`

Οι μεγαλύτερες εκρήξεις που έχουν ποτέ σημειωθεί

Σε κινηματογραφικές ταινίες έχουμε δει πάρα πολλές εκρήξεις. Ωστόσο, στην πραγματική ζωή έχουν συμβεί εκρήξεις που ούτε να συγκριθούν δεν μπορούν με αυτές που έχουμε κατά καιρούς παρακολουθήσει στον κινηματογράφο. Ακολουθεί μία ενδεικτική λίστα με τις μεγαλύτερες εκρήξεις που έχουν σημειωθεί ποτέ.




FOAB



Ο «Πατέρας Όλων των Βομβών» (Father of all Bombs – FOAB), όπως είναι η ονομασία του συγκεκριμένου όπλου ρωσικής κατασκευής, σχεδιάστηκε με σκοπό να εκρήγνυται στον αέρα και να καταστρέφει την περιοχή που έχει πριν στοχευτεί. Η έκρηξη που προκαλεί ισοδυναμεί με 44 τόνους TNT και θεωρείται η μεγαλύτερη που μπορεί να προκληθεί από μη-πυρηνικό όπλο.

Minor Scale




Η έκρηξη Μικρής Κλίμακας (Minor Scale) ήταν μια δοκιμαστική έκρηξη που διενεργήθηκε από τις ΗΠΑ το 1985 προκειμένου να αναπαρασταθούν οι συνέπειες ενός πυρηνικού όπλου. Θεωρείται η μεγαλύτερη συμβατική έκρηξη που έχει συμβεί. Ωστόσο μία άλλη άποψη θέλει την έκρηξη του Heligoland που διενεργήθηκε από την Μεγάλη Βρετανία μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου να είναι η μεγαλύτερη συμβατική που έχει σημειωθεί ποτέ. Τότε, 6.700 τόνοι εναπομείναντος πολεμικού υλικού πυροδοτήθηκαν από το βασιλικό ναυτικό.

Tunguska Event




Το 1908, η πτώση ενός μετεωρίτη προκάλεσε μία μεγάλη έκρηξη πάνω από τον ποταμό Podkamennaya Tunguska της Ρωσίας. Η απόδοση της έκρηξη ισοδυναμεί με περίπου 10-15 μεγατόνους TNT, δηλαδή 10 φορές μεγαλύτερη από την έκρηξη που σημειώθηκε με την ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα! Τα δέντρα που βρίσκονταν σε μία έκταση 2.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων από το κέντρο της έκρηξης ισοπεδώθηκαν.

Tsar Bomba




Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκρηξη που έχει προκληθεί από τον άνθρωπο. Η βόμβα Tsar, ήταν μία βόμβα υδρογόνου που πυροδοτήθηκε από τους Σοβιετικούς το 1961. Η απόδοση της έφτασε τους 57 μεγατόνους. Αν και πυροδοτήθηκε σε μία απομονωμένη περιοχή στο σύμπλεγμα των νησιών Novaya Zemlya βόρεια της Ρωσίας, ένα χωριό σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από το σημείο της έκρηξης, ισοπεδώθηκε πλήρως. Το σύννεφο (το γνωστό μανιτάρι) που δημιουργήθηκε από την έκρηξη έφτασε σε ύψος 64 χιλιομέτρων!

Έκρηξη του Mount Tambora




Το ηφαίστειο Mount Tambora στο νησί Sumbawa της Indonesia εξερράγη το 1815 δημιουργώντας την μεγαλύτερη έκρηξη ηφαιστείου που έχει καταγραφεί ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία. Ισοδυναμεί με περίπου 800 μεγατόνους TNT, έκρηξη 14 φορές μεγαλύτερη από αυτή που προκλήθηκε με την βόμβα Tsar και ακούστηκε σε απόσταση 2.600 χιλιομέτρων!

Στήλη καπνού και στάχτης ύψους ξεπήδησαν σε ύψος 43 χιλιομέτρων και σκόνη έφτασε στη στρατόσφαιρά! Αποτέλεσμα ήταν οι ακτίνες του ηλίου να φιλτράρονται και το 1816 να είναι η δεύτερη ψυχρότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ! Υπολογίζεται ότι 10.000 άνθρωποι πέθαναν από την έκρηξη και άλλοι 70.000 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που προκλήθηκε.

Το τέλος της Κρητιδικής και Παλαιογενής περίοδου (Cretaceous-Tertiary Extinction Event – K–T extinction even)




Περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια πριν, ένα πλήθος οργανισμών που κατοικούσαν στον πλανήτη, ανάμεσα τους και οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν. Επιστήμονες πιστεύουν ότι το συμβάν προκλήθηκε από σύγκρουση μετεωρίτη ενώ υπολογίζεται ότι η απόδοση της έκρηξης ισούται με 96 τερατόνους TNT ή αλλιώς 1,7 εκατ. βόμβες Tsar! Αυτό της δίνει τον τίτλο της μεγαλύτερης έκρηξης που έχει σημειωθεί ποτέ στη Γη, για την οποία και υπάρχουν ικανοποιητικές γεωλογικές αποδείξεις.

GRB 080319B




Η έκρηξη Άκτινων Γ (Gamma-ray), είναι από τα πιο βίαια κοσμικά συμβάντα. Αν και η ακριβής αιτία δεν έχει πλήρως διαλευκανθεί, οι περισσότεροι αστροφυσικοί τις συνδέουν με το φαινόμενο των σουπερνόβα. Διαρκούν από 20 μέχρι 40 δευτερόλεπτα και συνοδεύονται από εκλάμψεις Ακτίνων Γ. Οι εκρήξεις αυτές, είναι αρκετά σπάνιες και στον κάθε γαλαξία θα συμβούν μία φορά ανά εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Τον Μάρτιο του 2008 μία τέτοια έκρηξη συνέβη και της δόθηκε η ονομασία «GRB 080319B». Το φαινόμενο ήταν ορατό με γυμνό μάτι για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Συνέβη 7,5 δισ. έτη φωτός μακριά. Θεωρείται η μεγαλύτερη έκρηξη που έχει γίνει απευθείας ορατή από τον άνθρωπο, χωρίς τη χρήση τηλεσκόπιου.

SN2006gy




Το Σεπτέμβριο του 2006, ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη σουπερνόβα. Η SN2006gy, βρίσκεται σε απόσταση 203 εκατ. έτη φωτός από εμάς και το φαινόμενο συντελέστηκε όταν ένα άστρο, στο μέγεθος του δικού μας ήλιου, κατάρρευσε, εκλύοντας τεράστια ποσά ενέργειας.

GRB 080916C




Μία ακόμη έκρηξη Άκτινων Γ που καταγράφηκε το 2008 και συντελέστηκε σε απόσταση 12,2 δισ. έτη φωτός από τον πλανήτη μας. Διήρκησε 23 λεπτά, κάτι ασυνήθιστο για τον συγκεκριμένο τύπο έκρηξης. Κατά τη διάρκεια του χρόνου αυτού, τα ποσά ενέργειας που εκλύθηκαν ήταν μεγαλύτερα από αυτά ολόκληρων συμπλεγμάτων γαλαξιών!

Ενδεικτικά, η έκρηξη αυτή ισοδυναμεί με την πυροδότηση ενός τρισεκατομμυρίου βομβών Tsar, ανά δευτερόλεπτο για 110 δισ. χρόνια ή αλλιώς για την κατά 7.000 μεγαλύτερη ενέργεια από όση θα απελευθερώσει ο Ήλιος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του!

Μεγάλη έκρηξη (Big Bang)




Δεν πρόκειται ακριβώς για έκρηξη, καθώς για να χαρακτηριστεί έτσι ένα συμβάν, πρέπει ύλη να μετακινηθεί από ένα σημείο υψηλής πίεσης σε ένα άλλο μικρότερης, κάτι που γίνεται σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης, τη στιγμή εκείνη ο ίδιος ο χώρος άρχισε να διαστέλλεται. Δικαιολογημένα, μπορεί να τοποθετηθεί στην πρώτη θέση της λίστας με τις μεγαλύτερες εκρήξεις που έχουν συμβεί ποτέ.

Πηγή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...