Το Facebook είναι ένα από τα πιο δημοφιλή social networking site(ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης) παγκοσμίως.
Το να είναι κανείς εγγεγραμμένος στο Facebook στην Ελλάδα, είναι MUST στις παρέες των νέων.
Χιλιάδες Νέοι και Νέες καθημερινά πλοηγούνται στις σελίδες του, δημιουργώντας προφίλ χρηστών, επικοινωνώντας με φίλους, προσθέτοντας προσωπικές λεπτομέρειες, αποθηκεύοντας τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον τηλεφωνικό αριθμό του κινητού τους, προσωπικές φωτογραφίες, και πολλά άλλα προσωπικά δεδομένα.
Η ΜΚΟ «Ν.Ε.Ο.Ι.» (Νέοι Ευρωπαίοι Οργανωμένοι Ικανοί) στην προσπάθειά της να ενημερώσει τους Νέους αναφορικά με τους κινδύνους του διαδικτύου, δέχτηκε το...
τελευταίο διάστημα πολλές ερωτήσεις από προβληματισμένους Νέους για τη διαφύλαξη των προσωπικών τους δεδομένων με την εγγραφή τους στο Facebook.
Οι περισσότεροι Νέοι δείχνουν «τυφλή» εμπιστοσύνη στην κοινότητα χρηστών του Facebook χρησιμοποιώντας το πραγματικό τους όνομα, διεύθυνση, ημερομηνία γέννησης, φωτογραφία κ.α., χωρίς προηγουμένως να έχουν διαβάσει τα «μικρά γράμματα» του Legal Notice (Όροι Χρήσης).
Σας παραθέτουμε μερικούς από τους βασικούς όρους που οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτομάτως συμφωνούν με την εγγραφή τους στο Facebook.
Οι όροι μπορούν να αλλάξουν οποτεδήποτε χωρίς προειδοποίηση.
Αυτό είναι τυποποιημένο για έναν ιστοχώρο, αλλά στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, η δήλωση αυτή εμφανίζεται στις πρώτες πρώτες σειρές, που σημαίνει ότι ο χρήστης αυτομάτως συμφωνεί και με όλες τις αλλαγές που μπορεί να γίνουν χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.
Οι εφαρμογές δεν εγγυώνται την ασφάλεια.
Οι χρήστες του Facebook που χρησιμοποιούν εφαρμογές που προέρχονται από τρίτους, δηλαδή quiz, παιχνίδια κ.α., πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν οι προσωπικές τους πληροφορίες διαρρεύσουν μέσα από τα πρωτόκολλα ασφάλειας του Facebook, το Facebook ΔΕΝ φέρει καμία ευθύνη.
1.Αποποιείστε τα πνευματικά σας δικαιώματα.
Το Facebook αναπτύσσεται λόγω της πληρότητας των θέσεων που καταλαμβάνουν οι χρήστες του. Αυτό που πρέπει όμως να γνωρίζουμε είναι ότι ταχυδρομώντας οποιοδήποτε περιεχόμενο δίνουμε στο Facebook την άδεια να το χρησιμοποιήσει με όποιον τρόπο θέλει. Αναλυτικά μέσα στους όρους αναγράφεται το εξής:
«Με την ταχυδρόμηση περιεχομένου από εγγεγραμμένους χρήστες, από οποιαδήποτε περιοχή και μέρος, οι χρήστες χορηγούν αυτόματα και επιτρέπουν στην επιχείρηση Facebook, μια αμετάκλητη, διαρκή, μη αποκλειστέα, μεταβιβάσιμη, πλήρως πληρωμένη, παγκόσμια άδεια (με το δικαίωμα στο sublicense) να χρησιμοποιήσει, αντιγράψει, αποδώσει δημόσια, επιδείξει δημόσια, να επαναφορμάρει και να μεταφράσει, απόσπασμα (γενικά ή εν μέρει) και να διανείμει το περιεχόμενο χρηστών για οποιοδήποτε σκοπό σχετικά με τον ιστοχώρο ή την προώθησή του, να προετοιμάσει σχετικές παράγωγες εργασίες με τον ιστοχώρο, ή να ενσωματώσει άλλες, και να χορηγήσει και να εγκρίνει sublicenses των ανωτέρω.»
Σε απλή γλώσσα, αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες δεν ελέγχουν πλέον τα πνευματικά δικαιώματα του υλικού που εναποθέτουν στον ιστοχώρο του Facebook. Για παράδειγμα, εάν φορτώσετε μια φωτογραφία σας στο Facebook, πρέπει να γνωρίζεται με βάση όσα αναγράφονται στους όρους ότι το Facebook μπορεί να δημιουργήσει αντίγραφά της και να τα πουλήσει έναντι πληρωμής ή μη, σε τρίτους χωρίς την άδειά σας ως προωθητική ενέργεια. Εάν κρατάτε κάποια προσωπικά στοιχεία στο Facebook ή προσωπικές σκέψεις, το Facebook μπορεί να τις μετατρέψει σε βιβλίο, να δημιουργήσει αντίγραφα και να τα προωθήσει στην αγορά.
2.Η μυστικότητα δεν είναι εγγυημένη.
Πριν δώσετε τα πραγματικά σας στοιχεία από ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ιστορικό, μέχρι και κινητό τηλέφωνο στο Facebook θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το Facebook δεν εγγυάται τη μυστικότητα τους. Συγκεκριμένα το Facebook δεν είναι αρμόδιο για την καταστρατήγηση οποιονδήποτε ρυθμίσεων απορρήτου (privacy settings) ή μέτρων ασφαλείας που εμπεριέχονται στον ιστοχώρο. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας hacker κλέψει τα προσωπικά σας δεδομένα μέσα από το Facebook, αυτό δε φέρει καμία ευθύνη ούτε μπορεί να κατηγορηθεί για τα μέτρα ασφαλείας του.
Το πιο σημαντικό είναι ότι το ίδιο το Facebook προειδοποιεί τους χρήστες του μέσα από τους Όρους Χρήσης ότι εάν αποκαλύπτουμε προσωπικές πληροφορίες, φωτογραφίες, video, λίστες αγορών, κινητά τηλέφωνα, κ.α., όλα αυτά μπορούν να διατεθούν δημόσια.
Είναι τρομερά δύσκολο να διαγράψεις το προφίλ σου στο Facebook.
Ακόμα και αν ο λογαριασμός σου απενεργοποιηθεί, οι πληροφορίες παραμένουν διαθέσιμες στους εξυπηρετητές του Facebook επ' αόριστον, με τη δικαιολογία ότι εάν ο χρήστης αλλάξει γνώμη δε χρειάζεται να ξανακάνει την όλη διαδικασία από την αρχή. Το Facebook σε έχει ήδη βρει!
Η Πρόεδρος της οργάνωσης «Ν.Ε.Ο.Ι.» κα. Άννα Ευθυμίου, με την ιδιότητα της ως Δικηγόρος τονίζει: Στο Νόμο 2121/1993 για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και συγκεκριμένα στο άρθρο 1 παρ. 1 ορίζεται ότι: «Οι πνευματικοί δημιουργοί, με τη δημιουργία του έργου, αποκτούν πάνω σ' αυτό πνευματική ιδιοκτησία, που περιλαμβάνει, ως αποκλειστικά και απόλυτα δικαιώματα, το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του έργου (περιουσιακό δικαίωμα) και το δικαίωμα της προστασίας του προσωπικού τους δεσμού προς αυτό (ηθικό δικαίωμα).» Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 2121/1993 «1. Ο δημιουργός του έργου μπορεί να καταρτίζει συμβάσεις, με τις οποίες αναθέτει στον αντισυμβαλλόμενο και αυτός αναλαμβάνει την υποχρέωση να ασκήσει εξουσίες, που απορρέουν από το περιουσιακό δικαίωμα (συμβάσεις εκμετάλλευσης). 2. Ο δημιουργός του έργου μπορεί να επιτρέπει σε κάποιον άλλον την άσκηση εξουσιών, που απορρέουν από το περιουσιακό του δικαίωμα (άδειες εκμετάλλευσης).» Όμως στην περίπτωση αυτή το άρθρο 32 του ίδιου νόμου προβλέπει:
«1. Η αμοιβή, που οφείλει να καταβάλλει ο αντισυμβαλλόμενος στο δημιουργό για δικαιοπραξίες που αφορούν τη μεταβίβαση του περιουσιακού δικαιώματος ή εξουσιών από αυτό, την ανάθεση άδειας εκμετάλλευσης, συμφωνείται υποχρεωτικά σε ορισμένο ποσοστό, το ύψος του οποίου καθορίζεται ελεύθερα μεταξύ των μερών. Βάση για τον υπολογισμό του ποσοστού είναι όλα ανεξαιρέτως τα ακαθάριστα έσοδα ή τα έξοδα ή τα συνδυασμένα ακαθάριστα έσοδα και έξοδα, που πραγματοποιούνται από την δραστηριότητα του αντισυμβαλλόμενου και προέρχονται από την εκμετάλλευση, του έργου. .
2. Η υποχρεωτική συμφωνία της αμοιβής σε ποσοστό, που προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο, εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις, εφόσον δεν υπάρχει ειδικότερη διάταξη στον παρόντα νόμο, και δεν αφορά τα έργα που δημιουργήθηκαν από μισθωτούς σε εκτέλεση σύμβασης εργασίας, τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και κάθε είδους διαφήμιση.»
Ωστόσο, στην περίπτωση του Facebook πολλοί νέοι τοποθετούν τα προσωπικά τους δεδομένα καθώς και περιεχόμενα σε αυτό χωρίς δεύτερη σκέψη για το ηλεκτρονικό ίχνος που αφήνουν πίσω τους. Με τον τρόπο όμως αυτό δίνουν τη δυνατότητα στο Facebook να τα χρησιμοποιήσει με οποιοδήποτε τρόπο αυτό θέλει. Έτσι όμως, παραβιάζονται ευθέως οι παραπάνω διατάξεις του Ν. 2121/1993.
Για το λόγο αυτό οι νέοι πρέπει να μάθουν να διαβάζουν πρώτα τους όρους εγγραφής στους οποίους συμφωνούν και να είναι πιο προσεκτικοί με τις πληροφορίες και το περιεχόμενο που εναποθέτουν στο Διαδίκτυο, καθόσον είναι άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα διακινηθεί και θα εκμεταλλευτεί στον κυβερνοχώρο. Για παράδειγμα, το κόστος στο μέλλον ενός νέου ατόμου μπορεί να είναι πολύ υψηλό εάν κάτι ανεπιθύμητο βρεθεί από έναν εργοδότη, ο οποίος χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο ως εργαλείο για να εξετάζει τους πιθανούς υπαλλήλους του. Και αυτό δεν αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα. Οι κίνδυνοι από την εκμετάλλευση ενός περιεχομένου ή και στοιχείων προσωπικών δεδομένων στο χώρο του Διαδικτύου είναι πολλοί, γι' αυτό πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και επαρκής γνώση των όρων στους οποίους οι νέοι προσχωρούν, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν κάποια ιστοσελίδα ή δυνατότητα του Διαδικτύου.
Ο κ. Αντώνης Παπαντωνίου, Προϊστάμενος του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Δ/σης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Το Facebook είναι ένας εικονικός χώρος (όπως και πολλοί άλλοι) όπου οποιοσδήποτε χρήστες του διαδικτύου μπορεί να φτιάξει το ηλεκτρονικό του προφίλ και να γνωρίσει άλλους χρήστες του διαδικτύου, μοιράζοντας μαζί τους κοινά ενδιαφέρονται κάνοντας ψηφιακές συζητήσεις, ανταλλάσσοντας απόψεις, χόμπι και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προσφέρει η εικονική πραγματικότητα. Το Facebook έχει γίνει πολύ δημοφιλής ιστοχώρος, ιδιαίτερα στο χώρο των εφήβων χρηστών του διαδικτύου.
Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι ο χρήστης να κάνει «εγγραφή» στην ιστοσελίδα ώστε να γίνει δεκτός στην κοινότητα. Η διαδικασία αυτή αν και είναι εύκολη και φαινομενικά ακίνδυνη, κρύβει αρκετούς κινδύνους καθώς τα προσωπικά στοιχεία και τυχόν φωτογραφίες που θα δώσει κάποιος κατά την εγγραφή του, είναι πλέον προσβάσιμα τόσο από τους διαχειριστές της ιστοσελίδας, όσο και από όλα τα άλλα μέλη της διαδικτυακής αυτής κοινότητας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι νέοι δίνουν τα πραγματικά τους στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνα επικοινωνίας κλπ).
Από καταγγελίες που έχει δεχθεί κατά καιρούς η υπηρεσία μας, προσωπικά στοιχεία ατόμων καθώς και φωτογραφίες αυτών (αυθεντικές ή παραποιημένες) έχουν αναρτηθεί σε άλλες ιστοσελίδες συνοδευόμενα από συκοφαντικά σχόλια ή σχόλια με ερωτικό περιεχόμενο. Τα στοιχεία αυτά τα είχαν οι ίδιοι δημοσιεύσει σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να μπορούν να φανταστούν μια τέτοιου είδους χρήση τους από άλλους κακόβουλος χρήστες του διαδικτύου.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι μας, αλλά ειδικότερα οι νέοι, να έχουμε υπόψη μας ότι η δημοσίευση των προσωπικών μας στοιχείων σε διάφορες ιστοσελίδες του διαδικτύου ενδεχομένως να κρύβει κινδύνους που μπορεί να θίξουν την τιμή και την προσωπικότητα ενός ατόμου και για το λόγο αυτό θα πρέπει να το σκεφτόμαστε δύο φορές πριν «ανεβάσουμε» τα προσωπικά μας στοιχεία.
Better to be uncool than unsafe!
Η Υπηρεσία μας είναι δίπλα και στηρίζει πρωτοβουλίες οργανώσεων όπως οι Ν.Ε.Ο.Ι. οι οποίες ενημερώνουν τους χρήστες του διαδικτύου για τις παγίδες που κρύβει αυτό.»
Οι Νέοι και Νέες μπορούν να επικοινωνούν με την οργάνωση «Ν.Ε.Ο.Ι.» για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2310 384025 και 2310 232418
http://www.ramnousia.com/
Το να είναι κανείς εγγεγραμμένος στο Facebook στην Ελλάδα, είναι MUST στις παρέες των νέων.
Χιλιάδες Νέοι και Νέες καθημερινά πλοηγούνται στις σελίδες του, δημιουργώντας προφίλ χρηστών, επικοινωνώντας με φίλους, προσθέτοντας προσωπικές λεπτομέρειες, αποθηκεύοντας τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον τηλεφωνικό αριθμό του κινητού τους, προσωπικές φωτογραφίες, και πολλά άλλα προσωπικά δεδομένα.
Η ΜΚΟ «Ν.Ε.Ο.Ι.» (Νέοι Ευρωπαίοι Οργανωμένοι Ικανοί) στην προσπάθειά της να ενημερώσει τους Νέους αναφορικά με τους κινδύνους του διαδικτύου, δέχτηκε το...
τελευταίο διάστημα πολλές ερωτήσεις από προβληματισμένους Νέους για τη διαφύλαξη των προσωπικών τους δεδομένων με την εγγραφή τους στο Facebook.
Οι περισσότεροι Νέοι δείχνουν «τυφλή» εμπιστοσύνη στην κοινότητα χρηστών του Facebook χρησιμοποιώντας το πραγματικό τους όνομα, διεύθυνση, ημερομηνία γέννησης, φωτογραφία κ.α., χωρίς προηγουμένως να έχουν διαβάσει τα «μικρά γράμματα» του Legal Notice (Όροι Χρήσης).
Σας παραθέτουμε μερικούς από τους βασικούς όρους που οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτομάτως συμφωνούν με την εγγραφή τους στο Facebook.
Οι όροι μπορούν να αλλάξουν οποτεδήποτε χωρίς προειδοποίηση.
Αυτό είναι τυποποιημένο για έναν ιστοχώρο, αλλά στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, η δήλωση αυτή εμφανίζεται στις πρώτες πρώτες σειρές, που σημαίνει ότι ο χρήστης αυτομάτως συμφωνεί και με όλες τις αλλαγές που μπορεί να γίνουν χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.
Οι εφαρμογές δεν εγγυώνται την ασφάλεια.
Οι χρήστες του Facebook που χρησιμοποιούν εφαρμογές που προέρχονται από τρίτους, δηλαδή quiz, παιχνίδια κ.α., πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν οι προσωπικές τους πληροφορίες διαρρεύσουν μέσα από τα πρωτόκολλα ασφάλειας του Facebook, το Facebook ΔΕΝ φέρει καμία ευθύνη.
1.Αποποιείστε τα πνευματικά σας δικαιώματα.
Το Facebook αναπτύσσεται λόγω της πληρότητας των θέσεων που καταλαμβάνουν οι χρήστες του. Αυτό που πρέπει όμως να γνωρίζουμε είναι ότι ταχυδρομώντας οποιοδήποτε περιεχόμενο δίνουμε στο Facebook την άδεια να το χρησιμοποιήσει με όποιον τρόπο θέλει. Αναλυτικά μέσα στους όρους αναγράφεται το εξής:
«Με την ταχυδρόμηση περιεχομένου από εγγεγραμμένους χρήστες, από οποιαδήποτε περιοχή και μέρος, οι χρήστες χορηγούν αυτόματα και επιτρέπουν στην επιχείρηση Facebook, μια αμετάκλητη, διαρκή, μη αποκλειστέα, μεταβιβάσιμη, πλήρως πληρωμένη, παγκόσμια άδεια (με το δικαίωμα στο sublicense) να χρησιμοποιήσει, αντιγράψει, αποδώσει δημόσια, επιδείξει δημόσια, να επαναφορμάρει και να μεταφράσει, απόσπασμα (γενικά ή εν μέρει) και να διανείμει το περιεχόμενο χρηστών για οποιοδήποτε σκοπό σχετικά με τον ιστοχώρο ή την προώθησή του, να προετοιμάσει σχετικές παράγωγες εργασίες με τον ιστοχώρο, ή να ενσωματώσει άλλες, και να χορηγήσει και να εγκρίνει sublicenses των ανωτέρω.»
Σε απλή γλώσσα, αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες δεν ελέγχουν πλέον τα πνευματικά δικαιώματα του υλικού που εναποθέτουν στον ιστοχώρο του Facebook. Για παράδειγμα, εάν φορτώσετε μια φωτογραφία σας στο Facebook, πρέπει να γνωρίζεται με βάση όσα αναγράφονται στους όρους ότι το Facebook μπορεί να δημιουργήσει αντίγραφά της και να τα πουλήσει έναντι πληρωμής ή μη, σε τρίτους χωρίς την άδειά σας ως προωθητική ενέργεια. Εάν κρατάτε κάποια προσωπικά στοιχεία στο Facebook ή προσωπικές σκέψεις, το Facebook μπορεί να τις μετατρέψει σε βιβλίο, να δημιουργήσει αντίγραφα και να τα προωθήσει στην αγορά.
2.Η μυστικότητα δεν είναι εγγυημένη.
Πριν δώσετε τα πραγματικά σας στοιχεία από ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ιστορικό, μέχρι και κινητό τηλέφωνο στο Facebook θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το Facebook δεν εγγυάται τη μυστικότητα τους. Συγκεκριμένα το Facebook δεν είναι αρμόδιο για την καταστρατήγηση οποιονδήποτε ρυθμίσεων απορρήτου (privacy settings) ή μέτρων ασφαλείας που εμπεριέχονται στον ιστοχώρο. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας hacker κλέψει τα προσωπικά σας δεδομένα μέσα από το Facebook, αυτό δε φέρει καμία ευθύνη ούτε μπορεί να κατηγορηθεί για τα μέτρα ασφαλείας του.
Το πιο σημαντικό είναι ότι το ίδιο το Facebook προειδοποιεί τους χρήστες του μέσα από τους Όρους Χρήσης ότι εάν αποκαλύπτουμε προσωπικές πληροφορίες, φωτογραφίες, video, λίστες αγορών, κινητά τηλέφωνα, κ.α., όλα αυτά μπορούν να διατεθούν δημόσια.
Είναι τρομερά δύσκολο να διαγράψεις το προφίλ σου στο Facebook.
Ακόμα και αν ο λογαριασμός σου απενεργοποιηθεί, οι πληροφορίες παραμένουν διαθέσιμες στους εξυπηρετητές του Facebook επ' αόριστον, με τη δικαιολογία ότι εάν ο χρήστης αλλάξει γνώμη δε χρειάζεται να ξανακάνει την όλη διαδικασία από την αρχή. Το Facebook σε έχει ήδη βρει!
Η Πρόεδρος της οργάνωσης «Ν.Ε.Ο.Ι.» κα. Άννα Ευθυμίου, με την ιδιότητα της ως Δικηγόρος τονίζει: Στο Νόμο 2121/1993 για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και συγκεκριμένα στο άρθρο 1 παρ. 1 ορίζεται ότι: «Οι πνευματικοί δημιουργοί, με τη δημιουργία του έργου, αποκτούν πάνω σ' αυτό πνευματική ιδιοκτησία, που περιλαμβάνει, ως αποκλειστικά και απόλυτα δικαιώματα, το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του έργου (περιουσιακό δικαίωμα) και το δικαίωμα της προστασίας του προσωπικού τους δεσμού προς αυτό (ηθικό δικαίωμα).» Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 2121/1993 «1. Ο δημιουργός του έργου μπορεί να καταρτίζει συμβάσεις, με τις οποίες αναθέτει στον αντισυμβαλλόμενο και αυτός αναλαμβάνει την υποχρέωση να ασκήσει εξουσίες, που απορρέουν από το περιουσιακό δικαίωμα (συμβάσεις εκμετάλλευσης). 2. Ο δημιουργός του έργου μπορεί να επιτρέπει σε κάποιον άλλον την άσκηση εξουσιών, που απορρέουν από το περιουσιακό του δικαίωμα (άδειες εκμετάλλευσης).» Όμως στην περίπτωση αυτή το άρθρο 32 του ίδιου νόμου προβλέπει:
«1. Η αμοιβή, που οφείλει να καταβάλλει ο αντισυμβαλλόμενος στο δημιουργό για δικαιοπραξίες που αφορούν τη μεταβίβαση του περιουσιακού δικαιώματος ή εξουσιών από αυτό, την ανάθεση άδειας εκμετάλλευσης, συμφωνείται υποχρεωτικά σε ορισμένο ποσοστό, το ύψος του οποίου καθορίζεται ελεύθερα μεταξύ των μερών. Βάση για τον υπολογισμό του ποσοστού είναι όλα ανεξαιρέτως τα ακαθάριστα έσοδα ή τα έξοδα ή τα συνδυασμένα ακαθάριστα έσοδα και έξοδα, που πραγματοποιούνται από την δραστηριότητα του αντισυμβαλλόμενου και προέρχονται από την εκμετάλλευση, του έργου. .
2. Η υποχρεωτική συμφωνία της αμοιβής σε ποσοστό, που προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο, εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις, εφόσον δεν υπάρχει ειδικότερη διάταξη στον παρόντα νόμο, και δεν αφορά τα έργα που δημιουργήθηκαν από μισθωτούς σε εκτέλεση σύμβασης εργασίας, τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και κάθε είδους διαφήμιση.»
Ωστόσο, στην περίπτωση του Facebook πολλοί νέοι τοποθετούν τα προσωπικά τους δεδομένα καθώς και περιεχόμενα σε αυτό χωρίς δεύτερη σκέψη για το ηλεκτρονικό ίχνος που αφήνουν πίσω τους. Με τον τρόπο όμως αυτό δίνουν τη δυνατότητα στο Facebook να τα χρησιμοποιήσει με οποιοδήποτε τρόπο αυτό θέλει. Έτσι όμως, παραβιάζονται ευθέως οι παραπάνω διατάξεις του Ν. 2121/1993.
Για το λόγο αυτό οι νέοι πρέπει να μάθουν να διαβάζουν πρώτα τους όρους εγγραφής στους οποίους συμφωνούν και να είναι πιο προσεκτικοί με τις πληροφορίες και το περιεχόμενο που εναποθέτουν στο Διαδίκτυο, καθόσον είναι άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα διακινηθεί και θα εκμεταλλευτεί στον κυβερνοχώρο. Για παράδειγμα, το κόστος στο μέλλον ενός νέου ατόμου μπορεί να είναι πολύ υψηλό εάν κάτι ανεπιθύμητο βρεθεί από έναν εργοδότη, ο οποίος χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο ως εργαλείο για να εξετάζει τους πιθανούς υπαλλήλους του. Και αυτό δεν αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα. Οι κίνδυνοι από την εκμετάλλευση ενός περιεχομένου ή και στοιχείων προσωπικών δεδομένων στο χώρο του Διαδικτύου είναι πολλοί, γι' αυτό πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και επαρκής γνώση των όρων στους οποίους οι νέοι προσχωρούν, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν κάποια ιστοσελίδα ή δυνατότητα του Διαδικτύου.
Ο κ. Αντώνης Παπαντωνίου, Προϊστάμενος του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Δ/σης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Το Facebook είναι ένας εικονικός χώρος (όπως και πολλοί άλλοι) όπου οποιοσδήποτε χρήστες του διαδικτύου μπορεί να φτιάξει το ηλεκτρονικό του προφίλ και να γνωρίσει άλλους χρήστες του διαδικτύου, μοιράζοντας μαζί τους κοινά ενδιαφέρονται κάνοντας ψηφιακές συζητήσεις, ανταλλάσσοντας απόψεις, χόμπι και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προσφέρει η εικονική πραγματικότητα. Το Facebook έχει γίνει πολύ δημοφιλής ιστοχώρος, ιδιαίτερα στο χώρο των εφήβων χρηστών του διαδικτύου.
Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι ο χρήστης να κάνει «εγγραφή» στην ιστοσελίδα ώστε να γίνει δεκτός στην κοινότητα. Η διαδικασία αυτή αν και είναι εύκολη και φαινομενικά ακίνδυνη, κρύβει αρκετούς κινδύνους καθώς τα προσωπικά στοιχεία και τυχόν φωτογραφίες που θα δώσει κάποιος κατά την εγγραφή του, είναι πλέον προσβάσιμα τόσο από τους διαχειριστές της ιστοσελίδας, όσο και από όλα τα άλλα μέλη της διαδικτυακής αυτής κοινότητας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι νέοι δίνουν τα πραγματικά τους στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνα επικοινωνίας κλπ).
Από καταγγελίες που έχει δεχθεί κατά καιρούς η υπηρεσία μας, προσωπικά στοιχεία ατόμων καθώς και φωτογραφίες αυτών (αυθεντικές ή παραποιημένες) έχουν αναρτηθεί σε άλλες ιστοσελίδες συνοδευόμενα από συκοφαντικά σχόλια ή σχόλια με ερωτικό περιεχόμενο. Τα στοιχεία αυτά τα είχαν οι ίδιοι δημοσιεύσει σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να μπορούν να φανταστούν μια τέτοιου είδους χρήση τους από άλλους κακόβουλος χρήστες του διαδικτύου.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι μας, αλλά ειδικότερα οι νέοι, να έχουμε υπόψη μας ότι η δημοσίευση των προσωπικών μας στοιχείων σε διάφορες ιστοσελίδες του διαδικτύου ενδεχομένως να κρύβει κινδύνους που μπορεί να θίξουν την τιμή και την προσωπικότητα ενός ατόμου και για το λόγο αυτό θα πρέπει να το σκεφτόμαστε δύο φορές πριν «ανεβάσουμε» τα προσωπικά μας στοιχεία.
Better to be uncool than unsafe!
Η Υπηρεσία μας είναι δίπλα και στηρίζει πρωτοβουλίες οργανώσεων όπως οι Ν.Ε.Ο.Ι. οι οποίες ενημερώνουν τους χρήστες του διαδικτύου για τις παγίδες που κρύβει αυτό.»
Οι Νέοι και Νέες μπορούν να επικοινωνούν με την οργάνωση «Ν.Ε.Ο.Ι.» για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2310 384025 και 2310 232418
http://www.ramnousia.com/