Τα πάντα σήμερα στηρίζονται στις Νέες Τεχνολογίες. Έτσι και στους νέους νόμους για την Eκπαίδευση έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και, μάλιστα, εντάσσονται στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς το απαραίτητο για τους μαθητές εκπαιδευτικό υλικό δεν είναι έτοιμο.
Οι νέοι από τα πρώτα τους βήματα «πλοηγούνται» στο διαδίκτυο για να εκπαιδευτούν: e-Σχολείο, e-Πανεπιστήμιο. Και απομένει: e-Πολιτική!
Διάβαζα τις προάλλες ότι το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ δημιούργησε e-Αμφιθέατρο για 100.000 φοιτητές από όλον τον κόσμο. Οι φοιτητές, τελειόφοιτοι λυκείου μέχρι συνταξιούχοι, θα διδάσκονται online τρία μαθήματα, μεταξύ των οποίων «Εισαγωγή στην Τεχνητή Νοημοσύνη». Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι κλάδος της επιστήμης των υπολογιστών. Τον όρο εισήγαγε ο Αμερικανός επιστήμονας Τζον Μακάρθι. Ευφυή υπολογιστικά συστήματα μιμούνται τον ανθρώπινο τρόπο σκέψης, προσαρμόζονται στο περιβάλλον και γι’ αυτό μπορούν να παίρνουν αποφάσεις και να λύνουν προβλήματα.
Στη χώρα μας το τελευταία χρόνια σκεπτόμαστε, διαβουλευόμαστε και αποτέλεσμα δεν βγάζουμε. Μήπως θα πρέπει να αφήσουμε τις μηχανές να δουλέψουν για εμάς; Μπορεί να τα καταφέρουν, και τότε… θα τα έχουμε αλλάξει όλα, θα έχουμε χαράξει μια νέα.. ιστορική περίοδο, αυτήν του “homo technicus”.
*Η Καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου είναι πρόεδρος στο Τμήμα Ιταλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.