Ανάμεσα στα είδη υπό εξαφάνιση κατατάσσεται η ώτιδα της Ινδίας, ένα από τα μεγαλύτερα πουλιά του κόσμου, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο Κόκκινο Κατάλογο των...Απειλούμενων Πουλιών, που ανακοίνωσε πρόσφατα η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN).
Το κυνήγι, η ανθρώπινη όχληση (π.χ. τουρισμός), η απώλεια και ο κατακερματισμός των βιοτόπων έχουν περιορίσει τον πληθυσμό της ώτιδας σε λιγότερες από 250.
Η Ελλάδα αποτελεί ορνιθολογικό παράδεισο με 442 διαφορετικά είδη πουλιών. Παρόλα αυτά, τα περισσότερα είδη αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές, ενώ κάποια κινδυνεύουν με άμεση εξαφάνιση.
Ο γύπας ασπροπάρης εδώ και 30 χρόνια αντιμετωπίζει σταδιακή μείωση, σε ποσοστό 80% και έχουν απομείνει λιγότερα από 50 ζευγάρια. Σημαντικότερη απειλή του είναι τα δηλητηριασμένα δολώματα. Η νανόχηνα είναι από τα σπανιότερα πουλιά στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά συναντάμε μόνο 45 με 50. Οι τελευταίοι άγριοι πληθυσμοί του φασιανού έχουν περιοριστεί στο Δέλτα του Νέστου. Η καμπίσια πέρδικα και το κιρκινέζι βρίσκονται, επίσης, σε καθεστώς κινδύνου, κυρίως λόγω της απώλειας τροφής από την εκμηχάνιση και την εντατικοποίηση της γεωργίας και των φυτοφαρμάκων.
Κάποια είδη όπως ο αργυροπελεκάνος, ο ροδοπελεκάνος και η λαγγόνα, μετά την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων και δράσεων για την προστασία τους, έχουν αλλάξει κατηγορία κινδύνου.
Ο Κόκκινος Κατάλογος αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, ότι "μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση για πολλά κινδυνεύοντα είδη, αν υπάρχει πολιτική βούληση και το ενδιαφέρων όλων μας, για να στηρίξουμε δράσεις και πρωτοβουλίες διατήρησης και προστασίας της φύσης" αναφέρει ο Θάνος Καστρίτης, συντονιστής του Τομέα Διατήρησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στο δελτίο Τύπου της εταιρείας.
http://www.enet.gr/