Το σιρόπι μελάσας


Η μελάσα ζαχαρότευτλου, αποτελεί το τελικό προϊόν από τη διαδικασία καθαρισμού της ζάχαρης. Η μελάσα ζαχαροκάλαμου έχει ευχάριστη γλυκόπικρη γεύση και άρωμα και χρησιμοποιείται σε σάλτσες, σε γλυκίσματα και σε πλούσια κέικ φρούτων. Η μελάσα περιέχει περισσότερο σίδηρο σε σχέση με το μέλι, αλλά υπολείπεται σε βιταμίνη C. Η μαύρη ζάχαρη συγκεντρώνει περισσότερη μελάσα (η μελάσα της δίνει σκούρο χρώμα και γλυκόπικρη γεύση). Το θετικό είναι πως η μελάσα μεταβολίζεται πιο αργά απ’ ό,τι η κοινή ζάχαρη αλλά σε επίπεδο θερμίδων, δεν γλιτώνεις κάτι.


Σιρόπι σφενδάμου



Το σιρόπι σφενδάμου, κατακτά πλέον τα ράφια των σουπερμάρκετ, όπως γίνεται αρκετά χρόνια τώρα στις ΗΠΑ. Πρόκειται για το χυμό που προκύπτει από δέντρα σφενδάμου στην Βόρειο Αμερική και τον Καναδά. Το σιρόπι μετά την περισυλλογή, θερμαίνεται για να αποβάλει το νερό που περιέχει στη φυσική του μορφή. Το αγνό σιρόπι σφενδάμου είναι ιδιαίτερα ακριβό προϊόν και για τον λόγο αυτό διατίθεται αναμεμειγμένο με άλλες γλυκαντικές ουσίες.


Στέβια



H στέβια είναι ένας μικροσκοπικός θάμνος, με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική ενώ πλέον καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου, κυρίως στην Κίνα αλλά και πειραματικά και στη χώρα μας. Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν διάφορες φυσικές γλυκαντικές ουσίες, όπως η στεβιοσίδη και η ρεμπαουδιοσίδη, που την καθιστούν 60-80 φορές γλυκύτερη από την κοινή ζάχαρη, ενώ το τελικό προϊόν της, που εξάγεται με τη μέθοδο της εκχύλισης, είναι έως και 300 φορές γλυκύτερο. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι 1 κουταλάκι του τσαγιού τυποποιημένο εκχύλισμα στέβιας έχει την ίδια γλυκαντική ικανότητα με περίπου 1 φλιτζάνι ζάχαρη! Ενώ όμως η ζάχαρη περιέχει υδατάνθρακες και αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, η στέβια δεν περιέχει κανενός είδους θερμιδογόνο συστατικό, επομένως δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες.

Σούπερ ιδέες χρήσης των γλυκαντικών!

Ορισμένα υποκατάστατα ζάχαρης μπορούν να γίνουν «φίλοι» σου και, μάλιστα, με οφέλη: τα φυσικά γλυκαντικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αναφέρεται στο Journal of the American Dietetic Association. Γι' αυτό, αν φτιάχνεις:

- Τούρτα Αντί για 1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη, χρησιμοποίησε 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι από σφεντάμι.

- Κέικ  Αντί για 1/8 του φλιτζανιού ζάχαρη, χρησιμοποίησε 2 κουταλιές της σούπας μέλι.

- Μπισκότα σοκολάτας Αντί για 1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη, χρησιμοποίησε 2 κουταλιές της σούπας μελάσα.

shape
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...